Uluslararasında 'barış içinde rekabetçi' model

Akşam gazetesi yazarı Deniz Ülke Arıboğan'ın bugünki yazısından: "ABD açısından ise sorun iki yönlü. 2011 kapıda ve Amerikan ordusu 2 yıl içerisinde kendi ülkesine dönme hazırlığında. Oysa Kuzey Irak'ın, özellikle de Kürtlerin durumunun ne olacağı hala belirsizliğini koruyor. Arapların Kürtlere yönelik husumeti arttıkça ve petrol bölgelerinin akıbetinin ne olacağı belirlenmedikçe sorunu kaynağında kurutmak giderek imkansız hale geliyor. İran, Irak merkez yönetimi, Suriye, Türkiye ve bölge Arapları tarafından dışlanan bir Kürt varlığının ciddi bir tehdit altında olacağı da açıkça görülüyor. Oysa ABD Kürtleri peşine takarken, onların sorumluluğunu da üstlenmiş sayılmakta. Onları kaderlerine terk ederek, her zamanki tavırlarıyla kendi kale duvarlarının ardına çekilmeleri acımasız ve adaletsiz bir tavır. Bu nedenle Obama yönetiminin, Kürtleri koruyucu bir ağabeye bırakmak konusunda çaba göstereceğini söylemek yanlış olmaz.
ABD için ikinci önemli madde ise Türkiye ile ilişkilerin nasıl şekilleneceği ve İran'ın bölgedeki etkinliğine nasıl bir denge mekanizması oluşturulacağı. Bu her şeyden önce İsrail'in güvenliği ile de alakalı bir durum. Bölgede çatışmacı değil, 'barış içinde rekabetçi' modellere ihtiyaç artmış durumda. Türkiye ise bölgede bu modeli sergileyebilme ve yayabilme kapasitesine sahip tek güç."

Manipülasyon Nedir   Küresel ısınma Karikatürleri  Türk Bilim Adamı  Liderlik Nedir?    Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri  Enformasyon Nedir    Slogan Nedir    Enflasyon Nedir    Nükleer Santraller  Devlet Nedir
Bu kavram hoşuma gitti, yani bizim iktisat için önerdiğimiz ekonomik işleyiş modeli bu aslında ve ülke siyaseti için dahi geçerli. Birey, toplum ve ülke olarak sorun yaratan, sürtünmeleri artıran, negatif düşünen, çatışmacı yapıdan çıkıp; çözüm yaratan, esnek hareket edebilen, pozitif düşünen barış içinde rekabetçi bir yapıya geçmeliyiz...ve sanki gittikçe de geçiyoruz gibi.

0 Yorum Var.: