Biraz Gülelim: Merkez Bankası ve Enflasyon

Merkez, hükümete açık mektup gönderdi, enflasyon raporunu da yayınladı. bizim bildiğimiz mazeretleri sıralayıp duruyor. aslında şu raporu iyi bir değerlendirip, merkeze geçirmek lazım ama zaman ve istek kısıtı var. bu sıcaklarda da hic yazılmıyor ayrıca. Durum şu aşağıdaki tabloya bakın ve gülün en son enflasyon beklentisi ankete göre (yani halk bunu bekliyor-ya da secilen orneklem) % 8,2, görevi enflasyonu yıl sonunda 6,5 yapmak olan merkez % 8,4 bekliyor :)))) ha ha şimdi siz bir de 12 ve 24 ay sonrasına bakın, her ikisinde de merkez daha dusuk enf. tahmini yapıyor...yerler mi! yemezler...ayrıca ya talep dusundugumuzden daha erken baş kaldırdı diyorlar. e bizde yeni veriler, guncellemelere gore cıktı acıgını tekrar ele aldık, daha once rdynk'nın dediğine yaklaştık diyorlar kabaca. ama utanmadan bir de şoyle devam ediyorlar. "Çıktı açıgına iliskin yukarı yönlü güncellememize ragmen, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın kademeli olacagına iliskin öngörümüzü korumaktayız." (rapor, s.19). ha ha :)))

aşağıdaki grafik merkezin yeni cıktı acıgı grafiği...

bu da daha once temmuz 2009 raporundaki cıktı acıgı tahmini ve benim o tarihde yaptığım yorumlarım bir kısmı şöyle:
"ayrıca merkez "Güncellenen tahminler, politika faizinin oldukça uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması durumunda dahi, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşe verdiği desteğin önümüzdeki iki yıl boyunca süreceğini göstermektedir." dogru toparlanma dunyada yavas ve kademeli olacak ama ben talep etkisinin TR icin 2012nin ortalarına kadar sureceğini beklemiyorum. aksine parasal ve mali gevsemelerin etkisi, TRnin saglam finans yapısı ile birlikte toplam talebin enflasyon oranlari üzerindeki baskısının cok daha kısa zamanda hissedilebilecegini dusunuyorum. Buradaki toplam talep baskısı olayında aslında potansiyel arz cok onemli bence potansiyel arzın da gerilediği varsayımı altında talebin baskısını daha erken göstermesi söz konusu, ustelik siz mikro pazarlarınızı duzenlemeden enflasyonda kalıcı bir duzelme beklememelisiniz. bu acıdan 2009 icin degil ama 2010 icin % 5.3 hedefi bence oldukca dusuk!" demişim ayrıca %7'den aşağısını da referans almayın demişim (merkez 5,5 diyordu).
ha son olarak ekonomixle faiz ustune bir tartışmamız olmuştu, faizler ne olur diye, bu tabloyu da aşağıya koyalım, dursun. he ayrıca merkezin politika faizlerini daha fazla dusurmemesi ve şu takvim etkisi olayını cok ciddiye almaması ile ilgili bazı yazılar yazmıştım isteyen onlara da bakabilir:
Dı Dı Dı Dın ! ! ! Merkezin Hataları
Merkez ve Faiz Tartışması Üstüne
Slayt Nedir (Bir Slayta Bakarken)
Balonlar, Fiyatlar ve Küresel Kriz üzerine bir sohbet
Değerlendirme Yazısı

0 Yorum Var.: