Küresel Mali Kriz

Bu krizde en fazla sacmalayan "kriz teget gecti", "krizi firsata ceviririz" gibi lakirdilar sarfeden ve krize cok gec (ekonomi 3 ceyrek ust uste kuculdukten sonra) mudahale eden Basbakan ve hukumet oldu. En son da gecen gun Merkez Bankasina laf etti.

Oysa bu krizde benim de beklentilerimin cok otesinde en cesur adimlari atan ve neticede hakli cikan Merkez Bankasi oldu. Bakiniz bugun gosterge faizler %9 sinirinin altinda. Bunun boyle olmasinin tek nedeni Merkez Bankasidir. Basbakan Merkez Bankasina tesekkur edecegine, yapmadigini birakmadi. Var mi bundan daha buyuk nankorluk.

Komünizm nedir    iktisat Nedir  Devlet Üniversiteleri  Eğitim Nedir  Dejavu Nedir  Bilgi Nedir  Wifi Nedir    Teknoloji Nedir

Adamin derdi Turkiye'deki butun gucleri kendinde toplamak: askeriyeyi hizaya getirdi, medyayi hizaya getirdi, bir Merkez Bankasi kalmisti.

Bu arada normalde cok takdir ettigimiz Babacan da Basbakan'a yalakalik yapmis ve "...Onun ötesinde vereceği kararlar, hükümetin kararlarıdır. Nihai sorumluluk, bu işin siyasi sorumluluğu hükümettedir. Başbakanımızın çok haklı olarak (onun hesabını biz veriyoruz) cümlesi vardır. O çok doğrudur. Yarın Türkiye'de bir şeyler ters gittiğinde, kimse dönmez ki Merkez Bankasına (bu senin yüzünden böyle oldu). Kimse Merkez Bankasına sormaz. Bunun siyasi sorumluluğu, yüzde 100 hükümetin üzerindedir. Merkez Bankamızın da diğer birimlerle ve genel politikayla uyumlu bir çizgi çizmesi önemlidir.'' demis.

Birincisi Merkez Bankasi hata yaptiginda hic kimse Merkez Bankasina bir sey soylemezse ben soylerim, gecmiste de cok soyledim zaten. Yani sapla samani ayirabilecek bir suru insan var, sen merak etme. Ikincisi, adamlar 2007'de faizleri indirmedikleri zaman yapmadiginizi birakmadiniz, dolayli yollardan gazetelere carsaf carsaf ilanlar verdirip adamlari madara etmediniz mi? Ucuncusu, maden nihai sorumluluk hukumette, neden 1 yildir krizin sucunu ustlenmediniz? Habire palavra salliyorsunuz. Adam gibi mikro reform yapacagimiza, kendi sorunlarimizi kendimiz cozecegimize, disaridan yardim etmeye calisan IMF'ye de hayir diyorsunuz. 2007 yilindan beri de bir numaranizi gormedim. 2003-2006 doneminde de siz vardiniz. Ne oldu da bu kadar degistiniz, uyusturucuya mi basladiniz, kotu arkadas mi edindiniz, ne oldu anlamadim gitti.

9 Yorum Var.:

veterantrader dedi ki...

cok guzel yazmissin, altina ben de imzami atarim. durmus yilmaz kimsenin beklemedigi kadar iyi bir merkez bankasi baskani oldu.
bu arada bloguna "baris" adli yazar hem nitelik hem de nicelik olarak yakismiyor; bugunku copy paste'ine de yorum yapmayi yasaklamis kendisi.

syzer dedi ki...

Sanırım esas şenlik 2010'un ikinci çeyreğinde başlayacak.Deniz Gökçe'nin finansonlinedaki (25.09.2009) yazısına göre fed'in 2010'un Mart ayından sonra faiz arttıracağına dair sinyal verdiğini söylüyor,doğal olarak bizim merkez bankasınında yavaş yavaş faiz artırmaya başlayacağını söyleyebiliriz.

Özkan D. dedi ki...

barısa neden bu kadar takıldı anlamıyorum, burası bir blog ve istmezse yazısına yorum da almaz,
yani kimseyi savunma amacında değilim ama hakaretlere bile cevap vermedi bu insn bence biraz abartılıyor.

o değil de ekonomix hocam, Tuğrul vardı ne güzel yazardı, yeni bir işe başlamıştı ondan bırakmıştı burayı. belki işleri yoluna koymuştur tekrar döner bloga.
yazıları cok doyurucu idi.

Editor dedi ki...

Veteran,

Sen baris'in eski yazilarini gormemissin oyle konusuyorsun. En guzel/okunakli yazilari baris yazardi.

Ozkan,

Ben sana Tugrul gibi enayiyi nereden bulayim bir daha. Turkiye'de onun seviyesinde analiz yapabilecek kac tane adam var ki? Peki bunlarin kac tanesi bedavaya bir blogda yazi yazmak ister?

Neyse kitap hizli ilerliyor, yakinda gozlerinin pasi silinir.

Editor dedi ki...

Bu arada bizim blog da Osmanli imparatorluguna dondu yahu. Eskiden soyle superdik, boyle superdik diye ben de sallamaya basladim. Sonumuz ayni olmasa bari...

by-elestirmen dedi ki...

ekonomix'in barışı tarifinde kullandığı di'li geçmiş zaman tüm sorunu tanımlıyor.
şimdiki zaman performansını da çok güzel copy yapıyor diye değerlendirebiliriz.
neticede herşey reyting değil.
demek ki neymiş;
kavga sadece 3. sınıf TV yarışmalarında değil bloglarda da reyting getiriyormuş.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

barış ın iki yazısı aklımda kalmış.

ifade özgürlüğü herkese canının istediğini söyleme hakkı verir.demişti.cevap evet demişti.yine yorumlar cevapsız kalmıştı.evetle ilgili bir yazı bekliyorum.haydi barış.


ikincisi yazıyı sonra yazacağım önce yorumları alayım diye bir yazısı vardı.mahalle bakkalları ile ilgili.

yazıyı bekliyorum.mahalle bakkalları ne olacak.süper market olamayan batsın demeyin.

eski yazılarınızı bayağı bir okudum.
gerçekten harikasınız.cidden yalakalık yapmıyorum.

aman a ekonomik çöküntü içinde olmayın.kafayı dağıtın ama kendinizi değil.

kendinize iyi bakın.
saygılar.

kurmay dedi ki...

Ekonomix

Blogun performansında bir düşüş olduğu aşikar,
bunun, neredeyse, hükümetin ekonomi performansıyla doğru orantılı olması ise ilginç…

Şu “yapılsın yapılsın” denen reformlar mikro olduğundan, benim varsayımım oldukça fazla olmaları gerektiği şeklinde,

yani böylesi geniş bir zemin var…ama yazı yok…

anlamadığım ise; tamam hükümet mikro reformları yapmıyor da , ekonomix niye mikro reformları yazmıyor…

Ekonomix hükümet yapsın diye, biz de ekonomix yazsın diye bekliyoruz; bakalım ne olacak bu işin sonu….

Bir de blogun ilk zamanlarında biz çok acemiydik, koca koca ekonmistleri yerin dibine sokup çıkardığınız yazılar, değişik ve mantıklı geldiği için oldukça ilgi çekip, beğeni topluyordu, ama sayenizde bizde sınıf atladık artık, ne mal olduklarını bildiklerimizin, yeni mallıkları artık eski tadı vermiyor… Benden söylemesi…

Özkan D. dedi ki...

Ekonomix hocam, ben de işler dolayısıyla kitabın biraz sekteye ugramaya başladığını düşünmeye başlamıştım.
Ne zaman çıkacak?
Murat Çokgezenden sonra sizin de kitabınız ile bu tip yayınların devamı gelirse kitaplığımızda bi blogkitap rafı ayırmak gerekecek.

kitabı mahlasla yazmazsanız isminizi de ögreniriz hem..