Mali Suclari Arastirma Kurulu, Vergi Kacakciligi Ihbari

Bizim blogu takip eden bir kac maliyeci ve muhasebeci arkadas var idi. Simdi detaylarina girmeyecegim bir nedenden dolayi vergi kacirdigini dusundugum bir tanidigimi ihbar etmek istiyorum. Internet uzerinden kisa bir arama yaptim, bir kac tane calinti yazilarindan kurulu websitesini dolastiktan ve oradaki linkleri tiklayarak sahiplerine para kazandirdiktan sonra nihayet aradigim web sitesini buldum sanirim. Ama tam emin degilim, size bir danisayim dedim.

Bu konuda Maliye Bakanligi bunyesinde Mali Suclari Arastirma Kurulu diye bir birim varmis. Onlarin sayfasinda soyle deniyor:

Başkanlığımızın görev ve yetkileri 11.10.2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun 19’uncu maddesinde düzenlenmiş olup bu kapsamda Başkanlığımız, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282’nci maddesinde düzenlenen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 8’inci maddesinde düzenlenen terörün finansmanı suçlarının önlenmesi kapsamında veri toplamak, analiz etmek ve değerlendirmek, araştırma ve inceleme yapmak, aklama veya terörün finansmanı suçunun işlendiğine dair ciddi şüphelerin mevcut olması durumunda konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına intikal ettirmekle görevli ve yetkilidir.

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir
Bu sebeple aklama ve terörün finansmanı suçlarıyla ilgili ihbar ve şikayetlerinizin Başkanlığımıza iletilmesi, diğer taraftan vergi, sosyal güvenlik ve diğer konulardaki ihbar ve şikayetleriniz için ilgili kurumlara müracaat edilmesi gerekmektedir.
Vergi ile ilgili ihbar ve şikayetleriniz için Tıklayınız.

Benim sorum su: vergi kaciranlari bu sayfada verilen linki kullanarak sikayet edebiliyor muyuz, yoksa sahsen vergi dairesine gidip dilekce falan vermek mi lazim? Bu konuda beni bilgilendirirseniz cok sevinirim. Ayrica vergi kaciranlara ne tur yaptirimlar uygulandigini da belirtirseniz sevinirim.

5 Yorum Var.:

Özkan D. dedi ki...

IV. İHBAR VE ŞİKAYET YAPILMA ŞEKİLLERİ



Yetkili makamlara yapılacak ihbar ve şikayetler; genel itibariyle 3 şekilde yapılabilecektir;



1. Yazılı Olarak Yapılan İhbar ve Şikayetler



İhbarlar, genel olarak yazılı olarak dilekçe ile yapılmaktadır. Bu dilekçede; dilekçe sahibinin adı soyadı, iş veya ikametgah adresi ve telefon numarasının bulunması ile şikayet ile ilgili bilgi ve belgenin mevcut olması durumunda bunların bildirilmesi gerekmektedir. Ayrıca ihbar ve şikayet dilekçelerinde kaçırılan vergi ya da olayın somut delilleriyle ortaya konulması gerekmekte olup, yuvarlak ifadelerin kullanılmasından kaçınılması gerekmektedir. Örneğin, ihbar edilen firma “naylon fatura” kullanmışsa, o naylon faturaların kimden alındığı ve hangi işlerin yaptırılmış ya da malların alınmış gibi gösterildiği belirtilir. Aynı şekilde, elde edilen ancak vergi dairesine beyan edilmediği iddia edilen, vergiye tabi bir gelir varsa, bu gelirin ayrıntıları, delilleriyle birlikte somut olarak belirtilmelidir. (6)



2. Sözle Yapılan İhbar ve Şikayetler



Vergi kaçakçılığının ihbarı, genel olarak yazılı olarak yapılır. Sözlü olarak yapılırsa, bir tutanağa geçirilip ihbarcının imzası alınması gerekmektedir. Sözle yapılan şikayetler, 189 Alo Maliye Servisi aranarak ya da yetkili makamlara bizzat giderek yapılmaktadır. Yetkili makamlara bizzat gelerek ihbar ve şikayette bulunan vatandaşlardan kimlik bilgileri istenmekte, şikayet formuna şikayet konularıyla birlikte kimlik bilgileri de yazılıp imzalattırılmakta ve teyit formunun bir sureti şikayetçiye verilmektedir.



3. E-Posta (E-Mail) Yoluyla Yapılan İhbar ve Şikayetler



Günümüzde bilişim teknolojisinin yaygınlaşmasıyla e-posta yoluyla yapılan ihbar ve şikayetlerde büyük oranda artış olmuştur. Ayrıca e-posta yoluyla yapılan ihbar ve şikayetler; mektup, telefon gibi diğer yollarla gelen ihbar ve şikayetlere göre daha detaylı ve incelendiğinde sonuç alınabilir niteliktedir. Ayrıca telefon ya da mektupla yapılan ihbar ve şikayetlere göre, e-posta yoluyla yapılan ihbar ve şikayetlerde vergi mükellefleri ya da vergi sorumlularıyla tekrar irtibat sağlamak daha kolay olmaktadır.


V. İHBAR VE ŞİKAYETLERİN YAPILABİLECEĞİ YERLER



İhbar ve şikayetler ile ilgili başvurular, Maliye Bakanlığı’na ve Gelir İdaresi Başkanlığına verilebileceği gibi, Maliye Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu, Gelirler Kontrolörleri Daire Başkanlığı, Vergi Denetmenleri Büro Başkanlıklarına ve Vergi Dairesi Müdürlükleri ile bu işle görevlendirilen Müdürlüklere (İhbar ve Şikayetleri Değerlendirme Müdürlüğü gibi) de yapılabilir

hocam yazının devamı burada

ayrıca ihbar nedeniyle kazanılan vergi gelirinin %10unu ikramiye olarak alma hakkınız vardır.
bu yüzeysel bilgiler işinize yarar umarım, diğer arkadaşların da ekleyeceği şeyler vardır eminim,

özkan düzgün, smmm

Özkan D. dedi ki...

hocam bir de vergi ziyaına sebep olmakla, kaçakçılık suçları farklı.
vegi usul kanunu her ikisini de ayrı ayrı düzenlemiştir. kaçakçılıkta ağır hapis cezası dahi vardır.
Vergi usul kanunu 344 ve 359. maddelere bakabilirsiniz.
(uzun diye copy paste yapmadım)

özkan düzgün, smmm

çağatay dedi ki...

vergi kaçırmanın büyüğü küçüğü olmaz.Bu sayfalara yansıyan bir vergi kaçırma olatını hatırlatmak isterim.
İhbar demeyelim de duyuru olarak alalım Sn.Ekonomixin yazın yurtdışından getirip satmayı planladığı dizüstü bilgisayarın da yurda girişi esnasında gümrük vergisi mevcut.
Eşya getirildi mi satıldı mı bilmiyorum ama neticede bu şekilde binlerce vergiye tabi eşya da beyan edilmeksizin yolcu beraberi yurda giriyor ve devletin burada bir vergi kaybı mevcut.
Vergi kaybı ve kaçakçılığı deyince sadece dahilde alınanları düşünmeyin hele gümrük birliğinden kaynaklanan vergi kayıpları ve ülkemizde faaliyet gösteren çokuluslu şirketlerin transfer fiyatlandırması yöntemi ile aşındırdıkları vergi gelirleri gelirinin yanında gelir ve kurumlar vergilerinden kaynaklanan kaçaklar solda sıfır kalır.
Dünya ticaretinde 15-17. sıralarda gezdiğimizi düşünürsek dış ticaretle alakalı vergi kayıplarının dahili vergilerden daha çok gündemde tutulması gerekir.
Gümrük web'e girerseniz on-line ihbar mevcut ve maliye gibi detaylı bilgi de şart değil hedefi gösterin yeter mutlaka araştırılıyor.

Ekonomixin bilgisayar örneği küçük bir bilgi eksikliği olarak algılanabilir çünkü yolcu beraberi gelen eşyalar ihtiyari yani beyana göre işlem yapılıyor yolcunun da bu konuda bilgisi olmadığından bu tür olaylar yaşanabiliyor ancak kanuni yaptırımı mevcut.Doğrudur yanlıştır tabi ayrı konu.

hangma dedi ki...

merhabalar. oturduğum yerin hemen karşısında jaluzilerle örtülü bir dükkan var. orayı işleten kişi pazarcı ve orayı depo olarak göstermiş. ancak depodan satış yapmak yasak ve bu kişi hergün onlarca bayana faturasız elbise satışı yaparak gelir elde ediyor. bu durumu ihbar ettim ve zabıta orayı denetledi ve bana gönderilen e-mailde incelemenin yapıldığı ve söz konusu yerin depo olarak kullanıldığının tespit edildiği söylendi. yani şimdi gözümün önünde yapılan bu usulsüzlüğe ödül mü veriliyor? buna yetkililer göz yumarsa vatandaş olarak biz ne yapabiliriz? hatta bu durum vergi kaçakçılarının önünü açan bir kanun boşluğu değil mi? bu durumun müşteri kılığında içeri girilerek tespit edilmesi gerekiyor ancak bunu hangi merciden talep edebilirim?

Unknown dedi ki...

istanbulsda aydın mesucatan calışıyom ayda 120 saat mesahi kalıyoz bodraya işlemiyor ne mesahi nede ikamiye bodradayok bunun araştırılıp şirked cok sayıda maliyeciye ve gümrük ciye rüşvet veriyor lütfen araştısın lar bunlar maliye gelmeden tel aberverilip erşeyi gizliyorlar