2009 Dördüncü Çeyrek Büyüme Hızı Rakamları

2009 dördüncü çeyrek büyüme hızı rakamları konusunda bundan üç ay önce iki yazı yazmış ve piyasada avarel avarel hala negatif büyüme hızı tahmini yapan kendilerine ekonomist diyen cahilleri eleştirmiştik. Dördüncü (4.) çeyrek büyüme oranları açıklanmadı daha ama bundan 3 ay öncesine giderseniz köşe yazarlarının çoğunun %-2 civarında tahminler yaptığını görürsünüz. Benim takip ettiğim ve piyasadaki en iyimser ekonomistlerden olan Deniz Gökçe dördüncü çeyrekte pozitif büyüme oranlarının açıklanabileceğini belirterek sürüden farklı tahmin yapan ender ekonomistlerden bir tanesi idi.

Onun tahmini de benim “Büyüme Oranları” ve “2010 GSYH ve Büyüme Oranı Tahminleri” başlıklı yazılarımda yaptığım keskin tahminler kadar iddialı değildi. Biz üç ay önce herkes eksi büyüme hızı tahmini yaparken ekonominin 2009’un dördüncü çeyreğinde en karamsar varsayımımız altında %2,5 büyüyeceğini belirttikten sonra şu sözleri sarfetmişiz:

“Bu varsayım altında 2009’un son çeyreğinde ekonomimiz %-7 + %7 +%2 + %0,5 = %2,5 hızıyla büyüyecektir; en azından TÜİK ekonomimizin %2,5 hızıyla büyümeye başladığını ve resesyondan çıktığımızı söyleyecektir. Siz tabii ki gerçekte ne olduğunu büyüme oranları üzerine yazdığımız bir önceki yazımızı okuduğunuz için biliyorsunuz.

Asıl çarpıcı büyüme oranı ise 2010’un ilk çeyreğinde açıklanacak. Ekonomide baz etkisi denilen kavramı bundan daha iyi başka bir yerde görmeniz mümkün değil. Yukarıdaki dört çeyreklik rakamdan en eskisi olan %-7 rakamı düşecek ve yerine %0,5’lik karamsar rakamımızı koyacağız. Neticede açıklanacak GSYH büyüme oranı %7, %2, %0,5 ve %0,5 rakamlarının toplamı olan %10 gibi bir rakam olacak. Yani 2010’ün ilk çeyreğinde %10 büyüdüğümüz 2010’un Haziran ayında açıklanacak ve ortalığa ekonomiden ve matematikten anlamayan bir sürü şarlatan dökülerek “TÜİK rakamlarla oynuyor”, “Ekonomi büyüyor diyorlar ama rakamlar bize yansımıyor”, “diğer açıklanan verilerle %10’luk büyüme rakamı uyuşmuyor” şeklinde ifadelerde bulunacaklardır. Şimdiden söylüyoruz bunu, yazıcıdan bastırın bu yazıyı, duvarınıza asın ve 6 ay sonra söylediklerim doğru çıkmış mı diye kontrol edin.”

Yazdıklarımızın doğruluğunu test edebilmenizi sağlayacak büyüme hızı rakamları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Tekrar 3 ay önce yazdığımız yazıları hatırlatalım dedik. 2009 yılının tamamı için de büyüme rakamları açıklanacak. Ben bundan bir sene önce 2009 için %-4 büyüme tahmini yapıyordum. Hehehe çok iyimsermişsiniz demeden önce Başbakan’ın o günlerde %4 (evet yanlış okumadınız yüzde artı 4), uzman ekonomistlerin ve Ekonomist gibi uluslararası dergilerin ise %0 civarında büyüme tahmini yaptıklarını hatırlatayım.

2009 Dördüncü Çeyrek Büyüme Hızı Rakamları açıklansın, tekrar bu ve önceki yazılarda söylediğimiz sözlerin doğruluğuna bir bakarız.

0 Yorum Var.: