Ege Cansen Güngör Uras’a ve Yiğit Bulut’a Zırvalıyorsunuz Diyor

Ege Cansen 3 Nisan 2010 tarihinde Hürriyet’te yazdığı yazısında çok haklı bir şekilde 2002 yılında milli geliri 230 milyar dolar, 2008’in sonunda ise 741 milyar dolar hesaplayıp, milli gelirin 7 yılda dolar cinsinden %222 arttığını ima eden resmi istatistik kurumunu eleştirmiş. Ege Cansen 2002 ve 2008 arasında 7 yıl değil 6 yıl olduğu gerçeği dışında diğer söylediklerinde tamamen haklıdır. Ülkelerin büyüme, faiz, vs. gibi istatistikleri yabancı para cinsinden değil, yerel para cinsinden hesaplanmalıdır. Amacımız kendi kendimizi tatmin etmek ise o zaman milli geliri Amerikan doları cinsinden değil, Zimbabve doları cinsinden hesaplayalım ve Zimbabve doları cinsinden milli gelirimiz 6 yılda 100,000,000 kat artmıştır şeklinde zırvalayalım. Zırvalama kelimesi benim icadım değil tabii, Ege Cansen resmi istatistikçilere zırvalıyorsunuz diyor, yazıda da “Dolarla Zırvalama” başlığını kullanıyor.

Sindirella Hikayesi  Tahvil Nedir  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Çernobil Faciası  Türev Konu Anlatımı  Demokrasi Nedir    Yatırım Fonları

Bakalım Ege Cansen dolaylı yollardan başka kimlere zırvalıyorsunuz diyor. Bundan 2-3 sene evvel Güngör Uras ve Yiğit Bulut gibi ekonomiden pek anlamayan ekonomi köşe yazarları da Ayşe Teyze ve Ali Rıza Bey’in ısrarlı soruları üzerine Alman Hans ve Yunanlı Yorgo’nun ellerindeki “dolarları” 2002’de bozdurup TL faizlerine yatırıp 2007-2008 gibi faizden tüm kazandıklarını tekrar dolara düşük fiyatlardan çevirip dolar cinsinden getiri hesaplıyorlardı. Bu matematiksel olarak milli geliri 2002 yılında dolar cinsinden hesap edip, sonra milli geliri tekrar 2008 yılında dolara çevirip %222 artış hesaplamakla eşdeğer bir işlemdir. Nasıl milli gelirimiz %222 artmamışsa Yorgo’ya da hazinemiz %222 (veya her neyse) faiz ödememiştir. Ben Ege Cansen’in şimdiye kadar Güngör Uras’a veya Yiğit Bulut’a direkt olarak “zırvalamayın” dediğini veya bu şekilde uyarıcı bir yazı yazdığını duymadım. Aynı zırvalamayı resmi istatistikçiler yapınca ama işler değişiyor. Doğru 3 sene önce de doğruydu, şimdi de. Ege Cansen’e halkı bu konuda aydınlattığı için teşekkür ederiz. Ama aradığınız kimsenin gözünün yaşına bakmadan doğruları söylemekse gideceğiniz adres bellidir: Ekonomi Türk blogunun Nisan 2010’da piyasaya çıkacak olan Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler kitabıdır. Ege Cansen’in bugün bahsettiği bu konuyu biz blogumuzda yıllar önce işlemiştik, kitabımızda da tekrardan halkı galeyana getirmek için kullanılan hurafelerden bir tanesi olduğu için bahsediyoruz.

Ekonomide Hurafeler ve Gerçekler, kitapçınızdan ısrarla isteyiniz, kitapçı “kitap elimizde yok” şeklinde yalanlarla sizi atlatmaya çalışırsa kitapçıyı bir komplonun parçası olmakla suçlayınız. Gizli güçler kitabımızın piyasaya çıkış tarihini sürekli geciktiriyordu ama bu sefer kesin Nisan 2010’da piyasalarda. Alın okuyun...

2 Yorum Var.:

T'Pol dedi ki...

Deniz Gökçe'nin Akşam Gazetesindeki bugunku yazisi da ilginc.

pelin s. dedi ki...

Bu yazıyı okumuştum ama ne dediğini anlayana kadar canım çıktı.

Yani söyleyeceği iki satırlık bir şey ama yok cari fiyat yok fiyatların yeniden inşa edilmesi falan zannettim ki yazıda 3-4 tane ekonomi teorisinden bahsediyor.

Hiç anlayamayacağımı zannedip kesip bir kenara koyacaktım başka zaman okurum diye ama sonradan anladım ki diyeceği basit bir politik istatistik hatasıymış. Devlet istatistiği tabi ki yanlış olacak. Deveye sormuşlar boynun neden eğri? Otobüsten yeni indim demiş. Böyle miydi?