Emre Şenel: Calinti Yazilar (Plagiarism)

Bugun mudavim okuyucularimizdan bir tanesi "Siz Emre Senel misiniz?" diye bir soru yoneltti. Bu soruya verecegim yaniti biliyorsunuz, adimi aciklamak istesem bugune kadar aciklardim zaten. Yine de bir merakla "niye bana boyle spesifik bir soru yoneltmis" diye de merak ettim ve Google'da Emre Senel ismini arattim. Arama sonuclarinin en basinda su sayfa cikiyor. Emre Senel Bilgi Universitesinde 2007-2008 arasinda Finans okumus, 3.6 not ortalamasi olan "parlak" bir gencimizmis. Simdi de TUSIAD da ekonomik arastirmaci olarak calisiyormus. Ayni sayfada su blog adresine ait bir link de mevcut, Emre Senel kendi blogu olmasa bunu LinkedIn sitesine koymazdi zaten.

Emre Senel'in blogunda yazdigi yazilara bakarken birden bu yazilarin cok tanidik geldigini farkettim. 3 Ocak 2007 tarihinde Emre Senel tarafindan "yazilan" Etkin pazar Hipotezi baslikli yazi benim 6 Aralik 2006'da yazdigim yazinin neredeyse birebir kopyasi. Okurumuzun benim Emre Senel oldugumu dusunmesine sasirmamak lazim. Emre Senel kaynak gostermeden benim yazimi kendi yazisiymis gibi gostermis, okuyucumuz da hakli olarak Ekonomix Emre Senel'dir sonucunu cikariyor. Maalesef Emre Senel benim yazdigim yazilari calan, baskalarinin emegine saygi gostermeyen bir hirsizdan baskasi degilmis.

Google'da buldugum linklerden bir tanesi de Emre Senel hakkinda sunlari soyluyor ve yandaki resmi iceriyor:

"Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonometri bölümü mezunu olan yazar ilk olarak MT olarak kabul edildiği OYAK Yatırım bünyesinde Uzman Yardımcısı unvanı ile iş hayatına başladı.

İş hayatı boyunca, Finans ve IT sektörlerinde çeşitli aracı kurumlar ve yazılım firmaları bünyesinde Database analisti ve Kantitatif Analist, Sistem Analisti, Araştırma analisti ve Ekonomist gibi görevler üstlendi.

Şuan hala TUSİAD Ekonomik Araştırmalar Biriminde “Ekonomi Danışmanı / Ekonomist” olarak görev yapan Emre Şenel, aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi “International Finance” A.B.D.‘de “burslu” olarak yüksek lisans çalışmalarına devam etmektedir.

S.P.K. Temel Düzey, İleri Düzey ve Türev Araçlar Lisanslama Belgelerine sahip olan Emre Şenel İngilizce ve Almanca bilmektedir."


Beni asil endiselendiren bu olmadi ama. Emre Senel'in Iktisat hayatimizda sitesine giderseniz takip ettigi linkler benim gecmiste takip ettigimi belirttigim linklerle ayni; ayrica sitenin misyonu olarak da "Bu Sitenin Geliri Eğitimde Fırsat Eşitliğini Yakalayamamış Çocuklarımızın Eğitiminde Kullanılacaktır" ifadesinin kullaniliyor olmasi. Yani sadece yazilarimizi araklamamis, adam neredeyse kimligimizi araklayacak. (iktisat nedir)

Bu arada calinan yazilarin sadece bir tane oldugunu da zannetmeyin, hepsini listeleyecek vaktim yok ama su ve su (benim yazdigim yazi burada) yazilar da benden calinti. Ayrica Tugrul'un yazdigi su yaziyi da surada araklamis.

Sunu farkettim ki Emre Senel Iktisat Hayatimizda blogunda bizim blogdan yazilari asirirken blogger onun bu yazilari asirdigini farkediyor ve yaziyi kendi arsivine kaydederken EkonomiTurk'te kaydettigi isimle kaydediyor. Ilginc degil mi? Boylece bizim blogdan asirdigi yazilari daha kolayca buluyorum. Ornek mi?

1a. Tugrul'un yazisi: http://ekonomiturk.blogspot.com/2007/01/tuik-tuik-soyle-bana-turkiyede.html

1b. Emre Senel'in yazisi:http://iktisathayatimizda.blogspot.com/2007/01/tuik-tuik-syle-bana-trkiyede-isizlik.html

Her iki yazi da "TUIK TUIK soyle bana Turkiyede" ismiyle kaydedilmis. Tugrul yazisina "TUIK, TUIK Soyle Bana, Turkiye'de Issizlik Orani Acep Ne Ola?" basligini atmis ve bu yuzden blogger yaziya yukaridaki ismi vermis, oysa Emre Senel kendi yazisina "İşsizlik Oranı ve İstihdam Yaratmayan Büyüme" basligini atmis.

2a. Baris'in "CPI vs GDP Deflator" baslikli yazisi: http://ekonomiturk.blogspot.com/2006/04/cpi-vs-gdp-deflator.html

Dikkat ederseniz blogger bu yaziyi arsivine kaydederken "cpi-vs-gdp-deflator.html" ismini kullanmis. Simdi bir de Emre Senel'in yazdigi yaziya bakalim:

2b. http://iktisathayatimizda.blogspot.com/2007/01/cpi-vs-gdp-deflator.html
Emre Senel yazisina "TUFE ve GSYH Deflatoru" basligini atmasina ragmen blogger yaziyi "cpi-vs-gdp-deflator.html" olarak arsivine kaydetmis. Bak su Allah'in (pardon Google'in) isine!!!

Demek ki baska bir siteden yazi araklarken sadece basligini degistirmemiz yetmiyormus, baska yontemler de kullanarak izimizi kapatmamiz gerekiyormus.

Borsa Nasıl Oynanır  inovasyon nedir    Borsa Yorumları    Petrol Fiyatları    Bilgisayar Nedir

Simdi meselenin ikinci boyutuna gelelim. Bu yazi burada yayinlandiktan bir sure sonra Google Search'de Emre Senel ismi arandigi zaman ust siralarda cikmaya baslayacak. Ondan sonra Emre Senel'i bir telas saracak ve once LinkedIn sayfasini kaldiracak, sonra belki Iktisat Hayatimizda sayfasini da kapatir. Ondan sonra da buraya gelip "bana iftira atiyorsunuz, bu yaziyi buradan kaldirin, yoksa sizi mahkemeye veririm" turunden tehditler savuracak. Oysa biz bunlari gorerek simdiden hem LinkedIn sayfasinin kopyasini hem de sayfasinin html kodunun bir kopyasini aldik. Ayrica Iktisat Hayatimizda sayfasinin da kopyalarini kaydettik. O yuzden sayfalari ortadan kaldirmasi delilleri ortadan kaldirmayacak.

Bu durumda yapabilecegi diger bir savunma ise LinkedIn sayfasi ile Iktisat Hayatimizda sayfasi arasinda kurdugumuz baglantiyi inkar etmektir. Birincisi Linkedin sayfasinin kendisine ait olmadigini baska birisinin bu sayfayi kendi adina actigini soyleyebilir. Ancak bu baskasi Emre Senel'in nerede calistigini ve Bilgi Universitesinde ne zaman hangi dereceyi hangi not ortalamasiyla aldigini cok iyi bilen biri olmalidir. Ayrica bu kisi bundan tam 2 sene once Iktisat Hayatimizda blogunu da acarak ve calinti yazilari usenmeden kopyalayarak Emre Senel'e tuzak kuracak kadar kurnaz birisi de olmalidir. Cok olasi gorunmuyor bu durum.

Diger bir savunma ise "tamam LinkedIn sayfasi benim ve o sayfaya Iktisat Hayatimizda blogunun linkini de ben koydum ama blog bana ait degil sadece sevdigim icin koydum" olabilir. Iyi de Iktisat Hayatimizda blogu 30 Aralik 2006'da yazilmaya baslanmis, 9 Ocak 2007 tarihinde de son yazisi yazilmis bir blog. Guncel degil, bir sey degil; tamam yazilar guzel (kendim yazdim diye soylemiyorum :-) ) ama insanin profesyonel LinkedIn sayfasina koyacagi kadar da onem arzeden bir sey degil.

Neyse, diyecegim su ki Emre bir yanlis yapmis, bu isten belki ufak bir cikar saglamis belki saglamamis. Bu diger okuyucularimiza ders olsun, ogrensinler, Emre'nin yaptigi yanlisa dusmesinler. Yazilari internette bedava okuyorsunuz diye bu bu yazilarin sahibi olmadigi, bu yazilari istediginiz sekilde kullanabilirsiniz anlamina gelmez.

14 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

tuik tuik yazisi dediginiz gibi İligli arkadaşın türkçe klavye kullanmasından dolayı kaynaklanıyor.Keşke yurt dışında yaşasaydı o da ı yazamayan bir klavyeye sahip olsaydı tamı tamına kopyalamış olabilirdi.Ayrıca EkonomiX, archive.org diye bir site var, hangi siteyi verirsen ver sana çeşitli zamanlarda alınmış önbellegini tutuyor, yani bu arkadaş silse bile webten tamamen silmesi epeyce yıllarını alacak.

Unknown dedi ki...

iyi yaptin baba..
eline saglik.
emege saygi!
dimi yani ama!

Pasha dedi ki...

Lamekan belki Tugrul'dur... Kendi yazdigi yaziyi takma isimle post etmistir diger siteye :)

rdynk dedi ki...

1 haftadır iş için şehir dışında ve internetsizdim, meger bu arada bizim sitede neler neler olmuş :) Daha yeni geldigimden hepsini okumaya fırsatım olmadı ama bu kadar kısa sürede bu kadar guzel yazılar sanırım cok az site okuyucusuna nasiptir :)
Bu yazı hakkında ise, herşeyi Ekonomix söylemiş zaten, ama cocuga uzuldum acıkcası calana kadar sen de dusunceydin ya be kocum!o kadar da egitime yatırım yapmissin yazık!

tersaci dedi ki...

haksizlik yapmayalim, benim cpi-vs-gdp-deflator yazimda grafik yoktu. Onunkinde var. biraz emek de harcamis.

Keynesian006 dedi ki...

Simdi bu genc, Tusiad'da calisiyor(mus) ya; eger varsa orasi icin hazirladigi raporlar felan, dusunuyorum da umarim ekonomix'in yazilarini alip yanina iki tane grafik ekleyerek idareye sunmuyordur. Dusunsenize basta ekonomix olmak uzere EkonomiTurk'un kidemli yazarlari Tusiad'a bilabedel danismanlik yapiyorlar da haberleri yok :)) Tusiad icin skandal olur valla :) Bu arada ortalikta Junior gorunmuyor. Sakin (mekansiz) Emre Senel Junior olmasin :))

tersaci dedi ki...

Simdi farkettim, google'da "cpi gdp deflator" yazip resim aratinca soz konusu grafik de ilk sayfa sonuclarinin arasinda yer aliyor:
Link:
http://www.japanreview.net/essays_can_the_bank_of_japan_create_inflation.htm

Kubilay dedi ki...

"Plagiarism is a crime" Biz Üniversitede okurken sınavlara başlamadan önce yukarıdaki sözün anlamını bildiğimizi ve ona göre davranacağımıza söz verdiğimizi ifade eden bir metin imzalatırlardı. Bütün sınıf imzalarsa da gözetmen mözetmen olmadan sınavı yaparlardı. İlkokul'da kopya çekmeyle başlayan plagiarism maceraları, bazılarının üniversiteyi bitirip hayata atıldıkları dönemde bile bunu karyer için yapmasını engellemiyor. Gerçi bu ülkede rektörlerin plagiarism'leri çıktı, "Kemalistim diye bana böyle yapıyorlar" demeye getirdi adam, utanmazca. Ben sadece internetin var olduğu, google'ın var olduğu bir dünyada nasıl bir cahil cesaretiyle yapıyorlar bunu, ona şaşıyorum.

Kubilay dedi ki...

"Plagiarism is a crime" Biz Üniversitede okurken sınavlara başlamadan önce yukarıdaki sözün anlamını bildiğimizi ve ona göre davranacağımıza söz verdiğimizi ifade eden bir metin imzalatırlardı. Bütün sınıf imzalarsa da gözetmen mözetmen olmadan sınavı yaparlardı. İlkokul'da kopya çekmeyle başlayan plagiarism maceraları, bazılarının üniversiteyi bitirip hayata atıldıkları dönemde bile bunu karyer için yapmasını engellemiyor. Gerçi bu ülkede rektörlerin plagiarism'leri çıktı, "Kemalistim diye bana böyle yapıyorlar" demeye getirdi adam, utanmazca. Ben sadece internetin var olduğu, google'ın var olduğu bir dünyada nasıl bir cahil cesaretiyle yapıyorlar bunu, ona şaşıyorum.

T'Pol dedi ki...

Annem "eğitim cehalet alır, eşşeklik baki kalır" der her zaman. Gayet iyi eğitim almış birinin bu kadar cahil cesaretiyle hareket etmesi üzücü doğrusu.

Kestirmeden köşeyi dönmek, çalışmadan kazanmak ruhlara işlemiş...

KS dedi ki...

bütün yazılar 31 aralık 2006 ve 9 ocak 2007 arasındaki 10 günlük dilimde eklenmiş. benim de sitem olsun kabilinden.

kaynak göstermeden kullanma var evet ama kopan fırtına biraz büyük oldu sanki.

tersaci dedi ki...

http://iktisathayatimizda.blogspot.com/

Blog has been removed
Sorry, the blog at iktisathayatimizda.blogspot.com has been removed. This address is not available for new blogs.


(as of Feb 24, 2009)

mustafa dedi ki...

Merhaba,

Konuyu ben oyak yatırım'a mail attım. "Merhaba, Takip ettiğim web sitelerinden birinde enteresan bir iddia'ya denk geldim. Çalışanlarınızdan birisi bir başkasının fikir ürününü çalıyor. Bu tür etik dışı faaliyetlere girişmiş bir çalışanınızın olması ihtimalini size bildirmek istedim. iyi çalışmalar. İlgili site'nin linki aşağıda. http://ekonomiturk.blogspot.com/2009/02/emre-senel-calinti-yazilar-plagiarism.html"

Cevap olarak şöyle dediler:
"2009/3/17 Mine Hızlı [Oyak Yatırım Cagrı Merkezi] Mine.Hizli@oyakyatirim.com.tr


Emre Şenel 2 sene önce Oyak Yatırım’dan ayrılmıştır. İlginize teşekkür ederiz.

Saygilarimizla,

Oyak Yatirim Menkul Degerler A.S."

sanctum22 dedi ki...

Bu pezevenk bana güya akademik danışmanlık vereceğim deyip 300 lira dolandırdı. Yerini yurdunu bilen bilen varsa lütfen bildirsin. cabbaryigit@rekor.net