New York Times’da Türkiye Makalesi

New York Times’da en çok okunan 10 yazıdan bir tanesi de Türkiye hakkındaki makale olmuş. New York Times’ın Türkiye makalesi Türk ekonomisinin %11,4 gibi çok yüksek bir hızla büyüdüğünden, ülke ekonomisinin doğuya doğru açıldığından, Suriye ve Iran’a yapılan ihracatın Amerika’yı geçtiğinden ve Türkiye’nin bölgesel bir güç olduğundan bahsediyor.

Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Tabii bu makaleyi 9 ay önce Türkiye ekonomisi gerçekten çok yüksek bir hızla büyürken ve borsamız 45 bin iken, en azından sene başında borsa 50 bin iken yazmak lazımdı. Bahsedilen büyüme rakamları bugüne ait değil, 2009’un son 9 ayına ait resmi ortaya koyuyor. Maksadımız hükümete çamur atmak değildir, biz hem 9 ay önce hem de 6 ay önce herkes Türkiye’nin hala resesyonda olduğu saçmalarını ortaya dökerken, bazı “ekonomistler” depresyon safsatalarını gazete köşelerinde gündeme getirirken Türkiye’nin yüksek bir hızla büyüdüğünü, borsaya girmek için ise çok uygun bir zaman olduğunu belirtiyorduk. Sene başında da 6 ay sonra (yani bugünü kastederek) ülke ekonomisinin çift haneli hızlarda büyüdüğünün açıklanacağını söylemiştik.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir   

Bugün Türkiye ekonomisinin yerinde saydığını, belki de tekrardan resesyona girmek üzere olduğunu söylüyoruz. 9 ay sonra rakamlar açıklandığında şaşırmayın. Ilk çeyrekte ekonomimiz sadece %0,1 büyüdü, enflasyon rakamları da ikinci çeyrek büyümesi hakkında olumlu sinyaller vermiyor. Dışarıda da gelişmeler ülke ekonomisi adına iyi gitmiyor. Genel görüşlerimiz bu şekilde. Finansal piyasalar hakkındaki görüşlerimi öğrenmek için ise Ekonomi Türk 2 bloguna üye olmanız gerekiyor. Diğer bir alternatifiniz ise ekonomiden anlamayan gazetecilerin yorumlarını okumak. İşte size New York Times’da yayınlanan Türkiye Makalesinin bağlantısı.

1 Yorum Var.:

Yavuz KIR dedi ki...

Benim ilgimi ceken bir nokta var. Simdi soyle bir model kurmustum, Amerikan Hukumetinde, devlet cevrelerinde, iki temel akim var. Bir Demokratlar, daha ozgurlukcu, biraz daha insancil, digerleri de asiri milliyetci Cumhuriyetler. NY Times, Demokratlari, WSJ da Cumhuriyetci akimin sozcusu. Zaten buraya kadar sorun yok.

Mevcut siyasi ve ekonomik gelismelerin isiginda, diger bir ifade ile, o an ki mevcut konjokturde meydana gelen olaylara bagli olarak, bu iki tarafta kendi perspektifinden haberleri bu iki gazete araciligi ile bir bakima servis ediyorlar.

Yani bu haberin aslinda demek istedigi su, her ne kadar TR ile Israil in arasinda bazi sorunlar olsada, Iran daki anlasma soguk dus etkisi yapsada, TR Amerikanin dostudur, ve bolgede desteklenmesi lazimdir. Bu "ince mesaji" gecenler de yine, NY Times ta Turk sinema, tv dzilerinin bolge uzerinde yaptigi "Hollywood" etkisi uzerine yazilan yazida da gorebilirsiniz.

WSJ ve onu temsil eden ekipte, TR'nin her zaman ve daima "pro-israil" yanlisi politika, dogru veya yanlis, izlemesini, Amerika'ya hep ve tam destek vermesini istiyorlar, TR nin aleyhine olsa bile.

Sonuc nedir? Eger Ataturk'un dedigi gibi tam bagimsizliktan soz edeceksek, TR'de kendi cikarinin gerektirdigi politik ve ekonomik adimlari atmali, dis ticaretimizi ve dis politikamizi belirlerken butun yuurtalarimizi ayni sepete koymamaliyiz. Bu ister Rus sepeti olur, ister Arap, ister Israil sepeti.

Sonucta hem, her bir cikar grubunu memnun edip, hem de kendi burnunuzu dogrultamazsiniz.

Enflasyon konusundaki yorumlariniza da katiliyoruz, eger gercekten talep guclu olsaydi, Bugun enflasyon orani %10 u coktan gecmisti. Enflasyon oraninin sakinligi, aslinda ekonomik aktivitelerin gercek kalitesi hakkinda anlayan ekonomik agentlara bir sinyal veriyor.