Zimbabwe, Zimbabve Ekonomisi

Nasil anlatsam, nereden baslasam... Biraz nostalji yapmak istiyorsaniz Zimbabwe ile ilgili ekonomi haberlerini okumanizi tavsiye ederim. Zimbabwe borsasi yilbasindan bu yana %595'un uzerinde artis gostermis. Dunyada en hizli artan borsa Zimbabwe'de (bkz. nominal nedir?). Ote yandan Merkez Bankasinin resmi gecelik faiz oranlari %500 seviyesinde imis. Resmi dolar kuru da 1 dolar= 250 ZWD imis. Oysa karaborsada dolar kuru 15000-20000 arasinda degisiyormus. Ayrica Zimbabwe'nin ekonomisi 7 yildir ustuste kuculme kaydediyormus. Bu konuda gecen sene NY Times'da yazilan su yaziyi okuyabilirsiniz. Her seyin hukumetin yabanci yatirimcilarin ciftliklerine el koymasiyla basladigini soyluyorlar.

Subat 2007 ayinda ise yillik enflasyon orani %1729 olarak gerceklesmis. Hukumet Mart ayi ile ilgili istatistikleri aciklamayi suresiz olarak ertelemis. Bence de super taktik, basimizi kuma gomerek bir suru problemi cozebiliriz.

Manipülasyon Nedir  Borsa Nedir  Hisse Senedi Nedir  Kırmızı Başlıklı Kızın Hikayesi  IMF Nedir    Ekonomi Nedir

Ulkemizde secimler yaklasiyor, bizce hukumet sadece 200,000 kisiyi ise alarak korkak davranmistir. Biz Milliyetci Sifirci Partisi olarak 5 milyon kisiyi ise alacagimiz yonundeki vaadimizi gecen sonbaharda okurlarimizla paylasmistik. Eger hukumet secimlerden once 5 milyon kisiyi ise almak isterse biz de elimizden gelen yardimi esirgemeyecegimizi belirtelim. Bunun butceye maliyeti 20 milyar YTL olacaktir ama toplayacagimiz gelir ve SSK vergileriyle bu acigin buyuk kismini kapatabilecegiz (bknz Rifat Hisarciklioglu). Ayrica faizleri de hizli bir sekilde indirerek buyuk bir tasarruf saglayacagiz. Bu iki proje tek basina hem issizlik problemini cozecek, hem de secimlerde AKP'nin tek basina iktidarda kalmasini saglayacaktir. Turkiye'deki issiz sayisinin 2 milyon 675 bin oldugunu goz onune alirsak, is aramayanlara bile is imkani yaratmis olacagiz ve dunyada ilk kez issizlik oranlarinin NEGATIF olmasini saglayan ulke unvanini elimize gecirecegiz. Zimbabwe'liler kurnazlikta bizimle yarisamazlar!!!

Not: Resmi olarak dunyadaki en dusuk reel faiz Zimbabve'de. Faizler %500 enflasyon %1700 olduguna gore, reel faizler %-1200 (nasil hesaplaniyordu bu reel faiz ya?) olmali.

1 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

tipik dezenflasyon yapilandirmasi su an zimbabwe'de yapilan. hiperenflasyondan kurtulmanin baska yolu yok. kuru fix'le ve halki bir sekilde ikna et! (soz konusu ulke boyle kucuk bi ulke olunca istatistiklerin yayinlanmamasi da bir secenek olabiliyor tabi)