ARENA hisseleri diğer bütün hisse senetleri gibi bugün veya gelecekte kar yapacağı beklentisiyle yatırımcılar tarafından satın alınır. Yatırım yapıyorsanız bir grafiğin söylediklerine değil yatırım yaptığınız şirketin kar etme potansiyeline bakarak karar vermeniz gerekir. ARENA şirketi 2007 yılında 15 milyon TL, 2008 yılında 2 milyon, 2009 yılında da 17 milyon TL net kar yapmış. Kimse bilmez ama 2008-2009 resesyonu aslında 3 çeyreği 2008’de ve bir çeyreği 2009’da olan bir resesyondu ve Türkiye ekonomisi 2009 yılında aslında %5’e yakın bir büyüme sergilemiş olmasına rağmen resmi istatistikler geriden takip ettiği için siz bu durumun farkında değilsiniz. ARENA da krizin en yoğun olduğu 2008 yılında büyük kar düşüşü göstererek sadece 2 milyon lira kar etmiş. Yani üç yıllık ortalama karları yaklaşık 11.5 milyon lira civarında. Bu kar rakamına kıyasla da şirketin fiyat kazanç oranı 7 imiş.
2010 yılında ise ARENA Bilgisayar Genel Müdür Yardımcısı Serkan Çelik’in Ekonomist dergisine verdiği mülakata göre 17-18 milyon TL civarında bir kar beklentisi içerisindelermiş. Yani bu seneki beklenen karlarına göre de fiyat/kazanç 5’in biraz altında. ARENA Bilgisayar şirketi ayrıca bu hafta başında hisse başına 20 kuruş temettu açıklamış, yani yaklaşık %8 civarında da bir temettü verimine sahip bir şirket. Genellikle de şirket karlarının %40’ını temettü olarak dağıtıyorlarmış.
ARENA hissesi hakkındaki görüşlerime geçmeden önce ARENA gibi küçük ve sığ işlem hacmine sahip şirketlere yatırım yapmanın risklerine değinmek istiyorum. Küçük şirketlere genellikle yabancı ilgisi olmaz, o yüzden de şirketin gerçek piyasa değerine ulaşmasını sağlayacak bir sermaye girişi veya çıkışı da olmayabilir. Yerli yatırımcılar da hisse senetlerine yatırım yapmayı bilmediğinden ve sadece grafiklerin onlara rastgele verdiği al-sat emirlerini takip ettiklerinden onların yaptıkları işlemler de hissenin gerçek değerine ulaşmasını sağlamayabilir. Ayrıca işlem hacmi sığ olduğu için bir kaç kafadar birleşip küçük hisselerde manipülasyon da yapabilir. O yüzden küçük kağıtlara yatırım yaptığınız zaman beklemediğiniz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Bu şirketler küçük oldukları için özellikle kriz zamanlarında iyi de yönetilmeyebilir ve batabilir, finansal piyasalara erişimleri kısıtlı olabilir, acemice hatalar yapabilirler. Neticede tüm yatırımlarınızı kaybetme riskiniz de vardır. En azından 5 yıl süreyle bir hissede beklemeyi göze alamıyorsanız ve şirketin batması da portföyünüze sadece çok ufak bir zarar verecekse küçük şirketlere bir yatırım danışmanına danıştıktan sonra onların tavsiyesiyle ve kendi isteğiniz de varsa yatırım yapabilirsiniz.
Benim ARENA Bilgisayar hisseleriyle ilgili görüşlerimi öğrenmek istiyorsanız “Blog nedir” başlıklı yazımızda belirttiğimiz şekilde ödemeyi yaparak Ekonomi Türk 2 sitesine üye olmanız gerekiyor. Buradan tüm halka yapacağım yatırım tavsiyesi ise şu: Eğer ARENA hissesi sıfır (0) lira ise alın, yoksa almayın. Alırsınız, sonra hisse çıkarsa siz “ne kadar süper yatırımcıyım” diye tüm millete hava atarsınız. Alırsınız, sonra hisse düşer “ben suçlu olurum” gider mahkemeye verirsiniz, kaybınızı benden çıkarmaya çalışırsınız. Ben bir ekonomi ve finans yorumcusuyum, yazılarım sadece eğlendirmek için yazılıyor, başka bir amaçla kullanmayınız.
Umarım ARENA Bilgisayar Hisse, Yorum, Teknik Analiz ve Grafik başlıklı yazımızı beğendiniz, TCELL hisse ve TKFEN hisseleri hakkındaki yazılarımızı da yeni blogumuzdan okuyabilirsiniz.
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder