Konut Kredisi Faizleri

Hani ara ara insanlar "ekonomi buyuyor diyorlar ama bize yansimiyor" seklinde sikayet ederler ya, bugun ben de benzer bir sikayet sergileyecegim. Stargazetesi konut kredilerinde masraflari da icerisine alacak sekilde bankalarin uyguladiklari faiz oranlarini hesaplamis, kendilerini tebrik ediyorum. Benim son iki gundur anlamaya calistigim gayrimenkul piyasalarindaki duruma isik tutmuslar. Gosterge faiz oranlarinin senelik %8'e dusmesine ragmen konut piyasasinda ve fiyatlarinda cok buyuk bir hareketlenme gormemek beni sasirtiyordu. Faiz oranlarina bakinca bunun nedeni anlasiliyor.

En dusuk konut kredisi faizi uygulayan banka TEB imis. Onlar da aylik %1,09 faiz uyguluyorlar ki bu senelik %13,9 faiz orani demektir. Yani adamlar en azindan gosterge faizlerin 5,5 puan uzerinde faiz istiyorlar. Tuketiciler de salak degiller yani. Dogrusunu yapip konut kredilerinden uzak duruyorlar.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Ote taraftan pazarda en buyuk paya sahip Akbank ise konut kredilerine aylik %1,41 faiz uyguluyormus. Konut kredisi alan enayi bulabiliyorlarsa bravo yani, hemen Akbank hissesi almak lazim. Uyguladiklari senelik faiz yuzde kac tahmin edin: %18,3

Simdi bu durumun bir suru aciklamasi var. Birincisi devletin butce acigi almis basini gitmis ve ortaya koyduklari "Orta Vadeli Program" ise hic guven vermiyor. Butce aciklarinin en azindan 2010 senesinde de benzer seviyelerde seyredilecegi goruluyor. Genellikle veriler de 6 ay gecikmeli aciklandigi icin adamlarin plani herhalde 2011 yilindaki secimlere kadar ekonomik acidan ciddi adimlari ertelemek gibi gorunuyor. Bu da bankalari tedirgin ediyor ve faizlerin tek basamakli rakamlarda uzun sure kalamayacagini ve tekrar yukselise gecebilecegini dusunuyor olabilirler.

Ikinci aciklama ise dun yaptigim aciklama idi. Devlet bankalarin elindeki butun kaynaklari verdigi 60 milyarlik acikla somurdugu icin geriye konut kredisi verecek kaynak kalmamis. O yuzden de bankalar sartlari kendileri acisindan cok iyi olmadigi taktirde konut kredisi vermek istemiyorlar.

Bu analizi tamamlayabilmek icin simdi ihtiyacimiz olan veri son 3 veya 6 aydaki verilen toplam konut kredisi miktarlari. Var mi bir babayigit bu verileri bulacak? Ekonomi ve finansa ilgi duyuyorsaniz bu verileri de bulmasini ve analiz etmesini ogrenmeniz lazim. Bir gonullu ariyorum.

Cok istekliyseniz bankalarin bu sene ve gecen sene ellerindeki kaynaklari nasil degerlendirdiklerinin karsilastirmasini da yapabilirsiniz. Bu da cok super bir yazi olur. Bu analizleri yaptiktan sonra Turkiye ekonomisinin nereye gittigini daha saglikli teshis edebiliriz.

3 Yorum Var.:

by-elestirmen dedi ki...

akbank için bu faiz oranı ile konut kredisi alan enayi bulabiliyorlarsa bravo diyorsunuz adamlar pazarın lideri.
çelişki yok mu?

Blog Sahibi dedi ki...

Pazar cok ufaksa yok.

Ama tabii bir Turkiye'de bir suru enayi oldugu da bir gercek. Adamlar matematikten anlamiyorlar, arastirma yapmasini bilmiyorlar sonrasinda gidip %1.05 faizle kredi aldiklarini zannedip "magdur" veya "matematikzede" oluyorlar.

Unknown dedi ki...

Bu hesap tablosunda tutarlı olmayan bir goruntu var.
Soyleki;

(1) 100 bin lira kredi icin daha baslangıcta 16 bin lira masraf istenirse, herhalde akli basinda kimse boyle bir "upfront fee" odemez.

(2) bu 16 bin lira, en yakındaki rakibinin neredeyse 2 katı. konut kredi alacak biri herhalde bu kadar farkı normal bulmaz. Ayrıca herhalde, konut kredisi gibi yuksek tutarlı bir kredi alacak birisinin, farklı kredi alternatifleri de incelemesi beklenir.

(3) Akbank'ın internet sayfasındaki masraf dokumune gore islem komisyonu yuzde 2, ekspertiz ucreti max. 1250 TL, hayat sigortası ise binde 8,2.
Bunun dısındaki konut sigortası ve zorunlu deprem sigortası ise tum bankalarda hemen hemen aynıdır.
Yine internet sayfasına gore; Akbank icin 1 yıllık konut sigortası 170 TL., DASK 100 TL.dir.

Hepsini toplasak yaklasik 6,800 TL. cikiyor.

Bu durumda tablodaki 16 bin lira fazlasıyla abartılı gozukmektedir.

Acaba benim hesap mi yanlis (sigorta hesaplarinin yıllıklandirilmasini basit hesapla yaptim ama kesin hesap bile max. yuzde 20 degistirir),

yoksa star gazetesinde akbank aleyhine bir egilim mi var???