Tüik Rakamlarla Oynuyor, Ispatı Burada

Tüik rakamlarla oynuyor mu şeklinde imalı sorularla ara ara Tüik’in açıkladığı rakamların güvenilir olmadığını belirten köşe yazarları ve gazetecilerle karşılaşmışsınızdır. Ülkemizdeki nasıl ekonomist oldukları belli olmayan ama kendilerine ekonomist süsü vermiş sürüsüyle kişi vardır. Bunların genel dünya görüşleri ise daha çok gazete okunmasını sağlayan veya daha yüksek reyting alınmasına vesile olan karamsar kelimesinin hafif kaldığı kıyamet günü mertebesinde bir ekonomik felaket anlayışıdır. Arada Türkiye istatistik kuruluşu da bunların kıyamet günü kıvamındaki ekonomik tahminleri ve beklentileriyle uyumsuz istatistik yayınladığı zaman ise “vay sen misin bunu diyen” diyerek Tüik’e sağlı sollu geçirirler.


Yine de biz tarafsızlığı elden bırakmak istemedik ve bu iddiaların aslı astarı var mı diye araştırmaya koyulduk. Aslına bakarsanız biz Tüik’in rakamlarla oynadığına dair bir delil bulabileceğimizi düşünmüyorduk ama şans yüzümüze güldü ve yoğun gayretlerimiz sonucu yandaki resmi ele geçirmeyi başardık. Amazon-Kanada’nın sitesinde bulduğumuz ve ilk bakışta Susam Sokağına aitmiş gibi görünen bu resimde biraz dikkatli inceleme sonucu Elmo’nun arkasında yer alan karakterin Tüik olduğunu ve resimden de görüleceği üzere Tüik’in rakamlarla oynadığını bariz bir biçimde tespit ettik. Olacak şey değil, Tüik gerçekten de rakamlarla oynuyormuş.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Elmo ise “Tüik bu, rakamlarla oynamayıp da ne yapacak yahu. Futbolcu adam futbol topuyla oynar, istatistikçi adam da rakamlarla, bunun anlaşılmayan, garip olan nesi var. Bir problem varsa o da Tüik’in rakamlarla yeterince oynamaması, ham verileri marifetmiş gibi piyasaya duyurmasıdır. Dünya alem mevsimsel etkilerden arındırılmış verileri açıklıyor, bizimkiler rakamlarla fazla oynamadan (arındırmadan) ortaya atıyor, millet de verileri nasıl yorumlayacağını şaşırıyor” diyerek arkadaşı Tüik’i açıkca savundu.

Tüik’i rakamlarla oynamakla suçlayanlar ise bahsettikleri konunun rakamların istatistikler yöntemler kullanılarak değiştirilmesi değil, aleni bir şekilde hükümetin işine gelecek şekilde değiştirilmesi olduğunu belirttiler. Kendilerine ilk çeyrekte açıklanan %14,7’lik ekonomik küçülmeden daha kötü bir rakamın en son ikinci dünya savaşı sırasında gerçekleştiğini hatırlattığımız zaman ise “olsun o kadar, arada sırada da doğruyu söylesinler biraz” cevabını verdiler. Biz de Tüik’i hükümeti kolladıklarını belli etmemek için bir doğru bir yanlış veri açıklayarak çok süper bir komplo teorisi, pardon pratiği sergiledikleri için tebrik ediyoruz. Ancak Tüik’in dahi ortaya çıkardığımız ve rakamlarla oynadıklarını ispat eden kanıta cevap veremediklerini de belirtmeden geçemeyeceğiz.

0 Yorum Var.: