Bu yazıda aşağıdaki sorulara yanıt arayacağız?
"Konut Kredisi almak için uygun zaman mı?"
"Konut Kredisi almak için en uygun zaman ne zaman?"
"Konut Kredisi faizleri ne olur?"
"Konut Kredisi faizleri daha fazla düşer mi?"
"Konut Kredisini hangi bankadan almalı?"
ve bunun gibi...
"Konut Kredisi almak istiyorum" diyorsanız ve yukardaki soruların cevabını merak ediyorsanız, buyrun. (bu yazı yatırım tavsiyesi degildir falan gibi
uyarılar var ya onlar bu yazı icin de gecerli).
1) İnternetteki Konut kredisi ile ilgili siteler
bunlar haberleri takip etmek babında iyi ama bir kac noktaya dikkat edin:
i) burdaki faiz oranları gecikmeli geliyor onlar banka icin % 1,02 derken banka coktan 0,94 e cekmiş olabiliyor faizlerini.
ii) burdaki ekonomist yorumlarına pek güvenmeyin.
iii) masraf kısmını cok kaale almayın. bu noktada yapılacak en iyi şey banka ile birebir pazarlık yapmak.
2) konut kredisi hangi bankadan alınır?
hangisinin reklamı daha hoşsa ondan :) faiz oranları en düşük 5 bankayı seçin,
hepsinin masraflarını ve bunlarda yapabilecekleri indirimleri bankayla görüşerek isteyin ve kıyaslayın. ben bu konuda şu anda piyasada halkbank ve ziraat bankı iyi gibi goruyorum. tabi bu benim değerlendirmem sadece. ozellikle masraflar ve yan hizmetlerle birlikte bu cevap kişiselleşecektir.
3) Konut almak için uygun zaman mı?
yukarda
garanti bankasının hesapladığı bir konut endeksi var. ortalama satış fiyatı/m2 cinsinden hesaplanmış. eylül 2008 krizin başlangıcı. görülmesi gereken ne, 2009 mart-haziran döneminde dip yapan konut fiyatlarının bundan sonra tekrardan yükselmeye geçtiği. şimdi yazın gelmesi ile birlikte, konut fiyatlarında mevsimsel bir artış yaşanacağını belirtmekte fayda var. ayrıca gurbetcilerin de piyasada bir talep unsuru olarak cıkacakları dusunulebilir. ama orta vadede fiyatların fırlaması diye birşey sözkonusu değil bence. bu acıdan cok kaygılanmaya gerek yok, kaygılanılması gereken asıl unsur ise faiz?
4. Konut Kredisi faizleri ne olur? Konut Kredisi faizleri daha fazla düşer mi?
A) Kredinin maliyeti üzerine
evet önce şu andaki maliyete bakalım. aşağıdaki resim şu linkten alındı. o sayfada faiz oranlarına oradan da maliyet tablosuna tıklarsanız aşağıdaki pencere acılacak.
şimdi bakın, 50.000 icin 120 aylık faiz oranına banka % 1.02 diyor, 1.800 lira masraf alıyor, yıllık toplam maliyet ise (Aylık ve yıllık toplam maliyet oranlarına kredi için tahsil edilen tüm faiz, ücret, sigorta bedeli ve vergiler dahildir.) % 13.20. bu yüzde % 13'ü aklımızda tutalım.
aşağıda da
HSBC icin benzer bir tablo var:
* Toplam masrafa; kredi talep tahsis ücreti, bireysel bankacılık komisyonu, ekspertiz ve ipotek tesis ücreti, yıllık DASK / yıllık ferdi kaza ve yıllık konut sigortası primleri dahil edilmiştir. DASK ve konut sigortası primleri ortalama olarak alınmıştır.
* Sabit Masraflı Ev Kredisi kampanya oranlarıdır.Yıllık toplam maliyet oranına kredi için tahsil edilen 1000 TL sabit masraf, ekspertiz ücreti, yıllık DASK / yıllık ferdi kaza ve yıllık konut sigortası primleri dahil edilmiştir.
** Bankamızın kredi değerlendirme, ek belge/teminat isteme, kampanya koşullarında değişiklik yapma ve /veya kampanyayı durdurma hakkı saklıdır.
Burdaki 84 aylık (7 yıl) yıllık toplam maliyet ise % 11,97. Bankaların güncel vade ve faiz oranlarını belirlemek size kalıyor. ama şu anda piyasada 120 ay için 0,94-0,95 faiz oranları ile kredi veren bankalar var, ortalama yıllık maliyetinizi %12-13 aralığında düşünün. devam...
B) ENFLASYON
2009 sonunda enflasyon %6.5 oldu. Bakın TR de enflasyon ortalama % 10'da gitmiş, tüm dünyanın bize yardım ettiği, talebin coktugu kriz döneminde bile %5'de gezmiş. ben daha önceki yazılarımda da enflasyonu merkez orta-uzun vadede %4.5 ongorse de ben %7'den aşağısını almayacağımı soylemiştim. O halde önümüzdeki yıllar icin TR enflasyonunun uzun süre (mikro reformlar olmazsa) % 7-10 aralığında dalgalanacağını düşünüyorum.
C) kaynak
enflasyon bu halde iken bankalar en önemli kaynagı olan mevduatı % kactan topluyorlar. % 7.5-8,5 gibi bir oran şu anda piyasada gecerli olan. yani neredeyse (-) reel faiz gecerli...
Cevap: Konut Kredisi faizleri ne olur? Konut Kredisi faizleri daha fazla düşer mi?
ben bir aracı kurum (banka) olsam, buldugum kaynak icin kabaca % 7-8 verecek olsam, bu kaynak kısa dönemli olsa, sonra enflasyonunu %7-10 aralığında beklesem, %12-13'le 10 yıl sabit olmak koşuluyla birisine para verir miyim? yada ne kadar sure hangi kosullarda veririm.
aşagıdaki grafik
bbdk sitesinden. grafikten net bicimde konut kredilerinin 2009un 5. ayı sonrasında artış trendine girmiş oldugu, trenddeki yukarı yönlü ikinci kırılmanın ise 2009 un 10. ayı ile birlikte gelmiş oldugunu gorebilirsiniz. 3. bir kırılma?
d) gelecek - Para politikasımerkez
çıkış stratejisini acıkladı. basta FED olmak uzere diğer merkez bankalarında faiz artırma geregi ile ilgili iç tartışmalar yaşanmaya başlandı bile. olay acık merkez bankaları sonbahara kadar dişlerini sıkacak ve faiz artırmamaya calısacaklar. ama ne yaparlarsa yapsınlar enflasyonda bir artısın onunu de alamayacaklar. y.disinda kimi iktisatcılar arasında enflasyon hedefinin yukseltilmesi konusu tarısılmaya baslandı bile. şoyleki hemen olmasa bile onumuzdeki 2- 3 yıllık periyot enflasyon ve kamu borclarının agırlıgının hissedildiği zor bir donem olacak.
E peki strateji ne?
Bankalar 2009'un 5. ayından beri ve 10. ayından itibaren hızlanan oranda konut kredisi ozelinde şunu yapıyorlar. piyasadaki konut almayı dusunen temiz musterileri kim ilk kaparsa o pastadan en karlı ayrılan olacak. sonuc rekabet ve faizlerde dusus! buradaki kritik iki nokta bulunuyor:
1) temiz musterinin kredi hacmi
2) faizler uzerindeki riskler (basta enflasyon olmak uzere)
ben her iki konuda da denizin bitimine yaklaşıldıgını dusunuyorum.
O halde yazının vardığı sonuc şu:
i) konut kredisi almayı dusunuyorsanız, faizler daha fazla dusmez bence (ozellikle 5 yıl ustu faizler) o yuzden elinizi cabuk tutun.
ii) yazın fiyatlardaki yukseliş etkisini de gozonune alarak, mumkunse en iyi zamanın şu an oldugunu anlamaya calısın.
iii) alabileceğiniz konut kredisi miktarını ve odeyebileceginiz taksiti hesaplarken, kesinlikle butcenize her aya eşit yayılmış bir "risk primi" koyun.
iv) krediyi 5-10 yıl gibi bir sure icin aldıgınızı sakın unutmayın, yani bu su demek cari durumunuz = gelecek durumunuz demek degil, gelecekteki gelir gider dalgalanmalarınızı iyi hesaplayın. ve hesaplamalarınızı yaparken enflasyon etkisini göz önüne alın.
v) bu nedenle mumkunse bir "tasarruf hesabı" olusturmayı ihmal etmeyin.
vi) bunlar benim fikirlerim, dogrunun her zaman bilinmeyen bir bilgiyle değişebileceğini ve paranın sizin paranız oldugu gercegini unutmayın (bkz.
profil).
11 Yorum Var.:
Tebrikler, gayet guzel ve faydali bir yazi olmus.
Guzel bir yazi. Yaziya bir boyut daha getirecek bir fikrim var, bunu da analiz edersen piyasadaki bu konuda yazilmis en iyi yazilardan biri olur.
Su iki alternatifin karsilastirilmasi yapilmamis:
1. Bugun 100,000 TL kredi cekmek, %13 senelik faizi 10 yil boyunca odemek ve 10 yil sonunda ev sahibi olmak mi daha mantikli
2. Yoksa bugun 100.000 TL krediyi %13 senelik faizle cekmis gibi davranip bankaya yapacaginiz odeme yerine tasarruf yapmak ve ev kirasi odemek, arta kalan parayi borsa+faizde degerlendirmek mi daha mantikli? 10 yil sonunda birikimlerinizle nakit olarak ev satin alabilmeniz icin ev fiyatlarinin en fazla yuzde kac artmis olmasi gerekir?
Becerebilir misin bu analizi? Yeni kitaba koyabiliriz...
Editor'un sordugu sorunun ayrintili cevabi su vidoelarda verilmis:
The Khan Academy: Renting vs. Buying a home
http://www.youtube.com/watch?v=YL10H_EcB-E
http://www.youtube.com/watch?v=QA2TBiIsdT0
http://www.youtube.com/watch?v=mtL_plJXv3c
Tabiki rdynk kendi analizini bir yaziya dokerse kendisine ayrica tesekkur ederiz...
Alper
p.s. Bu vesile ile de lise ve universitede okuyan arkadaslara The Khan Academy(http://www.youtube.com/user/khanacademy) sayfasini onermis olalim.
Matematikden biyolojiye ekonomiye kadar cok genis bir yelpazede ders konularini - ilginizi cekebilecek konulari - kolay bir dille anlatiyor.
Ekonomi ile ilgili bazi bolumler: Finance, Banking and Money, Paulson Bailout, Venture Capital and Capital, Valuation and Investing, Current Economics.
Probability ve Statistics konularida ekonomi icin cok yardimci olur.
Kendi sayfalarindan: "We're a not-for-profit organization with the mission of giving access to knowledge to anyone, anywhere. The Khan Academy is a 501 (c)(3) with Tax ID# 26-1544963"
http://www.youtube.com/user/khanacademy
Bence konusmus oldugumuz 100.000 TL lik analizde ben bir kiraci olarak odedigim paranin havaya gittigini dusunuyorum ancak karsiligindada bir hizmet aliyorum. Ancak yapininda bir omru oldugunu dusunursek kiraci olmak daha mi mantikli aceba.Ayrica ikinci analizinizde tasarruf ve kira odemesi ile birlikte borsa+faizde dogru adimlar atarsak problem yok. Ancak birde yanlis adimlar atarsak evdeki bulgurdanda olma durumu ortaya cikacaktir. Emlak sektoru m2 maliyet analiz tablosunda gorulecegi uzre bir suredir sabit kalmis. Ancak malzeme ve iscilik maliyetlerinin artmasindan dolayi belki bir kac yil icersinde bir kac yillik enflasyon degerinde bir prim yapabilir. Istanbul gibi bir ilde dahada prim yaparmi diye dusunuyor insan ama arz talep meselesi. Ben sahsen eger ev almayi dusunsem birinci alternatifinizdeki gibi davranirdim yani klasik zihniyet ile. Ama degerlendirmeleriniz cok iyi. Devamini bekliyoruz/
Analiz derken kastettigim de oydu, yani bana bir ekseni ev fiyatlarindaki artis, diger ekseni yatirimlardan elde edecegim getiri olan bir grafikte oyle bir egri cizeceksin ki bir tarafi kirada kalmanin, diger tarafi ise bugun kredi cekip ev almanin daha iyi oldugunu soylesin. Turkiye'de medya boyle bir yaziya ilgi gostermez ama tam istedigim gibi olursa ben bu yaziyi Turkishtime'da kendi kosemde yayinlarim...
Editör,
Ben şahsen 2. şıkkı tercih ederdim.
rdynk farkını yansıtan bir yazı olmus yine, tesekkürler.
sanırım dediğin şeyi becerebilirim,
aslında excelde parametreler uzerinde oynanabilecek 10 yıllık bir fayda maliyet analizi hazırlayp bunu webe koymak ve iktisattan cok da anlamayan amcama yardımcı olmak isterim (yanlış anlaşılma olmasın gercekten isterim bisuru kişi bu kararı kahvede kağıt oynarken veriyor yada aklına guvendiği ziraat muhendisine soruyor), ama zaman bunun icin bana vakit verir mi, bilemem.
bu arada guzel yorumlar icin de tesekkurler.
kiracı isem konut kredisi ile konut almanın tam zamanıdır.
yatırım amacı için konut kredisi kullanmak yanlış olacağını düşünüyorum.
en önemlisi konut veya dükkan almak.konu komşu arkadaş çevresi ile olmalıdır.bu sayede nice mülkler ucuz olarak el değiştirebiliyor.elde daimi nakit olmalıdır.paraya ihtiyacı olan satıcıyı bulmalı.aldığın yer ise senin kıstaslarına uygun olmalıdır.
para kazanmak,tasarruf yapmak hep zamanla olan şeyler.sabırlı,çalışkan olmak ve en önemlisi paranı kaptırmamaktır.
para tutmak zahmetli iştir.
Güzel bir yazi olmus gercekten tebrik ederim. Diğer yandan yaziyi okurken bir duzeltme yapmanin gerekliligini dusundum:
Internetteki Konut kredisi ile ilgili sitelerden bahsederken faiz oranlarinin gecikmeli yayinlanmasindan bahsetmissiniz. Enuygun.com olarak kendimizi rahatlikla bu soylemin disinda tutabiliriz. Enuygun.com datasi her 20 dakikada bir bankalarin internet sitelerindeki oranlar üzerinden yenilenir. Bunun disinda anlasmali oldugumuz bankalar faiz oranlarini daha internet sitelerinde bile yayinlamadan bize gonderirler ve gerekli guncellemeler manuel olarak yapilir.
İkinci olarak ekonomist yorumlarina guvenmeyin demissiniz. Finansal analistimiz her ay sürekli olarak onlarca kredinin masraf, faiz, sigorta vb maliyetlerini kullanicilar icin hesaplayarak bence tuketicinin mutlaka dikkate almasi gereken analizler yapiyor. Enuygun.com tarafsiz ve bagimsiz bir karsilastirma sitesi oldugu icin gonul rahatligiyla ekonomist yorumlarimiza guvenebilirsiniz.
Son olarak "masraf kismini cok kaale almayin" demissiniz, yine Enuygun.com ile ilgili konusuyorum, masraflari dikkate alabilirsiniz cunku masraflar bankalarin genel merkezleri tarafindan bize bildiriliyor. Enuygun.com kullanicilari icin cikarilan bazi ozel oranli/ozel masrafli kredilere subelerde dahi ulasamayabilirsiniz.
Yazi icin tekrar tesekkurler...
Nihan
Nihan hanım,
sizin yorumunuza da cevabı içeren yazımı http://ekonomiturk.blogspot.com/2010/05/konut-kredisi-alalim-mi-ii.html
linkten okuyabilirsiniz. yorumlarınız icin tesekkürler.
Yorum Gönder