Dalay Lama: Ruhen bir marksistim

Okuyucularımızdan bir ricam var: aşağıdaki yazı bugun radikalde yayınlandı, herkes kendine yanlış geleni numaralandırarak yorumlara yazsın: 1) ... 2) ... gibi. yazıdan alıntı aşağıda:


Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama, kendisinin ruhen, ana amacı 'nasıl kar edilir' olan kapitalizmi reddeden bir Marksist olduğunu söyledi.

Dalay Lama, 4 günlük ziyarette bulunmak amacıyla geldiği ABD'nin New York kentinde düzenlediği basın toplantısında, Marksizmin, servetin eşit dağılımı konusuyla ilgilenen, tek, doğru etik ekonomi sistemi olduğunu savundu.

Radio City Müzik Salonu'nda öğleden sonra vereceği paralı eğitim seansından önce basının karşısına çıkan 74 yaşındaki Dalay Lama, kendisine yöneltilen, "verdiği ruhani dersleri almak için insanların para ödemek zorunda olması hakkında ne düşündüğü" sorusunu, "Bu organizatörlerle ilgili bir durum. Benimle ilişkisi yok" diye yanıtladı.

Kendisiyle çalışan organizatörlere her zaman biletleri düşük fiyattan satmalarını söylediğini, kendisinin de şahsen hiçbir zaman ödeme kabul etmediğini belirten Dalay Lama, katıldığı toplantılardan elde edilen gelirin bir kısmının açlıkla mücadele ve diğer sahalarda faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına aktarıldığını vurguladı.

Bazı dostlarının kendisine, hala bir Marksist olduğundan bahsetmemesini istediğine işaret eden Dalay Lama, kendisinin, pek çok Batı demokrasisinin amacının, sosyal hastalıklara katkı sağlayan ekonomik eşitsizlikleri yaratarak "sadece kar etmek" olduğuna inandığı için Marksist olduğunu söyledi.

Dalay Lama "Ancak Çin'de olduğu gibi otoriter hükümetlerce uygulanan Marksizm, bağımsız yargının, hür basının ve Çin yönetimindeki Tibet'teki Budistlerin insan haklarının bulunmaması nedeniyle baskıcıdır" dedi.

"Boşluk" ve "aydınlanma yolu" felsefi kavramları hakkında konuşma yapacak olan Dalay Lama'nın eğitim seansı için biletlerin 20 ile 30 dolar arasında satılmasına karşın, internet sitelerinde 700 doları bulan fiyatlardan yeniden satışa sunulduğu belirtiliyor.

Dalay Lama'nın bugün ve yarın 4 ayrı eğitim semineri daha vermesi bekleniyor.

4 Yorum Var.:

cucu dedi ki...

1)herhalde marksistler kadar eşit kelimesini kullanan yoktur.-servetin eşit dağılımı- servet sokakta dağıtılan bir şey değil ki, servet insanların kendi istekleri ve çabaları doğrultusunda elde edebildikleri sonuç. kim ne kadar çaba gösteriyorsa çalışıyorsa ona göre elde ettiği sonuç da farklı oluyor. ama marksistler için bunu kabullenmek çok zor heralde. oysa bilmedikleri bir şey var. ekonomi bir döngü halinde işliyor.mesela gelir dağılımı dediklerinde hep uçurumlardan bahsedilir. yok efendim nüfunsun yüzde 10-15i çok çok fakir ve toplam servetin yüzde 1 ne bile sahip değil. bu hemen hemen değişmez gibi.(ama bazı ülkelerde bu fakir kesimin aldığı pay artabiliyor) bu kötü tablo her zaman vardır, evet bunu ben de kabul ediyorum, ama bu yüzdelik içinde bulunan insanlar sürekli değişiyor. kimse bunu düşünmüyor. fakir olan hep fakirmiş, hep sefilmiş gibi anlatılıyor herkese. oysa 3-5 sene önce sefil olan biri şuan kapitalizmin imkanlarıyla daha iyi bir gelire sahip olabiliyor, tam tersi çok iyi durumda olan biri de tembellik ettiğinden ve yaptığı hatalardan dolayı daha az gelire sahip olabiliyor. işte böyle bir döngü var. bu döngü de ekonomi için çok iyi birşey. kaynakların iyi kullanılmasını sağlıyor, kim iyi kullanıyorsa kaynak onun hizmetine giriyor. bu da ekonomi içinde daima ateşleyici, durağanlığı önleyen, verimliliği arttıran bir unsur olarak, daha iyisini insanların beğenisine sunan şeyleri yaratıyor. bunun kadar güzel bir şey var mı? etik olan varsa o da kapitalizmdir. bence dalai lama fazla kalaylama yapmasın.

meo dedi ki...

1)organizatörler bizlerden topladığı parayı dalaylama gelsin diye topluyo yani bi nevi dalay lama nın istedigi parayı karıyla beraber alıyo.bence bu kişi ruhani diyerek herkesi uyutup paraları cukka yapyo sonrada hayır kuruluşumu diyo bilmiyorum o yüzden günahınıda almak istemem... ama inşaallah yardıma muhatç insanlara harcıyodur parayı ülkesinden ysaka yiyen bir kişi hala nasıl oluyoda ruhani lider oluyo..

hostrans dedi ki...

Başında Mustafa Kemal değil de bu tip kafası karışmış ruhani "lider"ler bulunan ülkelerin düşeceği durum budur işte.Tevekkeli Tibet özgürlüğü rüyasında bile göremiyor.Her gün "yarab şu çinlileri başımızdan at " diye Nirvana ya dua ediyorlar besbelli.

emekli12 dedi ki...

1- Dalaylama nın para ile ilgili ifadelerini biryerlerden hatırlıyorum.
2- "İstemem ama yan cebime koy"
3-sürgündeki hayatım "cennet"
4-dünya bir deniz, kepçeyle toplarım.
dalaylama yaptığı ortada diye düşünüyorum.