Intihal, Plagiarism, Akademik Hirsizlik

Amerika'ya geldikten sonra sunu gordum ki insan her yerde insan, Amerikali, Turk, Arap fark etmiyor. Sistem carpik ise insanlarin davranislari da carpiklasiyor. Genis anlamiyla adalet sisteminin dogru durust islemesi bu yuzden cok onemli. Adalet sistemi iyi islemeyince insanlar da kurallari kendi cikarlari dogrultusunda cignemekte sakinca gormuyorlar. Kendi haline biraksan batacak olan Merrill Lynch devlet destegiyle Bank of America'ya satilmadan 2 gun once calisanlarina 2008 bonusu olarak yaklasik $4 milyar dagitmis. Devlet de buna goz yumuyor. Amerika'nin finansal sisteminin cokmesine ve beraberinde ulkenin tamamini krize suruklemesine sasirmamali. Neyse bu konuya baska bir zaman detaylica deginiriz. Bugunku konumuz Turkiye'de intihal meselesi.

Oncelikle sunu soyleyelim ki intihal sadece Turkiye'ye mahsus bir durum degil, dunyanin her tarafinda var. Mesleklerinde ilerlemek isteyen akademisyenler bilimsel dergilerde makale yayinlamak zorundadirlar. Isin kolayina kacan kisiler baskalarinin yazdigi yaziyi kendi yazisiymis gibi adi sani duyulmamis yerlerde yayinlayarak terfi etmeye calisirlar. Lisede veya universitede ogrenciyken baskalarinin yaptiklari odevleri kopyalayan ogrencilerin yaptiklari sey bir nevi.

Biz de bu konuda 2007 yilinda bir yazi yazmistik ve birbirinin tipatip aynisi olan iki yaziyi gundeme getirmistik. Yazarlardan bir tanesi kendisini savunurken, Arzu Alvan isimli diger yazar yaziyi yazildigi yerden kaldirtmis ve olayin ustunu kapatmaya calismisti. Bugun Arzu Hanim'in tanidigi oldugunu soyleyen Ali Orhan Aydin isimli kisi bize su mesaji gonderdi:

"Sayın İlgili,

http://ekonomiturk.blogspot.com/2007/05/akademik-hirsizlik-intihal-plagiarism.html

linkinde yayınlamakta olduğunuz blog tamamıyla yalan yanlış bilgiler
içermektedir.

Konuya taraf olan kişileri bizzat tanımaktayım ve hakkında
verilen bilgiler tamamıyla iftira niteliği taşımaktadır. Bu nedenle bu
yazılarınızın siteden derhal kaldırılmasını talep ediyorum.

Adı geçen
yayın ortada bir yanlışlık olduğu tespit edilir edilmez yayından kaldırılmıştır.
Ortada bahsedildiği gibi bir intihal söz konusu değildir.

MF Doğu
Akdeniz Üniversitesinde hiç bir zaman hocalık yapmamıştır aksine Arzu Alvan
orada hocalık yapmış ve lisans eğitimini de burslu tamamlamıştır.

Ayrıca
Arzu hanım ile ilgili Doğu Akdeniz Üniversitesinde inceleme başlatılmış ve
herhangi bir ceza verilmediği gibi ortada bir sorun olmadığı tespit edilmiştir.

Arzu hanımın avustralyaya gittiği kaydını dondurduğu yönündeki iddialar
da tamamıyla asılsız ve yalandır.

Ayrıca Glenn Jenkins ekonomi alanında
dünyanın en önde gelen öğretim üyelerinden biridir. Kendisi hem Harvard da hem
Queens üniversitesinde hem de Doğu Akdeniz Üniversitesinde çalışmaktadır.

Sitenizde ismi bile belli olmayan kişilerin böylesinde değerli kişileri
karalamasına izin vermemelisiniz.

Bu davranışla iftira suçuna ortak
olmaktasınız.

Sorumlu yayıncılık anlayışınıza sığınarak bu ve bununla
ilgili yazıları sitenizden derhal kaldırmanızı rica ediyorum."

Simdi okurlarimiza soruyorum. Sizce yaziyi kaldirmali miyim? Burada dogru davranis nedir?

6 Yorum Var.:

Dane dedi ki...

