Amerikan Borsalarinda Neler Oluyor? IMKB Yarin Duser mi?

Amerikan borsalarinda neler oluyor, gun icerisinde neden %9 birden dustu diye merak ediyorsaniz Turk medyasindaki yorumlari dinlerken biraz supheli yaklasmaniz gerekiyor. Hurriyet gazetesinde 12 ay once dogan bir muhabir "Bu düşüşler, Amerikan borsasının 1987'den beri en kara gününü yaşamasına neden oldu. " seklinde embesilce bir yorumda bulunmus. Sanki 2008 yilinda Lehman Brothers'in batmasini takip eden gunlerde borsanin defalarca gun icerisinde %10'a varan oranlarda bir dusup bir cikmasini hic birimiz hatirlamiyoruz!!

1987'den beri en kara gun dedigi %3 kusur dusus olan bir gun yahu, bu ne lakayitliktir boyle, sirf milleti korkutup,  gaz verip gazete sattiracagiz diye balon haber yapiyorlar. Keske haberin yanina da bir tane ciplak hatun resmi koysalardi o zaman yazi tam Hurriyet'in benligine sahip olurdu. (Aha ben yan tarafa koydum, resimdeki bayan "Amerikan borsasi benim saclarim gibi kara bir gun gecirdi" seklinde demec vermis, yoksa yari ciplak olmasindan dolayi resmi buraya koymadim :))

Bloomberg televizyonundaki cok bilmis sunucu da "6 Mayıs, finansla ilgilenen herkesin takvimine işaretleyeceği bir gün oldu. Bugün tarihi bir gün" seklinde baska bir cins yorumda bulunmus. Az egitimli televizyon sunucusuysan az egitimli televizyon sunucusu gibi konus, 40 yillik hedge fon yoneticileri bu kadar cesur yorum yapamazken bu kisiler neye guvenip bu yorumlari yapabiliyorlar anlamak mumkun degil. Cahil adamin cesareti daha fazla mi olur bilmiyorum ama tam arastirmalik cins bizim gazetecilerimiz.

Peki biz Amerikan borsalarinda yasanan gelismeleri nasil yorumluyoruz? IMKB yarin duser mi? Borsa duserse alim icin uygun zaman mi, yoksa biraz daha beklemek mi lazim? Uzun vadede borsa ne olur? Bu sorularin cevabini merak ediyorsaniz blog nedir baslikli yazimizi okuyup uye olmaniz gerekiyor. Vaktinizi Turkiye'deki ekonomiden gram cakmayan medya sitelerinde ve gazetelerinde harcamayin, biz size isin dogrusunu anlatiriz..

7 Yorum Var.:

Kansoy dedi ki...

bana düşer mi bilmem ama bence bu gidiş iyi bir gidiş değil. ekonomitürk artık bence amacından ziyadesiyle saptı ve can çekişmeye başladı. alakaya maydanoz yazılar,fotoğraflar, bir google hevesi,bir adsense gelir beklentisidir gidiyor.

bence yeni bir anket başlatılmalı ve sorusu şu olmalı ?

ekonomitürk bloğunun bitişini sağlayan en önemli etken aşağıdakilerden hangisidir ?

a) ekodok,ahmet çavuşoğlu,barış, tuğrul, gibi yazarların gidişi ?

b) ekonomix,rdnyk gibi yazarların eskisi gibi yazmak yerine "borsa nedir,bilgisayar nedir" gibi yazıları yazarak google kandırmacasına girip 3-5 sent mücadelesine girmesi mi

c) bedava bir hizmet ancak bu kadar olur kapitalizm bunu gerektirir felsefesi mi ?

d) hepsi

Editor dedi ki...

Fatih,

Yukariya son donemde yazilmis 5 tane guzel yazi koyduk. Daha ne olsun? Haftada bir tane guzel yazi bloga post edilirse bence yeter de artar bile.

Haa, bir gram seker icin bir avuc keciboynuzu cignemek istemiyoruz diyorsaniz o zaman da iki tane alternatif var. Birincisi Ekonomi Turk kitabini almaktir. Ikincisi de Ekonomi Turk 2 bloguna uye olmaktir.

Onun haricinde blogun ziyaretcilerinin buyuk cogunlugu internetten ilk kez siteye gelen kisiler oldugu icin onlara hem blogumuzu hem de kitabi tanitici reklamlar yapiyoruz haliyle.

Blogdan ayrilan yazarlarin ayrilmasinin temel sebebi artik yazi uretmemeleridir. Insanlara da hak vermek lazim, attiklari tas urkuttukleri kurbagaya degmiyor. Yarin bir gun ben de giderim gibi gorunuyor, o yuzden yeni gelen yazar arkadaslara sans vermek lazim...

"... Nedir" baslikli yazilarin yazilmasinin temel sebebinin Google reklamlarindan para kazanmak degil, kitabin reklamini yapabilmek icin siteye ziyaretci cekmek oldugunu coktan anlamis olman lazimdi. Kitap uzerinde yuzlerce saat emek harcamamizin sebebi ise yine para degil. Kitaba ve bloga o kadar saat/zaman harcayacagima pazarda karpuz satsam cok daha fazla para kazanirdim, bunu da gorebilmen lazim. Demek ki bu isi para icin degil, bir misyon icin yapiyoruz.

Bu blogun amaci kitapta dile getirilen gorusleri Turkiye'de ekonomiden zerre anlamayan halka bir nebze de olsa yaymaktir. Yoksa surekli bir sekilde bizim icin pek bir getirisi olmayacak sekilde ekonomi yorumu yapmamizi beklemeyin. Bizim de baska ugraslarimiz, onceliklerimiz var.

Bir kac ay daha Ekonomi Turk kitabini pazarlamak icin ugrasiriz, ugraslarimizdan sonuc gelmeyecegini de gorursek bu isten elimizi etegimizi diger yazarlar gibi biz de cekeriz.

Hala bir anket yapmaya gerek oldugunu dusunuyor musun?

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Birkac noktada Fatih hakli.

Eskiden ben sayfaya her gün, olmadi iki günde bir bakardim, simdi haftada bir bakiyorum.

Ikinci bloga üye olmak icin para veresim yok, cünkü diger blogun arti degeri verecegim parayi karsilamiyor.

Bir de bu Editor/Ekonomix/Inan Dogan üc kimlikli oyununu anlamis degilim, ne manasi, ne geregi var? Yani anlayan anladi zaten, anla(ya)mayanlara sanki 3 ayri yazar varmis gibi göstermek niye?

Ha bu 20. defa cignenen "ben de giderim olmazsa, ne yapalim" muhabbeti de baydi. Gideceksen gidersin, gitmeyeceksen, ki ben sanmiyorum, "kes trasi!" derler.

Bunlar benim keyfi düsüncelerim. Onun disinda blogun nesnel acidan basarili olduguna inaniyorum ama. Yani okuyucu sayiniz süper artmistir, ikinci blogdan para da geliyordur cüzi miktarda, en azindan giderleri karsilar. Kitap cikardiniz vs.

Bunlar da güzel seyler tabii. Ama cizgi altinda sayfanin giderek Hürriyet gazetesinin anasayfasi gibi olmaya baslamasi bence eski günleri arattiran önemli etken.

Blog Sahibi dedi ki...

Ben blogda kimligimi acikladigimi hic hatirlamiyorum, zamaninda Ekonomix Deniz Gokce'dir diye de cok spekulasyon yapildi. Ekonomi Turk kitabina da onsozu o yazdigina gore Ekonomix'in Deniz Gokce olma olasiligi daha yuksek degil mi? Kuruverin bir komplo teorisi de biraz gulelim!

Gecti Bor'un pazari, kimligimi aciklamayacagimi daha once duyurmustum, israrlariniz reklamlardan beter kabak tadi vermeye basladi. Ote taraftan Editor'un Inan Dogan oldugu zaten Yazarlar kisminda belirtilmis, o konuda insanlarin kafasi niye karisiyor ben anlamadim. Adam sitenin yoneticisinin kim oldugu daha kolay belli olsun diye kendine Editor ismini almis, bunda anlasilmayacak ne var? "Sitenin Sahibi Benim" ismini alsa daha isabetli olurmus, o ayri!

Diger konularda da isteyen istedigini yapsin. Isteyen haftada bir gelsin, isteyen yeni bloga uye olmasin, isteyen reklamlardan sikayet etsin, isteyen yazsin, isteyen yazmasin. Blogdaki ziyaretci sayisinin patlamasi benim de gozlerimi yasartiyor ama bence de eski gunler daha bir guzeldi. Umarim Editor tugrul, baris, ekodok ve ahmet gibi enayileri bulup blogun kalitesini arttirir. Ama tabii kendi bilecegi is, istedigini yapsin.

Serkan dedi ki...

Zamanında blogu okuyanlar alacaklarını aldılar, neredeyse bütün popüler köşe yazarlarının eleştirisi yapıldı. Blog bir kitap gibiydi, bilinen bütün popüler yanlışlar aydınlatıldı, ekonomi ve finans hakkında bir çok temel bilgi verildi.

İnan Doğan gerek kitabın basımı gerekse tanıtımında çok ciddi emek harcadı.

Kitabı yakınımdaki okuyabileceğini düşündüğüm herkese hediye ettim ve aldığım yorumlar gerçekten çok pozitif. Bana ufuklarını açtığım için teşekkür edenler, kitabı ilk fırsatta başkalarına hediye edeceğini söyleyen arkadaşlarım oldu.

Bence şu an yapılabilecek en güzel şey bu güzel eser için Ekonomix, Tugrul, Ekodok, Barış, Rdnyk, Ahmet, İnan doğan, Tpol gibi yazarlara bloga emeklerinden dolayı teşekkür etmek.

Bu insanlar ekonomik olarak getirileri olmadığı halde ciddi bir uğraş içine girdiler ve 2000in üzerinde yazıyla bu blogu, ve ekonomiturk kitabını Türk halkına armağan ettiler.

Düşünsenize kitap 10 bin tane satsa bile cirosu ancak 100 bin TL ediyor. Reklam gelirleri en fazla ayda 500 USD edebilir. Ekonomi doktorası sahibi, Amerikada yaşayan bir insan bu kadar küçük tutarlar için bunca zamanını sarf eder mi? Kaldıki uzunca bir süre blog sadece TEGVna bağış talep etmiştir. Hatta en çok bağışta bulunanlar yine blogun yazarları olmuştur.

Bunu görmenizi ve değerini bilmenizi diliyorum.

SEİL dedi ki...

İmkb yarın düşermi sorusu yerine İmkb ilerki günlerde yükselişine devam edermi veya nasıl bir yol izler sorusunu irdeleme yapılsaydı bence yarın düşermi sorusu gibi saçma bir soru sorulmazdı.

Psikolojik yönden bakıldığında Dow jones endeksi 10325 seviyesi %50 alım bölgesinin üstünde kapatmak için 2 gün bayağı bir ugraştı pazartesi günü veya salı günü dow endeksinde tepki yükselişi getirecektir.

Üst bant Dow 10750 imkb 55500 seviyelerine kadar bir tepki çıkışı oluşabilir. Bu seviyelerin aşılmaması demek SON SATIŞ FIRSATI yaratır.

Dow endeksinde ilk hedefin 9800 imkb 48000 seviyeleri iki seviyenin ortak noktası en son zirveleri getiren seviyeler olması bu seviyelere yaklaştığında bu hareketin daha aşağısının olup olmadığını gösteren psikolojik hareketler yansıtır.

Ben haziran vade nisan ortalarından beri short pozisyonu olduğumdan dolayı son satış fırsatı olup olmadığını gösterecek 10750-55500 seviyelerine dogru çıkacak tepki yükselişine short pozisyonlarımı pazartesi açılışında kapatıp long pozisyonuna dönüp son satış fırsatının oluşacağı bölgede tekrar short pozisyonu açmayı düşünüyorum.

Sevgili Editörüm bu öngörümde gerçekleşirse bilinki emekliliğim için 35 gün sayıyorum emekli olduğum günü 1 haftalık tatil dönüşünden sonra rakip blog acacağım.

SEİL dedi ki...

Açıklama ihtiyacı duydum.

10750-55500 seviyelerinin aşılmayacağını düşünüyorum. 10750-55500 seviyelerine kadar bir tepki yükselişi demek tepki yükselişinin en yüksek görülecek seviyeler bu seviyelerin altı bir tepki yükselişide gerçekleşebilir.

10750-55500 seviyelerine yaklaşacak bir tepki yükselişi ve oradan dönüş 9800-48000 seviyelerinin aşağıya geçebileceğinin işaretini gösterir yatırımcıya