Finansal Bağımsızlık

Finansal bağımsızlık kişinin giderlerini, düzenli yardım almadan ve çalışmasına gerek kalmadan varlıklarından (assets) elde ettiği gelir ile karşılayabilmesi durumudur. Giderlerini karşılamak için ebeveynlerine bağımlı olan çocuklar veya çocuklarından aldıkları yardım ile geçinen yaşlılar çalışmak zorunda olmayabilirler ama finansal olarak bağımsız değillerdir. Aynı şekilde ayda 10,000 lira maaş alan ve 10,000 lira harcayan ve varlıklarının aylık getirisi 1,000 lira olan kişi zengin olabilir ama bu kişi de finansal bağımsızlığa sahip değildir. Öte yandan ayda 2,000 liraya geçinen ve varlıklarından ayda 2,000 lira kazanan kişi size ilk bakışta zengin görünmeyebilir, ama ucu ucuna da olsa finansal olarak bağımsızdır.

Editor, tutumlu olmanın, yatırım yapmanın en önemli amaçlarından birini çok doğru bir şekilde belirtmişti:
Tasarruf etmenin ve yatırım yapmamızın sebebi bugün gençken fazla olan çalışma gücümüzü kullanarak yaşlandığımızda ve çalışma gücümüz azaldığında kullanacağımız kaynaklar yaratmaktır. Yatırım bizim Türklerin borsada 15 dakikada yaptigi spekülasyonlara değil, 20-30-40 yıl sonrasını düşünerek atılan adımlara denir.

Burada bahsedilen kaynaklar, size kendi başlarına gelir getiren pasif kaynaklar. Sadece kiraya verebileceğiniz bir mülk ya da Türkiye'de hazine bonosuna yatırdığınız bir miktar parayı aklınıza getirmeyin. Hemen akla gelmeyen daha başka kaynakları da düşünmeye çalışın.İçinde binlerce yazınız olan ve size reklam geliri getiren bir blog, yıllar önce yazdığınız ve telif hakkından para getiren bir kitap, ya da sıfırdan yaratıp büyüttüğünüz ve hissedarı olarak kar payı aldığınız bir şirket/işletme, vs.

Unutmayın, tutumlu davranıp her ay kenara koyduğunuz her 100 lira, size yıllar boyu sadakatle calışacak, onu nasıl yönettiğinize bağlı olarak her sene 5-10 lira hatta daha fazla kazandıracak olan küçük bir çalışanınız olacak. Siz maaşla başkasına çalışırken kendinize bu şekilde çalışan ordusu yaratın, gidip o parayı sokağa atmayın. Başkasını zengin ederken kendiniz için sadece günü kurtarmayın. Gün gelir bakarsınız o küçük çalışanlar bir ordu olur, siz çalışmasanız da size bakacak güce ulaşır. Siz yine çok çalışırsınız ama finansal olarak bağımsız olursunuz. Ne çalışmaya ihtiyacınız, ne de çalışamaz duruma gelirsem ne olurum diye bir korkunuz olur.

0 Yorum Var.: