Yunanistan ve Avro Krizi

Gecen hafta Yunanistan ve avro krizi nedeniyle gune dususle baslayan Amerikan borsasi ogleden sonra gelen teknik bir hatadan (veya tombul parmaktan) sonra bir kac dakika icerisinde ekstradan %5 kadar daha dustukten sonra kayiplarini geri alip gunu %3 kusur kayipla kapamisti. Burada onemli olan borsanin bir anda %5 dusmesi degildir. Neticede piyasadaki oyuncular bir hata oldugunu bir kac dakika icerisinde farkedip borsayi olmasi gereken yere 5 dakika icerisinde geri getirmistir. Ben de yaptigim islemler ile buna katkida bulundum, karsiligini da aldim...

Burada onemli olan Yunanistan ve avro krizinin tum dunya ve Turkiye borsalarinda dususe neden olmasidir. Borsanin kisa vadede izleyecegi yolu  basariyla tahmin edecek adam daha anasindan dogmamistir, o yuzden borsanin kisa vadede ne yapacagini bilemeyiz, her sey olabilir. Ben de bu buyuk dususten bir gun once Ekonomi Turk 2 blogunda su satirlari $12 odeyerek 6 ay icin uye olan okuyucularim icin karalamisim:

"... kendimizi yine bir Lehman Brothers'in batmasi zamaninda karsilastigimiz gibi bir durumla da bulabiliriz. O yuzden risklerin ciddi oranda arttigini belirteyim."

O satirlardan bugune borsalar %5'i uzerinde deger kaybetti. Bundan sonrasi icin ne dusundugumu merak ediyorsaniz blog nedir baslikli yazimizi okuyup uye olmaniz gerekiyor. Burada piyasalarla ilgili yorum yapmamamin bir sebebi insanlarin sitemizin kullanma sartlarini acik bir bicimde kabul ettiklerini belirtmemeleridir, eger birisi bu blogda yazilanlari okuyup kendi kafasina gore yatirim kararlari alip daha sonra para kaybederse bu durumdan bizi sorumlu tutabilir. O yuzden bu konuda bir risk almak istemiyoruz. Herkes kendi yaptigi yatirimlardan kendisi sorumludur. Para kaybederseniz bizi suclamayin, ayagini yorganina gore uzatmayip hoyratca para harcayan Yunanistan halkini ve politikacilarini veya Avrupa Merkez Bankasi baskanini da suclamayin. Para kazaniyor veya kaybediyorsaniz tum sorumlu sizsiniz.

Blogumuzdaki genel yorumlari okuyup bunlara bakarak yatirim kararlari alanlar da bizi suclamasinlar. Mevzuyu anladiniz. Kisacasi kullanim kosullarimizi okuyun, bizi suclamayin. Risk nedir portfoy nedir bilmiyorsaniz, risk yonetimi ve portfoy cesitlendirmesi yapamiyorsaniz, ustune ustluk kaldirac nedir bilmeden riskli yatirimlara giriyorsaniz bir yatirim danismanina danisin veya SPK'ya bu konuda ne yapabileceginizi sorun. Bizi suclamayin. Umarim yeterince acik olabilmisimdir. Bana da dolar ne olur, borsa ne olur seklinde emailler gondermeyi birakin, bu konulardaki fikirlerimi sadece uyelerimizle (o da sartlarimizi kabul ettiklerini belirtmelerinden sonra) paylasiyoruz.

0 Yorum Var.: