En Kotu Gunler Geride Kaldi

Bugun Amerika'da iki onemli veri aciklandi. Birincisi Amerika'nin 2009'un ilk ceyregine iliskin buyume rakami. Amerikan ekonomisi 2009'un ilk ceyreginde bir onceki ceyrege kiyasla senelik %6.1 hizinda kuculdu. Normalde cok kotu bir haber gibi gozukuyor ama oyle degil aslinda. Turkiye'de aciklanan rakamlarla karsilastirabilmeniz icin sunu da soyleyeyim. Amerikan ekonomisi 2009'un ilk ceyreginde 2008'in ilk ceyregine kiyasla %2.6 kuculdu. Turkiye'nin bu rakami aciklamasi 2 ay daha alir ve muhtemelen de %8 civarinda bir kuculme aciklar.

Amerika'nin haberinde iyi olan taraf su: ilk ceyrekte ekonominin %70'ini olusturan kisisel tuketim harcamalari %2.2 buyudu. Yanlis okumadiniz. Her ay 600,000 kisinin isini kaybettigi, issizlik oraninin %8.5'e ulastigi Amerika'da tuketiciler tuketimlerini bir onceki ceyrege kiyasla arttirmislar. Ben de dumur oldum. Ben Amerikali tuketicilerin issizlik oranlari dusmeye baslayana kadar tuketimlerini arttirmalarini beklemiyordum acikcasi. Adamlarin evlerinin degeri, hisse senetlerinin degeri yerle bir olsun, milyonlarca kisi isini kaybetsin ve adamlar bu ortamda tuketimlerini arttirsinlar. Ne cesaret. Sapka cikarilir bu Amerikalilara.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

Bunun disinda ekonominin bu kadar yuksek bir hizla kuculmesinin arkasinda devlet harcamalarinin dusmesi ve stoklarin azalmasi geliyor. Aksi taktirde kuculme rakami %6.1 yerine sadece %2.6 olarak gerceklesecekti. Diger bir istatistik ise GDP deflatorunun beklenenin uzerinde cikmasi oldu. Bu deflasyon olma olasiligini ortadan kaldirirken, uzun vadeli faizlerin yukselmesi acisindan da bizlere goz kirpan bir veri oldu.

Aciklanan diger bir veri ise ogleden sonra gerceklesen Fed'in aciklamasi oldu. Fed, ekonominin en kotu gunlerini geride biraktigini acikladi ve yeni bir mudahale aciklamadi. Bu da faizlerin yukselmesi acisindan baska onemli bir isaret oldu.

Peki bu veriler yatirimcilar icin ne anlama geliyor? Ben sabah buyume rakamlari aciklanir aciklanmaz ilk olarak biraz petrol aldim, uzun suredir almayi planladigimi soyluyordum, nihayet tetigi cektim. Ardindan bir miktar da Turk hisse senetlerinden (hisse senedi nedir?) aldim ve Turkiye portfoyumde hisse senetlerinin agirligini %25'e cikardim. Sabahtan ufak bir miktar da faizlerle ayni yonde hareket eden TBT kodlu hisse senetlerinden aldim. Daha fazla da alirdim ama ogleden sonra Fed'in ne yapacagini tam kestiremedim. Fed aciklamasindan sonra zaten hisse senedi %3 yukseliverdi. Bir miktar da Citibank pozisyonun actim ama piyasa fiyatinin altinda alim yaptim. Bunu nasil becerdigimi birazdan baska bir yazida anlatirim. Bunlarin yaninda bir miktarda baska riskli bir kagit olan GE aldim.

Yine de paramin buyuk cogunlugu hala nakitde duruyor. Veriler benim beklentilerimde farkli olarak olumlu gelse de hala temkinli davraniyorum. Ekonominin depresyona girme olasiligi buyuk olcude ortadan kalkti ama bu tekrar eski yuksek buyumeli gunlere donecegiz anlamina gelmiyor. Verileri izlemeye devam.

6 Yorum Var.:

Pasha dedi ki...

Haddim olmayarak "ne düzeldi ki?" diyorum. Tüketici harcamasındaki artış 2 sebepten olabilir. Birincisi bir onceki ceyrekte fazla kemer sıktığımız için buna karşı bir düzeltme şeklinde. Bir de tüketim harcamasındaki artış tüketimdeki artış anlamına geliyor mu? 1 Ocaktan beri benzinin pompa fiyatı %25 artmış mesela. Bu tüketici artışına biraz temkinli yaklaşıyorum. Krizin asıl sebebine hala inilmedi. Ekonomiyi depresyona girmekten kurtardıkları doğru. Ama düzeliyor mu ya da dibe vurduk mu? Buna emin değilim ben.

Unknown dedi ki...

Pasha ya kesinlikle katiliyorum, cok guzel ozetlemis.
Ama yine de bu durum yatirim pozisyonu alinmasini engellemiyor, cunku piyasalar her zaman cok rasyonel davranmiyor. Bana gore burada genel olarak yatirimcilarin "bitsin artik bu kriz" egilimi var.

syzer dedi ki...

borsa yatırım fonu almak için iyi bir zaman mı yoksa biraz daha bekleyeyim mi? .

Blog Sahibi dedi ki...

Pasha, bahsedilen rakamlar reel rakamlar yani enflasyon dusuldukten sonra ortaya cikan rakamlar. Yani tuketim harcamalari gercekten de bir onceki ceyrege kiyasla yukselmis durumda.

Amerika'da her seyin basi kisisel tuketim. Sirketler yatirim yaparlar cunku neticede tuketicilere mal satacaklardir. Birinci ceyrekte daralan kalemlere bakarsan yatirim harcamalarinin %30 civarinda kuculdugunu gorursun. Bunlar tuketicilerin tuketimlerini azaltacaklari yonundeki varsayimdan yola cikilarak verilmis kararlarin bir neticesi.

Verileri izlemeye devam dememizin sebebi bu artisin gecici mi yoksa kalici mi oldugunu gormemiz icin. Eger bu gecici degilse piyasalar yukselmeye devam edecektir anlamina geliyor. Bu duruma karsi kendimi sigortalamak icin ben de bir miktar pozisyon actim ve biraz da super riskli hisselerden aldim.

Syzer,

Bilmiyorum acikcasi, sizin portfoyunuzde ne kadar risk oldugunu ve riske ne kadar duyarli oldugunu bilmeden bu soruya cevap vermem dogru olmaz.

Unknown dedi ki...

Sormasi ayip ama; petrolu nasil aldiniz?

Blog Sahibi dedi ki...

Sayin L.A.

Siz artik bizim blogu eskisi kadar takip etmiyorsunuz anlasilan. Daha once bu konuda biraz daha detayli bir yaziyi yazmistim (son 6 ay icerisinde). Petrolu ticker sembolu USO olan ETF'i kullanarak aliyorum. Ben aldiktan sonra %5'den fazla cikti, ben de sattim, tekrar duserse tekrar alacagim.