ABD GSYH Buyumesi %3.5

Deniz Gokce "ABD Buyumesi Sasirtacak" diye baslik atmis. Beni sasirtmadi ama Turkiye'deki ekonomistleri sasirtmistir. Sasirmasinlar hemen oyle.

Amerika GSYH buyume rakamlarini bir onceki ceyrekle kiyaslayarak ve senelik hale getirerek yayinliyor. Ekonomistler ekonominin bir onceki ceyrege kiyasla %0.8 buyumesini bekliyorlardi. Aciklanan rakam %0.87. Yani hersey beklendigi gibi cikmis, o yuzden biz sasirmadik. Bu ceyreklik %0.87 rakamini yilliga cevirdiginiz zaman karsiniza %3.5 cikar onu da belirtelim.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

Bizim Turkler ise buyume rakamlarini bir sene onceki ceyrekle kiyaslayarak aciklarlar. Eger Amerikalilar da oyle yapmis olsaydi bugun acikladiklari rakam %3.5'lik buyume degil, %-2.2'lik kuculme olacakti. Iste bu yuzden Deniz Gokce bizim Turkler sasiracaktir diyor.

Ne diyeyim, Allah kimseyi sasirtmasin.

4 Yorum Var.:

veterantrader dedi ki...

bundan sonraki gdp'ler bu kadar iyi gelmeyecek ama, bunda anomaliler var, massive inventory depletion after the crisis ve cash for clunkers..enjoy it for the moment..
bu sabah yolladigim bir nottan:
The gain in consumer spending, which accounts for about 70 percent of the economy, “largely reflected” an increase in purchases of automobiles attributable to the administration’s “cash-for-clunkers” plan, the report said. The 22 percent jump in purchases of durable goods, which includes autos, was the biggest since 2001. Total purchases were forecast to climb 3.1 percent, according to the survey median.

Excluding Autos

Excluding the influence of auto sales, production and inventories, the economy grew 1.9 percent last quarter.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Bu konuyu bugün ben de bir rapor da isledim. Yillik hesaplamaya bir sey diyecegim yok, elhak dogru. Fakat ceyrek hesaplamasinda iki yöndeki etkiyi gözönünde bulundurmak gerek âdil olmak icin.

Ücüncü ceyrekte adamlar yüzde 3.5 artis acikladilar, senelik olmadan yüzde 0.9. Buraya kadar dogru. Fakat bu senelestirme islemi negatif yönde de isliyor. 2009'un birinci ceyreginde mesela adamlarin senelik hesaplamasina göre kücülme yüzde -6.4. Halbuki senelik faktörünü disari alirsan bir önceki ceyrege göre kücülmeleri yüzde -1.6%. Yani büyümelerini abarttiklari gibi kücülmelerini de abartiyorlar.

Unknown dedi ki...

Nitekim derin bir türk atasözününde işaret ettiği gibi burada büyümenin boyu değil, anlamı önemli. Bu büyüme ile abd nin resesyondan çıkıp büyümeye başladığını anlıyorsak ki manşetler öyle önemli. yoksa yıllık yapmışlar, aylık yapmışlar estek köstek büyüyor ya ona bakın.
*Asıl konu şu abd büyürse bizde büyürmüyüz? abim büyüyünce bende büyümüştümde:)

Blog Sahibi dedi ki...

Havzali,

bu konuya daha once deginmistik. Turkiye ikinci ceyrekte birinci ceyrege kiyasla %5 civarinda buyudu. Yani Amerika'nin 5 kati bir hizla. Tabi daha oncesinde de Amerika'nin 3-5 kati hizlarda kuculuyorduk da orasi eski hikaye.