Yurtdışından Online Alışverişe Sınır, Altından Yeni Rekor

Yurtdışından online alışverişe sınır (Radikal)

Gümrük mevzuatında yapılan ve 19 Nisan itibariyle yürürlüğe giren düzenlemeyle, kozmetik ve gıda takviyelerinin kargo veya PTT yoluyla yurtdışından getirilmesi yasaklandıDevlet Bakanı Hayati Yazıcı, düzenlemenin gerekçesini 150 euroluk vergi muafiyeti hakkının kötüye kullanılması olarak açıkladı. Düzenlemeyle, kozmetik, tedavi amaçlı olmayan gıda takviyeleri ve sporcu gıdalarının posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi tamamen yasaklandı. İnternet üzerinden yurtdışından ürün satışı gerçekleştiren firmaların bu genelgeyle birlikte Türkiye’de faaliyeti fiilen durdurulmuş oldu.


Altından yeni rekor (Star)

Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.533,60 dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Uluslararası piyasalarda yaklaşık bir hafta önce 1.500 doları aşan altın fiyatları, güçlü seyrini devam ettiriyor. Geçen yıl sonunda 1.421,40 dolar seviyelerinde bulunan altının ons fiyatı, geçen mart ayını 1.432,07 dolardan kapatırken hafta içinde 1.493,03 dolara kadar geriledi. Önceki rekorunda 1.518,60 dolara ulaşan altının ons fiyatı bu sabah saatlerinden itibaren yükselişini sürdürdü ve 1.533,60 dolara kadar çıkarak yeni bir zirve yaptıBu fiyat dikkate alındığında altının geçen hafta sonuna göre artış oranı yüzde 1,38, geçen yıl sonuna göre artış oranı ise yüzde 7,68 oldu.


'Çılgın Proje' Yunanlılar'ı çıldırttı (Habertürk)

Atina'da yayımlanan yüksek tirajlı Ethnos gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Karadeniz ile Marmara Denizi arasında kanal açılmasıyla ilgili projesinin, "Türkiye'yi, Montrö Antlaşması'nın yükümlülüklerinden kurtararak, Orta Asya petrollerinin Akdeniz'e taşınmasında kontrolü tamamen kendine ait alternatif yeni bir yol açacağını" yazdı. Ethnos, "Üç Denizin Kanalı–Erdoğan'ın Firavunca Planı Korkutuyor" başlıklı haber yorumunda, "tankerlerin kanaldan geçişlerinin uluslararası denizcilik alanındaki dengeleri değiştireceğini ve Ege'yi büyük miktarda petrolün geçtiği sıkışık bir yol konumuna getireceğini" belirterek, "Bu durumun, Yunanistan'ın ekonomik ve çevresel açıdan doğrudan felaketine yol açacağını" öne sürdü.


Para politikası gecikmeli çalışıyor (Dünya)

TÜSİAD'ın 'CEO Forumu'na katılan Bakan Şimşek, munzam karşılıklarının artırılmasının etkilerinin önümüzdeki günlerde daha güçlü hissedileceğini söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mevduat munzam karşılıklarının artırılmasıyla ilgili olarak, ''Son bir aydır rakamlar aslında bu politikanın çalışabileceğine dair çok ciddi, çok güçlü sinyaller veriyor. Kredideki genişleme yavaşladı. Etki Nisan'ın 15'inden sonra çok daha güçlü bir şekilde hissedilir diye düşünüyoruz'' dedi…Gelişmekte olan ülkelerde ise büyüme beklentilerinin 2011'de yüzde 6,7 olduğunu ifade eden Şimşek, 2012'de global büyümenin de yüzde 4,5 civarında öngörüldüğünü belirtti.Gelişmiş-gelişmekte olan ülke ayrışmasının devam edeceğini söyleyen Şimşek, ''Bu da makul çünkü gelişmekte olan ülkelerin makro ekonomik temelleri daha sağlam. Gelişmekte olan ekonomiler uzun ve orta vadede gelişmiş ülkelere oranla çok daha iyi bir performans ortaya koyacaklar. Oralara bir miktar yoğunlaşmakta fayda var. Türkiye bence Hindistan ve Çin'i ciddi bir şekilde ihmal eder bir noktada. Hakikaten Asya'ya biraz yoğunlaşmak gerektiği son derece açık'' dedi.

''Para politikası açısından bakarsak şu anda dışarıdan bakıldığı zaman ve Türkiye'nin önceki deneyimleri ile karşılaştırıldığı zaman hakikaten pek geleneksel olmayan, biraz aykırı bir politika uygulanıyor. Standart tedavi şudur; eğer ekonomide iç talep çok güçlü ise ve dolayısıyla enflasyonist bir baskı gündemde ise veya cari açığı kontrol altına almanız gerekiyorsa, yapılması gereken son derece basittir; faizleri artırırsınız, kredi talebini sınırlarsınız, bu da ekonomiyi bir miktar yavaşlatır, yumuşak inişi sağlar.

Fakat biz niye böyle bir yola başvurmadık? Bunu yapmamamızın sebebi maalesef gelişmiş ülkelerdir, öncelikle de Amerika'dır. Onlar ikinci parasal genişlemeyi ortaya koyunca biz bu dolar likiditesinin bir kısmının gelişmekte olan ülkelere geleceğini zaten üç aşağı beş yukarı tahmin etmiştik. Eğer siz gelişmiş dünya ile faiz farklarını artırırsanız, faizi yükselterek bunu yapmayı sağlarsanız bu, Türkiye'yi o anlamda sıcak para açısından daha çekici bir hale getirir.

Belki içeride kredi genişlemesini de kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Niye çünkü Türkiye önemli tasarruf açığı olan bir ülkedir. O nedenle biz dedik ki, genel olarak konuşuyorum, eğer güçlü bir şekilde mevduat munzam karşılıkları ile oynanırsa belki hem daha fazla buraya para girişini sınırlarız ama aynı zamanda kredi genişlemesini de sınırlarız. Şu anda böyle bir süreçteyiz.''...

0 Yorum Var.: