Citibank Hisselerini Nasil Ucuza Alirsiniz?

Ben dun sabah bir miktar Citibank hissesi satin aldim. Borsada hisseler $3.05'den islem goruyorlardi. Ben ise bu hisseleri cok daha ucuza alabilecegimi biliyordum. Nasil boyle bir sey olabilir? Gercekten de bazi hisseleri piyasada islem goren fiyatlarinin altinda alabilir miyiz?

Sasiracaksiniz ama evet. Bunu anlayabilmeniz icin turev urunlerinden anlamaniz gerekiyor. Citigroup hisseleri borsada $3.05'den islem gorurken opsiyon piyasalarinda Eylul 2009 tarihli $5 (strike) islem fiyatli put opsiyonlari $2.77'den satabiliyordunuz. Bu su anlama geliyor: size $2.77 odeyen bir kisi Eylul 2009 tarihinde isterse size bir adet Citibank hissesini $5'dan satabilir. Tabii ki bunu hisse fiyati $5'in altindaysa yapar, eger o tarihte hisse fiyati $5'in uzerinde ise bu opsiyonunu kullanmaz ve size hisseleri satmaz. Iki duruma da bakalim.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

Diyelim ki hisse 20 Eylul tarihinde $3.25'den kapanmis olsun. Bu durumda opsiyon sahibi kisi size hisseleri $5'dan satacak, yani sizden bir anlamda $1.75 geri almis olacak. Ote taraftan hissenin kapanis fiyati $6 ise hisseleri satmayacak ve siz de aldiginiz $2.77 geri vermek durumunda kalmayacaksiniz. Dikkat ettiyseniz bu durum sizin 1 adet hisseyi $2.23 ($5 eksi $2.77) almaniz ve $5'in uzerindeki karlari ise bu kisiye devretmeniz anlamina geliyor. Piyasadan alabileceginiz diger bir enstruman ise call opsiyonlaridir. Eger siz piyasadan Eylul 2009 tarihli ve $5 islem (strike) fiyatli opsiyon alirsaniz, bu size bir adet hisseyi $5'dan alma opsiyonu verir. Yani $5'in uzerindeki her kapanista siz kar yaparsiniz, eger hisse $5'in altinda kapanirsa satin almazsiniz. Bu opsiyonun fiyati da ben islemi yaptigim sirada $0.30 idi.

Anlayacaginiz uzere $5'dan bir put opsiyon satip ayni fiyattan bir call opsiyon alirsaniz bu bir adet hisse almakla esdeger. Put opsiyondan $2.77 elinize gececek ve call opsiyona $0.30 odeyeceksiniz, yani elinize net $2.47 gecmis olacak, Eylul ayi geldiginde de $5'dan bir adet hisse almak zorunda olacaksiniz. Yani bu bir bakima bugun 1 adet Citibank hissesini sadece $2.53'a almaniz anlamina geliyor. Peki piyasadaki insanlar salak mi ki $3.05 oduyorlar?

Bunu da okuyucularimiza soralim, bakalim finanstan anliyorlar mi?

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

13 Yorum Var.:

Serkan dedi ki...

Normal yoldan bu hisseyi alan bir yatirimci istedigi zaman satabilir fakat siz Eylul ayina kadar tutmak zorunda olmayi kabul ederek indirimli aliyorsunuz. Sanirim iflas etmesi muhtemel sirketlerde bu iskonto payi daha yuksektir.

ahmet dedi ki...

Put ve Call opsiyonları konusunda bir şeyler bildiğimi zannediyorum ama senin yazını okuyunca tamamen dağıldığımı söyleyebilirim.

Put kontratı almanın amacı spot fiyatlardan daha düşük fiyata hisse sahibi olmak mıdır ?

Put alıcısı bir varlığın değer kaybetmesini bekleyen ve bundan kazanç sağlamak için bu hisseyi borç veren yani 'short'lamayı planlayan kişi değil midir ? Fakat aynı zamanda karşılayamacağı bir kayıpla karşılaşma ihtimaline karşı 'belli bir tarihte' biten sigorta primi -premium ödemeyi de gözden çıkarmıştır.

Senin pozisyonun satıcı mı yoksa alıcı mı olduğunu tam anlayamadım. Sanırım satıcısın.
Yaptığın işlem şu mudur ?

Long Eylül2009 Strike:$5@2.77

Yani alıcın bugün 3.05 olan bir hissenin 5 doların üzerine çıkma riskine karşı sana 2.77 veriyor. Bu durumda hisse senedi bu tarihte 100 dolar'a bile çıksa kaybı en fazla 2.77 olacak. Çünkü borcunu 5 dolardan alma garantisi verdin. Buna karşılık o eğer hisse 5-2.77=2.33 altına düşerse kazanmaya başlayacak. Çünkü şimdiden 2.77'yi sana vermiş durumda.

yanlış mı anlamışım ?

Blog Sahibi dedi ki...

Biraz karistirmissin. Soyle aciklayayim. Benim 2.77'ye sattigim put opsiyonu satin alan kisi sadece sunu diyor: "Eylul ayinda Citibank hisseleri 2.23'un altina dusecektir".

Ama genellikle put opsiyonu alan kisiler ayni zamanda portfoylerinde Citigroup hisseleri de tasirlar. Bu durumda bu kisi kendisini Citibank hisselerinin 2.23'un altina dusmesine karsi korumus olur. Ben sattigim zaman hisse fiyati 3.05 oldugu icin bu kisi 0.82 odeyerek kendisini hisselerin 3.05'in altina dusmesine karsi sigorta ettiriyor demektir. Baska bir ifadeyle 82 sent odeyerek Citibank hisselerinin 4 ay icerisindeki kazancina sahip olurken kayiplarina ortak olmuyor.

Goreceginiz uzere opsiyonlari kullanarak sentetik olarak cok farkli ve risk toleransimiza uygun enstrumanlar yaratmamiz mumkun. Finansal piyasalardaki problemin kaynagi bu enstrumanlar degil bu enstrumanlari kullanmasini bilmeyen veya bunlarin irzina gecen bankacilar.

ahmet dedi ki...

Doğrudan hisse senedi alanların niye SALAK olmadığını anlayamadım. Çünkü premium fiyatları böyleyken her durumda senin yaptığın daha avantajlı oluyor.

City sifirladığında 5 dolardan alım yapmak zorunda kalacaksın. Ama 2.77'yi aldığın için Call'la birlikte kaybın sadece 2.66 olacak. Halbuki öbür adam 3.05 kaybetmiş durunmda. Her iki kontratta boğa rolünde olduğun için hisse değer kazandığında kazancın gerçekten muhteşem. 5 dolar olduğunda öbürü sadece 2 dolar kazanırken sen bunun üzerine 2.43 koymuş olacaksın !

Kayıp az, kazanç yüksek. Düzden gidenler salak sıfatını fazlasıyla hakketmiyorlar mı ?

Blog Sahibi dedi ki...

Duzden giden kucuk yatirimcilar salak ifadesini dediginiz gibi hakediyorlar. Ama duzden giden kurumsal yatirimcilar salak ifadesini haketmiyorlar. Neden?

Yazida da sordugum soru bu aslinda. Cevabini vereyim mi?

ahmet dedi ki...

Sana zahmet olmayacaksa.

Blog Sahibi dedi ki...

Cevabi gercekten ogrenmek istiyorsaniz bana email ile sormaniz gerekecek. Bence oldukca ilginc bir konu bu, filmin sonunu soylemek istemiyorum. Sonradan okuyacak okuyuculara ayip olmasin.

ahmet dedi ki...

Mail adresimi biliyorsun.

Guclu Gursoy dedi ki...

Opsiyonlar american style oldugu icin olsa gerek.

Call opsiyon implied vol 103% / PUT opsiyon icin ise 177%
Opsiyonlar american oldugu icin put-call parity calismiyor ve arbitraj varmis gibi yanils bir algilamaya sebep olabilir.
Eger Put vol da 103 olsaydi Put fiyati 2.22 olacakti. Bu durumda hisse maliyeti 3.08 oluyor oda sanirim hissenin forward fiyati civarinda olur.

Hisse senedi opsiyon piyasasi pek uzmani oldugum bir konu degil ama gorunuyor ki Citi gibi bir kontratta put lar da ekstra bir prim var. Ornegin GS da boyle bir fark yok. Citi’nin default riskinin yuksek olmasi ile ilgili de olsa gerek. Belli ki put opsiyonun herhangi bir gun kullanilabiliyor olmasi birilerinin icin 50 cent fazladan odemesi icin yeterli. Bankruptcy ile ilgili ozel durumlarda vardir belki.

ue dedi ki...

Merhaba,
Sizi devamlı takip ediyorum, yorumlarınız için teşekkür etmek istedim, ayrıca Put aldınızmı sattınızmı, Call aldınızmı sattınızmı bilmek istedim. "5 strike lı 1 adet call opsiyonu 0,34 fiayttan aldık.
5 strike lı 1 adet put opsiyonu 2,50 fiayttan aldık." cümlesi sizin yaptığınız işleme benzer bir işlemmi acaba
syg

Blog Sahibi dedi ki...

Mert,

put sattim, call aldim. Ikisinin de strike price'i $5. Put sattigim icin elime $2.77 gecti, call satin aldigim icin $0.30 odedim.

MCO dedi ki...

burdaki albitraj imkanı muhteşem, sanırım iflas riskinden dolayı put premium normalden yüksek işlem görüyor. Türkiyede olunca opsiyon konusunda maalesef kaynak sıkıntısı çekiyoruz. Citi opsiyonları CBOE'de mi işlem görüyor acaba? Mininmum sözleşme montanı tam olarak ne kadar? Türkiye'den opsiyon işlemlerini hangi aracı kurum ile gerçekleştirebiliriz bilgi verirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

richard bozkurt dedi ki...

beyler amerikan borsasındaki hisseleri nasıl alabilirim yardımlarınızı bekliyorum ...siz hangi aracı kurumlarla çalışıyorsunuz ?