Atatürke Hakaret Davası ve Iftira Suçu

Türkiye’de ara ara Atatürk’e hakaret edenler hakkında dava açılıyor, ya da Başbakan’a ve politikacılara hakaret suçundan dolayı insanlar hapis ve para cezasına çarptırılabiliyor. Ya da sanatçılar ve gazeteciler birbirlerine hakaret, iftira veya karalama suçu iddiasıyla para ve hapis davası açabiliyor. Örnekleri az değil, mesela geçenlerde sağlık bakanı Recep Akdağ’ın elini sıkmayan bir üniversite öğrencisi 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Başbakan Erdoğan ise kendisine hakaret edildiği iddiasıyla yüzden fazla dava açmış ve aralarında diğer siyasi parti yöneticilerinin de olduğu düzinelerce kişiden yüzbin liranın üzerinde tazminat kazanmıştır.

Ben Türkiye’deki uygulamalar konusunda çok bilgili değilim, Amerika’da hakaret, iftira ve karalama suçları nasıl dava ediliyor ve mahkumiyet durumları nasıl oluyor sorularına cevap vereyim. Amerika’nın düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda dünyanın en ileri ülkesi olduğunu söyleyerek başlayayım. Birincisi Amerika’da iftira ve karalama davalarında kullanabileceğiniz en önemli silah gerçektir. Eğer doğruyu söylemişseniz davayı kaybetmeniz mümkün değildir.

Iftira ve karalama davalarında kullanabileceğiniz ikinci savunma ise söylediklerinizin kimsenin inanamayacağı kadar abzürd ifadeler olması. Komedyenlerin politikacılar hakkında istedikleri her şeyi söyleyebilmelerinin arkasında bu yatıyor. Insanlar söylediklerinizin doğru olmadığını biliyorsa, yani siz bir komedyenseniz istediğiniz her şeyi ister Obama, ister George Bush, isterse de George Washington hakkında söyleyebilirsiniz. Bundan bir kaç sene önce Jon Stewart isimli komedyenin televizyonda George Bush ve karısının cinsel ilişkiye girme parodisi yaptığını hatırlıyorum, Türkiye’de olsa yer yerinden oynar, burada kimse tepki göstermedi.

Iftira ve karalama davalarında kullanabileceğiniz üçüncü savunma ise söylediklerinizin kendi fikriniz olduğunu beyan etmenizdir. Amerikan Anayasasının ilk maddesine göre “yanlış fikir yoktur”, öyle olunca haliyle size karşı mahkemede üstünlük sağlayamazlar. Eee, o olmaz bu olmaz, peki ne zaman sizi dava edebilirler? Birileri hakkında yanlış olan bir ifadeyi “gerçek olduğunu biliyormuş” gibi ifade ettiğiniz zaman sizi dava edebilirler. Bu durumda kullanabileceğiniz savunma ise kullandığınız ifadelerin “bilerek ve isteyerek zarar vermek amaçlı” olmadığını göstererek kendinizi başarılı bir şekilde savunabilirsiniz. Mesela Jale Özgentürk Moğollar hakkında harem fantezisi üreten yazısından dolayı Amerika’da dava kaybetmezler, keza aynı şekilde Türkiye’nin en saf diğer ekonomi yazarı Meliha Okur tazminat davası kaybetmez. Bu kişilere karşı davayı kazanmak için bilerek ve isteyerek Moğollara hakaret ettiklerini ispatlamanız, ve bundan zarar gördüğünüzü göstermeniz gerekir (Türk erkeklerin Moğolistan istilası gibi).

Peki Amerika’da George Washington hakkında açıkça iftira ve karalama kampanyası yapsak, bunu da bilerek ve isteyerek yapsak, bizi dava edip hapse atabilirler mi? Cevap hayır, Amerika’da hiç bir eyalette ölmüş kişiler hakkında iftira ve karalama yapıldığına dair dava açılamaz. Meydan boş, istediğinizi istediğiniz şekilde söyleyebilirsiniz. Şaşırdınız değil mi?

Amerika’da özellikle politikacılar ve devletin işleyişi hakkında söylediklerinizden ötürü sizi dava etmeleri imkansız gibi. Kamuyu ilgilendiren tüm meselelerde isteyen herkes görüşlerini rahatlıkla ifade edebilir. Neticede konu kendisinden toplanan vergilerin nasıl harcanacağı, kendi hayatını düzenleyen kuralların belirlenmesi olduğu için bundan daha doğru bir uygulama da bana kalırsa yoktur. Amerikan ekonomisinin dünyaya hükmetmesinin arkasında yatan nedenlerden bir tanesi de inanmayacaksınız ama budur. Düşünce ve ifade özgürlüğü zaten verimsiz bir yapı olan devletin daha verimli işlemesini sağlar.

10 Yorum Var.:

hostrans dedi ki...

Yazarların bu blogda siyaset yapmayacağını belirtmiştiniz.Neyse..

Yazınız birbirinden farklı problematikler içeriyor.Temelde amerikan hukuk sistemiyle ilgili ise de ölmüş kişilerle ilgili bölümde " Atatürk e hakaret suç olmamalı canım.." havası var.

-Özgürlükler ülkesi Amerika da cebinizde yeterli paranız varsa fazla ceza almadan istediğinizi temizleyebilirsiniz.Uzlaşı sistemi var.Özgürlükler ülkesinden herşeyi de almak zorunda değiliz.

-Recep Akdağla tokalaşmamakla Atatürk e salyalı küfürler savurmak aynı şey değildir.

Dışarıda okuyanlarda "Atatürk putlaştırılıyor" düşüncesi hakim.Hiç kuşkusuz din tüccarları kadar geniş bir gardrop Atatürkçüleri kesiminin varlığından söz edilebilir (örnek CHP,ADD).Ancak Atatürk olmasaydı sizin de ,yurt dışı eğitiminizin de,bu blogun da yerinde yeller eserdi.

Çaylak Ekonomist dedi ki...

"Özgürlükler ülkesi Amerika da cebinizde yeterli paranız varsa fazla ceza almadan istediğinizi temizleyebilirsiniz.Uzlaşı sistemi var.Özgürlükler ülkesinden herşeyi de almak zorunda değiliz."

Yanlış. Adam öldürmek (first degree murder) ABD'de idam ya da ömür boyu hapis cezası ile yargılanırlar ve uzlaşı dediğiniz sistem bu suçları kapsamaz. İstediğinizi temizleyemezsiniz yani.

hostrans dedi ki...

Diğer suçlarda uzlaşan bunda da bir şekilde uzlaşır.Kendi seçtiği imparatoruna suikast geleneği olan bir ülkedesiniz.

Yazıların kendisinden çok satır aralarındaki gizli yazılar önemlidir.

Editor dedi ki...

Yazi siyaset yazisi degil, ekonomi yazisidir. Anafikri son paragrafta verilmistir.

Sizin bugun siteye koyacagim "kamu harcamalari" yazisindan haberiniz olmadigi icin satir aralarini kendi kafaniza gore kendiniz yazmissiniz. Ataturk'un Turkiye'deki en iyi ekonomi yoneticisi oldugunu yazan sanki ben degilmisim gibi davranmissiniz. Blogda politika yazisi yazdirmamamin bir nedeni de bu aslinda. Insanlar yazdiklarinizi taktiklari politik gozlukler yuzunden yanlis anlarlar, kimseyi memnun edemezsiniz, sonra da art niyetlinin biri cikar sizi mahkemeye verir, ugrasir durursunuz.

O yuzden yazinin anafikrini acikca soyleyeyim: ifade ozgurlugu bugunku hukumet politikalarini elestirebilmek ve yonlendirebilmek icin gereklidir. Basbakan kendisini elestiren karsit politik parti yoneticilerini dahi mahkemeye verip susturabilmektedir, Amerika'da boyle bir seyin olmasi dusunulemez bile. Muhalefet partileri de dusunce ozgurlugune Ataturk'u korumak icin karsi cikmaktadirlar.

Bu arada Amerika'yi Amerika yapan adalet sistemidir. Cebinde parasi olan adamin tek avantaji en pahali avukatlari tutabilmesidir. Onun disinda "milletvekili dokunulmazligi" gibi adaletin islemesini engelleyen uygulamalar da yoktur. Iki sene once havaalani tuvaletinde sivil polise seks yapma teklif eden senator aninda tutuklandi ve mahkum oldu. Bu adam kongrede 10 yil, senatoda 18 yil hizmet vermis en guclu Cumhuriyetci politikacilardan bir tanesi idi. Adam oldurmemis, zimmete para gecirmemis. Bunun gibi yuzlerce ornek var.

Ozgurlukler ulkesinden tek bir sey alabilecek olsak adalet sistemini almak isterdim. Bu ulkede yasamadiginiz icin bilmiyorsunuz. Amerika'yi Amerika yapan budur.

Soru: Bir politikaci Amerika'da alkollu araba kullanirken yakalanirsa ne olur? Turkiye'de ne olur?

Sizin sorunuza cevap verebilmek icin 20 dakika harcadim. Sizden de benim soruma cevap vermek icin 20 dakika harcamanizi bekliyorum.

Unknown dedi ki...

amerika diger ulkelere karsi biraz daha ozgurdur,ama biraz.dogru baska bir ulkede zenci bir baskan secilmesini dusunemiyorum.ama,zamaninda McCarthyism i nasil unuttunuz.bush zamaninda cikan patritot yasasi.george cloney bir ara ulkemde beni vatan haini ilan ettiler diyordu,arthur miller bu ulkeyi terk edicem dedi,gerci sonrada daha fazla yasayamadi.
ozgurluk jerry springer showuna cikip sen zencisin senin saclarin kivir kivir yahudileri sevmiyorum demek degildir.
o bahsettiginiz elestirme yada hakaret ozgurlugu sadece amerikaya ait degildir,ingilteredede aynisi var,daha alasi var,(nufus cuzdani diye bir uygulama yok.
biliyormuydunuz)Vikram Buddhi,adli biri bushu elestirdi diye kanit olmadigi halde busha tehdit edildi diye tutuklanmisdi.
amerikanin dunyaya hukmetmesinin sebebi dusunce ozgurlugu cok tartisilacak seyler,bushun ya bizimlesiniz yada onlarla lafi aklima geldi.ekonomix bir ara escinsel hakklarindan bahsetmisdi,neden amerikan ordusu hala escinsellige izin vermiyor,sakliyorsaniz sorun yok,ama aciklayamazsiniz.
fikir ozgurlugu,elestiri konusunda sizinle ayni fikirdeyim,ama Tayyip erdogan,deniz baykal gibilerinin elestiri ozgurlugunun ne demek oldugu konusunda suphlerim var,bakin biz herseyi elestiririz diyen taraf gazetesi neden dini,hz muhammedi yada islami elestiren yazilar yazamiyor?
son bir sey,bugun demokrasinin biraz daha iyi isledigi ulkeler anglo-saxon kultur kokenli devletlerdir.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Bence siyaset ya da geyige kaymasi mümkün konulu yazilar yazmanin en büyük avantaji yorum sayisini ziplatmasi. Son dönemlerde girdigin ve temel iktisat bilgileri de iceren yazilara genelde hic yorum yapilmazken bak istersen sabaha kadar geyik cevirebilecegin bir konu yazinca nasil aninda zipladi yorumlar. Bunun sayfa istatistiklerine bir faydasi var mi bilmiyorum tabii.

ekonomix bir ara escinsel hakklarindan bahsetmisdi,neden amerikan ordusu hala escinsellige izin vermiyor,sakliyorsaniz sorun yok,ama aciklayamazsiniz.

Adamlar en azindan konusuyorlar: http://washingtontimes.com/news/2010/feb/16/military-chiefs-views-crucial-in-debate-on-gay-ban/

bakin biz herseyi elestiririz diyen taraf gazetesi neden dini,hz muhammedi yada islami elestiren yazilar yazamiyor?

Niye yazsin? Belki hadlerini biliyor, anlamadiklari, bilmedikleri konuda yazmaktan cekiniyorlardir. Sonucta Tarafcilarin pek din-imanla alakasi oldugunu sanmiyorum.

Editor dedi ki...

Guzel yorum dahte,

Yorumlarda ciddi artislar goruluyor. Goruntulenen sayfa sayisinin bana bir yarari oldugunu zannetmiyorum ama :( Ben daha cok google aramalarindan gelen kisilerin sayisini arttirmaya calisiyorum. O yuzden de baslik atarken Google'da yapilan arama miktarlarini goz onune aliyorum. Yazinin Ataturk'e hakaretle pek bir alakasi olmamasina ragmen Google'da ayda 3000 kisi "Ataturke hakaret" kelimelerini aratiyormus. Daha once bu konuyu aciklamama ragmen bazilari hala yazilarin basligini ciddiye alip satir aralarindan anlam cikartiyorlar.

Politika disinda askerlik, filistin gibi konular da cok yorum cekiyor. Sen de madem askerligi yeni bitirmissin "Akan kan bayrak icin", "Her Turk asker Dogar", "Sehitler olmez vatan bolunmez" basliklarini tasiyan yuruyus karari okunabilecek bir iki yazi yazip gondersen iyi bir tartisma ortami dogar :))

Unknown dedi ki...

117dahte
konusmak farkli is yapmak farkli,ayni insanlar bosuna action speaks louder than words dememisler.biz amerikanin ozgurlukler balonu onermesine karsi yazdik o ,insanlari sirf isminden dolayi havaalanindan cevirdikleri bir ulke sonunda.lafi uzatmak istemem,soylecegim editorun soyledikleri bana fazla inandirici gelmiyor.amerikayida ,avrupayida,turkiyeyide bilen insanlariz.
taraf bir ornekdi,ama sosyal ,ekonomik yapisini belirleyen bir ogenin,dinin konusulmasindan daha dogru ne olabilir,tabulari yikiyorlar ya?seks konusunda uzman olan yayin yonetmenlerinin herhalde din konusunda bir kac kelimesi olur?telefon aramayla helikopter dusurulmesi konusunda bilgisi olmayanlar o konuda yazilar yazabiliyorlardi?
temel ekonomi konusunda siz niye yorum yapmadiniz?diger insanlar yorum yapsin diye serzenisde bulunuyorsunuz?belki herkes enflasyon,deflasyon kelimelerini biliyor,belki cogumuzda mankiwin,begg in kitablari var.
son soz,21 gun askerlik degildir, formalitedir.bunu en bastan burdur askerlik subesi baskani soyler.

Unknown dedi ki...

Wall Street Journal'da konuyla ilgili olabilecek taze bir yazı çıktı.

But there is nothing European, let alone cultural, about prohibiting citizens from viewing YouTube. Turkey's status as a "Capital of Culture" should be suspended until this ban is repealed.
A nation's strength lies not in its ability to prohibit insults, but rather in it the space it allows for dissent and critique.

hostrans dedi ki...

Yorumlardan da anlaşılacağı gibi bu bir siyaset yazısıdır.Esasen siyaset içermeyen iktisat veya hukuk yazısı da pek mümkün değildir.

Sorunuzun yanıtına gelince.. Her iki siyasetçi de işi rüşvetle kapatmayı dener.Oysa ki her iki hukuk sistemi de-miktarı farklı da olsa-ceza öngörür.Amerikan polisinin rüşveti reddetme, bizimkisinin de kabul etme olasılığı yüksektir.Bu bir hukuk sistemi değil mantalite meselesidir.

İneği Atatürk heykelini kırdığı için ceza almaktan korkan çiftçi,hukuğun değil kendi cehaletinin ve işgüzar idarecilerin kurbanıdır.

Amerika satrançda yenileceği zaman tahtayı devirip "yeni kurallarla oynayalım"demeyi itiyat haline getirmiştir.Sermaye koyup kurdurduğu taraf gazetesindeki gafil ajanları da hepimizi demokrasi ve özgürlükler adına transforme edebilecekleri düşüncesindedirler.

Bilmem farkında mısınız,Türkiye de müthiş bir Amerikan antipatisi oluştu.Dikkat edilirse Türkiyedeki askeri personeli artık üniformayla dolaşmıyor.Askerimin kafasına çuval geçirenler hiç utanmadan dönüp hükümetime "Bu amerikan aleyhtarlığına karşı birşeyler yap" diyebilme küstahlığını gösterebiliyorlar.

Biz özgürlük savaşçıları Teksas ve Tommiksi özlüyoruz.Onlar kocaman ülkeleri yutuyorlar.

İyi çalışan hukuk sistemleri de "kendine müslüman" kabilinden.Benimki hem Osmanlıda hem Cumhuriyette bana yetti.Üstelik Osmanlı daki 6 asır boyunca tüm dünyaya da yetti.Bu nedenledir ki Osmanlının bunu nasıl başardığını yana yakıla öğrenmek için süreki Halil İnalcıkların kapısındalar.Kendi imparatorluklarının ömrü okadar vefa etmeyecekmiş gibi duruyor.Bu kafayla gittikleri sürece de Çinle komşu olma ihtimalimiz yüksek.

Gördüğünüz gibi bu konulara 20 dakikadan çok uzun zamandır kafa yoruyorum.

Bence siz bu konuya fazla takılmayın.Halkımız saygı ve minnet duyduğu kişilere saldıranları nasıl cezalandıracağını çok iyi bilir.Bunu ordan maaş alan gazetecilerin 6. kol faaliyetleri de engelleyemez.

Her şey bitti de sıra Atatürk ve Hz Muhammede küfredenleri nasıl cezalandıracağımıza (daha doğrusu kurtaracağımıza ) mı geldi ?

Gerçekler tüm komplo teorilerinden daha fantastiktir.Ben bu tartışmaların medyada maksatlı açıldığını düşünüyorum.Atatürk e saldırmak için "ceberrut bürokrasiden kurtulalım" dersin.TSK ya saldırmak için bazı mafyaya bulaşmış subayları tutuklarsın.
ve açtığın davaya türk özgürlük destanının adını verirsin.Laikliği yıpratmak için ılımlı islam ve büyük ortadoğu projesi tezlerini ortaya atarsın.En ilkel maddi ihtirasların için Huttigton gibilere doktrin yazdırıp toplum mühendisliği yaparsın.

Bunlara sazan gibi atlıyoruz.O nedenle de başarılıymış gibi görünüyorlar.
Ama Atatürk gönüllerde yaşadıkça başarılı olamayacaklarını da biliyorlar.Tüm hınçları bu yüzden.

Sonsöz:Cinsel tacizden nitelikli dolandıcılığa kadar tüm dosyalar yargı önüne çıkmalı bu dosyaların sahiplerinin dokunulmazlığı derhal kaldırılmalıdır.Atatürkünkini kaldırmaya kimsenin gücü yetmez...