Mali Kural Nedir? Nasıl Uygulanır?

Mali kural nedir, nasıl uygulanır diye merak ediyorsanız size işin aslını iki paragrafta anlatalım. Mali kural normalde çok doğru bir mali politika olan ancak Türkiye’de IMF anlaşması numarası artık laçka olduğundan onun yerine piyasaların gözünü boyamak için ortaya atılan ortaoyununa verilen isimdir. Mali kural nasıl uygulanır onu da anlatalım. Yunanistan’da kriz mi çıktı, borsalar %10 mu geriledi, hemen bir basın toplantısı yapıp tutmayacağın sözleri ve bunları tutmayacağın tarihleri kamuya açıklayacaksın. Yani vatandaşın gözünün içine bakarak yalan söyleyeceksin, çünkü bu ülkede sadece eşini aldatırken yakalanırsan ahlaksızsındır, yalan söylemek ahlaksızlık değil fazilettir.

Ekonomi Turk kitabini Alabileceginiz Noktalar

Şimdi size işin gerçeğini açıklayalım. Mali kural ülke yüksek hızlarla büyürken bütçe fazlası vermeyi ve ülke düşük hızlarla büyürken veya küçülürken de bütçe açığı vermeyi gerektiren mali politikaya verilen isimdir. Ekonomi küçülürken herkes ister istemez büyük açıklar veriyor zaten, mali kuralın bu kısmında bir marifet yok. Mali kuralı kural yapan ekonomi yüksek hızlarla büyürken fazla verilmesidir. Daha dün Türkiye’nin 2010’un ilk çeyreğinde %15 hızla büyüdüğüne işaret eden istatistiklerden bahsetmiştik. Bre sefiller, en son bu ülke ne zaman %15 hızla büyüdü? %15 hızla büyürken bütçe fazlası vermeyeceksin de daha ne zaman vereceksin? Bugün 2010 ilk 4 ay bütçe rakamları açıklanmış, Nisan ayında 4,5 milyar lira, yılın ilk dört ayında da 16 milyar lira bütçe açığı verilmiş (kaynak).

Iktisat yonetimi ne zaman düzelir? Ekonomiyi yönetenler hikaye ve masal anlatmayı bırakıp adam gibi işlerini yapmaya başladıkları zaman.

Mali kural nedir, nasıl uygulanır umarım şimdi anlamışsınızdır, ortaya atılan matematiksel formüllerini bilmenize gerek yok.

1 Yorum Var.:

serhat dedi ki...

Iki itirazim var;

Birincisi bu tasari bir yalandan ibaret bile olsa, hukumet bu yalani vatandasa degil piyasalara soylemis olur. vatandasin gozune bakip kandirmak falan soz konusu degil bana gore. Piyasalara soylenen yalanin cezasini da pasa pasa ceker bunu goze aliyorlarsa.

Ikincisi butce acigi konusunda. Blogun felsefesine aykiri, rakamlara bakmaya firsatiniz olmasi sanirim. Verdiginiz linkteki haberde de yaziyor. Nisandan gelirler %18 artmis faiz haric giderler sabit kalmis, "borç stokunun vade yapısına bağlı olarak faiz ödemelerinin bu ayda yoğunlaşması" sonucu en dipte açık oluşmuş, FDF ise +2 milyar TL düzeyinde. 4 aylık sonuçlara göre de gelirler yüzde 24 harcamalar yüzde 7 artmis.

Anladigim kadariyla uygulanabilecegine inanmiyorsunuz. ama neden kredibilitesini riske atsin bir ulke uymayacagi bir kurali yasalastirarak?