"Adı geçen
yayın ortada bir yanlışlık olduğu tespit edilir edilmez yayından kaldırılmıştır."
Ya nasil bir yanlislik olabilir.Mumkun mu sen al kopyala yapistir arada uc bes kelimeyi degistir sonrada deki "yanlislik anlasilmis" bana biraz mizrak cuvala sigmadi durumu gibi geliyor."
"Konuya taraf olan kişileri bizzat tanımaktayım ve hakkında
verilen bilgiler tamamıyla iftira niteliği taşımaktadır."
Bizzat taniyorum demek olsa olsa karakter referansi olabilir;ortada da delil varken kimse bu referansa onem vermez.
Sonuc ...
Kaldirma bence.

Kadir dedi ki...

Bu yazıyı sitenizden kalıdrtılmak istenmesinin nedeni belkide google da Arzu Alvan aranıldıgında ilk ekonomiturk'un çıkması olabilir.

Ben de yüksek lisans ögrencisiyim.Hocalarımız daha bize şimdiden tez yazımı hakkında bilgi verirken, alıntı yaptıgınızda ne kadar alıntı yapıyorsanız onun altına dipnot verin iki paragraf alıntı yapıp dipnotu birinci paragrafın sonuna verirseniz daha sonra başınız agrır gibi sözlert etmekteyken bunu önemsememe ya da direkt farklı açıdan yaklaşmak acayip bir olay.

Bu arada eski yazılarınızdan chp li necla arat'ın da ahlak felsefesi üzerine ahlaksızlıgını ögrenmiş olduk.Ben de diyordum bu kadının ahlakı nereden geliyor.

çok teşekkürler.sonuç olarak kendin bilirsin.

Ben şunu sorayım, amerikadaki arkadaşlarından siz gibi blog tutan ama ekonomi üzerine değilde muhasebe üzerine yazılar yazan arkadaşınız varsa blog adreslerini yazarsanız sevinirim.

mr. brooks dedi ki...

Şimdi ben olsam öncelikle nette yazmaktan öte ilgili makamlara müracaat ederdim. Varsa bir ayıp çok teşhir etmeden gerekli cezayı vermek gerekir diye düşünürüm genelde.

Teşhir etmek, hukukun işleyeceğine inancımız olmadığından, o kişiye bizim kendimizce verdiğimiz ceza oluyor. "Madem cezasız kalmış, al bakalım ben veriyorum cezayı" demek vicdanıma ters.

Bununla birlikte size gelen mesajı inandırıcı bulmuyorum. Mesaj atan kişinin adını google'da aradım. Bir doktora öğrencisi çıktı. Adı geçen kişinin arkadaşı, yakını olabilir. Teşhir edilmekten rahatsız olabilir. Bir derece haklıdır.

Hakikaten mücadele etmek mi istiyorsunuz bununla?
İlgili makamlara başvurun. Bu olayda bence sadece sözü geçen şahıs değil, (gelen mesajda yazılanlar doğruysa) olayın üstünü kapatmaya çalışan üniversite yönetimi de suçludur.

Yok ben şikayetle, hukukla uğraşamam diyorsanız, adaletin işlememesi muhabbetlerine girmeye de hakkınız olmaz.

Eğer o ilgili makamlar da üniversite yönetiminin yaptığını yaparlarsa...

O zaman tuz kokmuş demektir. Teşhir edene de itiraz edecek halimiz kalmaz. Yani sözün özü:
Burada yazmak en son çare olsa en iyisi.

ekodok dedi ki...

Tuz çoktan kokmuş, mr. brooks. O yüzden yazdıklarının bir kıymeti harbiyesi yok. Böyle bir mücadeleye girmek boşuna olur. Suç üstü yakalanan hamımefendiyi en azından bu kadar rahatsız etmişiz ya, o da yeter. Bence yazı aynen kalsın.

Unknown dedi ki...

Bizzat tanirim!!! Burslu okumustur!!! Saygin bilim adami!!! gibi hiper bilimsel argumanlar ureten bir gruptan kesinlikle plagiarism beklenmemeli beklemez... Ortada bi plagiarism varsa da suclu kesinlike fikrin ilk sahibidir (ben de anlamadim ama muhakkak oyledir )...

Unknown dedi ki...

İlk yazıda Ekonomix herkese savunma hakkı hakkı vermiş, Arzu Hanım da, bu arkadaş gibi, aynı argümana sarılmış, "bir yanlışlık olmuş". Nokta...

Cüneyt'in dediği gibi bu yanlışın ne ve nasıl olduğunu açıklasınlar, ondan sonra değerlendirelim...

Ali Arzu'ya abayı yakmış,yazıyı kaldırtarak onu etkilemeye çalışıyor...