Amerika'nin Butce Acigi ve Dolarin Degeri

Turkler ekonomiden neredeyse hic anlamaz ama en iyi bildigimiz konularin basinda enflasyon ve doviz kuru arasindaki iliski gelir. Yine de ben bu konudaki bilgilerinizi bir tazeleyeyim.

Amerika 2009 senesinde toplam 1.8 trilyon dolar butce acigi vermeyi planliyor. Daha sonraki yillarda bu acigi kademeli olarak 2018 yilinda 800 milyar dolara dusurmeyi planliyorlar. Iki cephede savasan ve zenginlere bir suru vergi indirimi yapan George Bush doneminde bile en fazla butce acigi 500 milyar dolar civarinda idi ve biz bunu cok yuksek kabul ediyordu. Obama'nin yapacagi butce aciklarinin yaninda Bush'unkiler devede horguc kalir.

Amerika bu sene GSYH'nin (bkz. gsyh nedir?)yuzde 13'u kadar butce acigi verecek. Bu Turkiyenin 125 milyar butce acigi vermesine esdeger. Simdilik acik acik soylemeselerde bu acigi sadece vergileri arttirarak kapatmalarina imkan yok, yoksa bir dahaki secimde cuvallarlar. O yuzden tek cikis yolu bu aciklarin en azindan bir kismini para basarak kapatmalari gerekecek.

Bu hemen enflasyon olacak anlamina gelmiyor ama. Ancak uzun sureli devam eden butce aciklarinin enflasyona neden oldugunu biz 20 yil suren surecte iyice ogrendik. O yuzden su an Amerika'da enflasyon orani eksi 1 olsa bile bu oran onumuzdeki yillarda onlem alinmadigi taktirde cift haneli rakamlara kolaylikla cikabilir.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

Alinabilecek onlemler nelerdir? Birincisi planlanan aciklarin azaltilmasi, ikincisi ise vergilerin arttirilmasidir. Su anki gidisat bu iki onlemin de gerektigi boyutta alinamayacagini gosteriyor.

Enflasyonun yukselmesi demek ise elinde dolar cinsinden varlik tutanlardan dolar cinsinden borclananlara servet transferi yapilmasi demektir. Yani Amerika'nin butce aciklarini paralarinin degerini manipule etmek icin dolar varliklari alan Cinliler, Ruslar, Araplar ve bir miktar da biz Turkler finanse edecegiz. Yanlis hatirlamiyorsam Cin 1.5 trilyon dolar civarinda dolar rezervine sahip. Dolarda meydana gelecek yuzde 30'luk devaluasyonun Cin'e faturasi 500 milyar dolar olacaktir. Cin'in modelini taklit etmeye ozenenlerin gozleri bu tur riskleri gormuyor maalesef.

Dolar deger kaybettikce 1 dolar 1 TL sinirinin altina gerileyecektir ama dolar borcu olanlar disinda bunun kimseye bir faydasi olmayacak. Dolar deger kaybettikce hammadde fiyatlari (petrol, bakir, altin, vs.) yukari gidecek ve hatta artan risklerden dolayi net etkisi negatif olacaktir.

Bunlar hemen olacak seyler degil ama. Belkide Amerika enflasyon yuzde 5'I gectikten sonra akillanacak ve politik olarak guc olsa da onlemleri alacaktir. Simdiden kestirmek guc. Yine de bu onlemleri canlari yanmadan almalarini beklemiyorum. O yuzden de bu aralar faizleri aciga satarken, enerji hisselerini, Hint hisselerini, Rus hisselerini ve altini portfoyume ekliyorum.

Turkiye'dekilerin benim kadar endiselenmelerine gerek yok cunku ne gelirleri ne de tasarruflari dolar cinsinden. Yine de hammadde fiyatlarinda meydana gelebilecek reel artislara karsi portfoyunuze ekleyebiliyorsaniz biraz hammadde eklemenizi oneririm.

Guzel yazi oldu, yazicidan bastirip duvara asin 3 sene sonra "vay be Ekonomix kahin gibi adammis" dersiniz.

9 Yorum Var.:

merlin dedi ki...

Turkiye den nasil hammadde alabiliriz? Bu hammadde vurgunuz sanirim sadece sanayi hammadde degil. Yiyecek fiyatlari konusunda bir beklentiniz var mi?

rdynk dedi ki...

Samuelson's Words of Warning
Paul Samuelson, the great economist and textbook author, has some ominous things to say:

Up until now, China has been willing to hold her recycled resources in the form of lowest-yield U.S. Treasury bills. That's still good news. But almost certainly it cannot and will not last.

Some day -- maybe even soon -- China will turn pessimistic on the U.S. dollar. That means lethal troubles for the future U.S. economy. When a disorderly run against the dollar occurs, I believe a truly global financial panic is to be feared.

China, Japan and Korea now hold dollars not because they think dollars will stay safe. Why then? They do this primarily because that is a way that can prolong their export-led growth.

I am not alone in this paranoid future balance-of-payment fear. Warren Buffett, for one, has turned protectionist. Alas, protectionism may well soon become more maligned.

President Obama struggles to support free trade. But as a canny centrist president, he will be very pressed to compromise.

And he will be under new chronic pressures. His experts should right now be making plans for America to become subordinate to China where world economic leadership is concerned.

(http://gregmankiw.blogspot.com/2009/06/paul-samuelson-great-economist-and.html)

T'Pol dedi ki...

Ekonomix hic Turkiye'de yatirim yapiyor musun? Ya da yapma niyetin var mi? Meraktan...

Unknown dedi ki...

Yazıda yer alan değerlendirmeler ekonomiden az çok anlayan hemen herkesin şu sıra yaptığı değerlendirmeler. bunun için türk olmamaya, ekonomi doktorası yapmaya, hele hele ekonomix olmaya hiç gerek yok.

Hele hele çıktısını alıp duvara asacak kadar da hayranlık uyandıracak, yeni bir şey okumadım ben (kendi adıma bu yazıda.

Son krizde, bir portfoy yöneticisi olarak düşük performans sergileyen blog müellifi, kendini bir türlü aşamadı. Şişmiş egosuyla, okuyucuyu her geçen gün daha da aptal yerine koyan uslubuyla (eskiden muhatabı kelli felli ekonomistlerdi, vites küçülttük şimdi) dur bakalım nereye gidecek bu işin sonu.. bekliyoruz...

Hüseyin MEÇO dedi ki...

türkler ekonomiden neredeyse hiç anlamaz diye buyurmuşsunuz.
biz türkler bir şekilde tarihte yerimizi hep almışız.aslında çağa ayak uyduramayan yok olur gider de derler.biz türkleri her çağda zaten bir tek adam kurtarmıştır da derler.her çağda o bir tek adamın çevresinde bulunan nice adamlar unutulsada mevcudiyet korunmuştur.
günümüzde de ekonomi ve politikanın ne kadar iç içe olduğu bir gün anlaşıldığında...
hele hele serbest piyasanın her bir şeyini tam elde ettiğimizde hele bunu bir adam adam gibi ortaya koyduğunda.
bundan sonraki çağlarda da varız demektir.
saygılarımla.

SEİL dedi ki...

En basiti Enler sözcüğü geçiyorsa bilinki En kelimesinin yanındaki ibare Örneğin Faizler En dip seviyeyi gördü yada Enflasyon en dip seviyede cümlesinde sona gelindiğinin resmidir.

Faizlerin ve Enflasyonun bu seviyelerden aşağıya düşme marjı kalmamıştır.

Emtia fiyatları ıster istemez bu döngüde yükselişe gececektir.

Bu aşamada ilerki dönemlerde Faizlerin yükselmesi Banka hisselerine olan talebi azaltıp Finans sektörüne satış getirecektir. Borsa 2010 mayıs aylarındaki düzeltme hareketinin mesela başlama sebebi bu olacak

Bir yorumunuzda Petrol kontratı alıp sonradan sattıgınızı söylemiştiniz biraz daha sabır etseydiniz şu ortamda Petrol kontratlarından iyi kar yazacaktınız.

Bu arada İran gözlerden kacınıyor ufak bir sorun olarak duruyor ama 2009 sonunda ve 2010 senesinde İranla ilgili sıcak gelişmeler Petrol ve diğer emtia fiyatları üzerinde baskıyı artıracak en önemli gündem olacak

Blog Sahibi dedi ki...

Merlin,

Tarim urunleri fiyatlarinin petrol kadar artmasini beklemiyorum ama tabii ki onlar da dolar deger kaybettikce dolar cinsinden fiyatlari yukselecektir.

T'Pol,

Turkiye'de enflasyona endeksli bonolarin getirisi hala cok cazip (%9 +enflasyon). Diger bonolarin enflasyon beklentisi bayagi dustugu icin artik tercih etmiyorum.

Yok,

Ekonomiden az cok anlayan herkes benim soylediklerimi soylemiyor maalesef. 30 yillik Amerikan bonolarinin faizi sadece %4.5; Amerikan ekonomisi dusuk enflasyonla yuzde 3.5 buyudugu zamanlarda da 30 yillik faizler %4.5 idi. Iskembeden sallamayin herkes boyle dusunuyor diye.

Madem siz bu islerden cok iyi anliyorsunuz, gosterin marifetinizi. Uc bes sene sonrasini degil, 3 ay oncesinde Turk ekonomisinde gerceklesenleri tahmin edin. Kaybederseniz TEGV'e bagis yapacaksiniz ama.

milleplateaux dedi ki...

Hammadde almayi planlayanlarin, hammadde fiyatlarindaki Cin kaynakli artisa dikkat etmelerini tavsiye ederim:

Fear the dark side of China's lending surge

vanmemet dedi ki...

rdynk nin paul samuelson dan alıntı yaptığı gibi, uzun vadede dünya eninde sonunda korumacılığa girmek zorunda. küresel dengeler efendilerin ülkelerinin aleyhine işliyor ve bunu da kabul edemezler. bu krizin temel sorununun güven sorunu olduğunu, güvensizliğin giderek derinleştiğini görmeye çalışalım. böyle büyük bir sistemde güvenin tekrar kazanılmasının hele bu şartlar altında mümkün olmadığını görmek gerekir. kısa vadede kurumlar varlıklarını devam ettirdikleri için oynadıkları oyunu da devam ettireceklerdir ve geçici iyileşmeler görülecektir. ama hastalığın iyileşmesi için bir tedbir düşünülmemiştir. hala inkar dönemindeyiz.
sonraki dönemler için bkz: http://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCbler-Ross_model