Yuksek Vergi Oldurur mu?

3H Hareketi yuksek vergileri protesto etmek uzere bir eylem yapiyormus:

"YÜKSEK VERGİLERİ PROTESTO ETMEK AMACIYLA 22 ŞUBAT PAZAR GÜNÜ SAAT 11'DE AKM ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPIYORUZ"

Gazanfer Ozcan soyle demis:"2002 senesinde Gönül Ülkü hastalandı. Üç yıl onun tedavisi için büyük harcamalar yaptık. Ben by-pass ameliyatı geçirdim. O dönemde vergimizi ödeyemedik. 30-40 bin YTL’lik vergi borcu, faizle katlanarak birkaç yıl içinde 500 bin küsur YTL oldu. 78 yaşındayım ve ben bu parayı hayatta ödeyemem."

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Aslina bakarsaniz ben de yuksek vergilere gicigimdir. Ama yuksek vergiler oldurur de diyemem. Gazanfer Ozcan para sikintisi cekiyorsa bu ulkede siradan vatandas ne yapsin? Benim anlamadigim iki sey var. Birincisi nasil olmus da ulkenin yarisi gupegunduz vergi kacirirken, milyarlik Mercedeslere binen "serbest" meslek sahibi doktorlar, avukatlar asgari ucretliden az vergi oderken Gazanfer Ozcan nasil vergi kaciramamis?

Ikinci anlamadigim konu ise hadi vergi kaciramadin, borca dustun. Bu ulkede iki uc yilda bir af cikarirlar, faizsiz ertelerler, vs. Bunlardan bir tanesi Gazanfer Ozcan'a denk gelememis mi? Olayin ic yuzunu bilen birisi beni de aydinlatirsa sevinirim.

Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
GSYH, CPI ve GSYH Deflatoru
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası
Türev Konu Anlatımı: Türev Nedir
Iktisat nedir
Nükleer Kirlilik
Nükleer Santraller
Nükleer Enerjinin Zararları
Gönüllü Çevreci Kuruluşlar

4 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

SAyın EkonomiX, ben bir mali müşavirim.Belli bir ayı geçince maaşımın %35'ini vergi olarak devlet kesmekte ve maaşımı bu şekilde almaktayım.Bundaki temel sebepte bir işyerinde çalışan olarak bulunmam.Yine aynı ben bu şirkette çalışan olarak bulunmasam, kendime büro açsam ve kazancıma ait geliri kendim beyan etsem, bu sene içerisinde eğitimim için harcadıgım yüksek lisans parasını, almış olduğum takım elbiselerin parasını, almadıgım ama alcak olsam çatır çatır düşebilecegim 1.200 TL'lik iphone'nin tutarını, arabamın amortisman giderini, arabama ait benzin faturalarını ve envai çeşit gideri gider olarak yazabilirken sırf çalışan, işçi olmam hasebiyle devlet baba tutup benden çatır çatır vergi alıyor o serbest meslek mensubu, doktor, mali müşavirler ( meslektaşlarım malsef ), avukatlardan neredeyse sıfıra yakın vergi alıyorlar.Bu doktorların vergi kaçırmış olduklarını maliyenin 2006 yılındaki bağdat caddesine yapmış oldugu baskında gördük.Zaten biliyorduk tescillendiler. bkz: http://www.haber3.com/news_detail.php?id=167631

Yükske vergi öldürür ismi bir arkadaşımızdan çıktı.AÇıkçası yüksek verginin zınk diye öldürmeyecegini bende biliyorum ama, işte aması var, belli bir aydan sonra işe gittigim her 3 günden birisini devlet için gidiyorsam, ayda 10 gün devlet için çalışıyorsam, kazancıma göre öküz tonuyla vergi veriyorsam ki bu beni sinir hastası eder.Hele belli şekilde borçlanmış kişiler bu kadar vergi verip bir de banka kredileri ile ugraşırken bu kişilerin delirmemesi içten bile değil.
Sonra devlet bedava veriyor diyorlar.İçimden ne bedavası "lan" demeden edemiyorum.Maaşın yuzde 35ini alıyor zaten.Sonra harcamalarından ortalama yuzde 10 kdv alsa, telefon gibi harcamalarından bu daha da fazlalaşıyor, sonra hani bu ortamda nasıl olduysa para biriktirdiysen araba alıyorsun.Aldın arabayı 10 liralık arabayı devlet sana 25 liraya satıyor.Sonra araç muayenelerinde kuyruk olup her 10 araçtan ancak birisi ilk seferinde temiz olarak muayeneden çıkıyor.Benzin alıyorsun, ee araba bu su ile gidecek değil.Aldıgın benzinden tekrar vergiler alıyor.
İşte bu yüzden yüksek vergi öldürmezse de diazem, xanax bagımlısı yapar.eyse daha fazla canımı sıkmadan Eyleme gideyim.

Alper Akalın dedi ki...

Sayın Ekonomix;

Aslında yeniden düzenlenen GSMH'lerle (GSMH hesap düzeltmesinden sonra gerçekleşen artıştan bahsediyorum), avrupanın ve hatta sanırım OECD'nin en az vergi yüküne sahip olan ülke konumuna geldik. (%18 @ 2007)

Bu duruma bakan birisi "nesi yüksek ki bu vergilerin" diyebilir? Yalnız bu rakam, türkiyedeki vergi gelirlerinin çarpıklığını biraz örtüyor.

Şöyle ki; ülkedeki dolaylı vergilerin (kdv, ötv) yoluyla toplana vaergilerin toplam vergi gelirrlerine oranı %70 civarında. Bu Avrupa için tam tersi; dogrudan (yani gelir üzerinden)..

Şimdi devlet geliri vergilendiremediği için; tutuyor abudik gubudik dolaylı vergilerle tüm yükü sıradan adama bindiriyor. Tabi ne gereke ile; sıradan adama hizmet götürmek gerekçesiyle. Yani fakirden alıp fakire koyuyor ama devletin verimsizlik ve yolsuzluk payını da düşünürsek, fakirden cok alıp az veriyor diyebiliriz.

Tabi hükümetin az vergi toplayabilmesinin bir nedeni de; kayıtdısı gelirlerin (ki en kurumsal sirketler bile vergi kacırıyor) kontrol altına alınamaması.

Gazanfer abi özeline gelirsek; Gazanfer özcan hususunda itiraz ettiğimiz nokta esasında, ödenmeyen verginin katlanarak cogalmasi. Gazanfer özcan zamanında dustugu maddi gucluk yuzunden vergi borcunu erteleyememis olması ve bu borcun katlanarak artması. Oyle bir noktaya gelmis ki bu borc, gazanfer abinin eline para gecse bile artık sadece faiz odemelerine gitmis her sey.

Bizim itiraz ettiğimiz nokta su: vergi bir zorunluluk değil halkın bir lutfudur. Devlet ise bunu boylesine cezalarla gaspa dönüştürmektedir. Bir vergi ödenmiyorsa, bunun cezasının katlanarak değil, ancak ve ancak paranın degerini koruyacak bir oranda arttırılması gerekmektedir. Vergi cezzası gibi bir durum çok saçma, çünkü isin felsefesine bakcak olursak devletin üstünde hak sahibi olmadıgı benim gelirim üzerinden kendince tasarruflarda bulunmaya ve kendine knedine koydugu yuksek cezalarla benim paramı (c)almaya ne hakkı var?

Kadir dedi ki...

Velhasıl eylemimizi yaptık, o sırada Atilla Yayla ve Bican Şahin hocalarımızında bize detsek vermesi çok güzel oldu.

Bir dahaki eylemlerimize bekleriz.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Birincisi nasil olmus da ulkenin yarisi gupegunduz vergi kacirirken, milyarlik Mercedeslere binen "serbest" meslek sahibi doktorlar, avukatlar asgari ucretliden az vergi oderken Gazanfer Ozcan nasil vergi kaciramamis?

Bazi insanlarin karakterine, fitratina uymaz vergi kacirmak. Isteseler de o "pic"ligi mideleri kaldirmaz. Ailelerinden öyle bir egitim, terbiye görmemislerdir. Bu kadar basit.