Vekalet Teorisi Nedir? Agency Teori Ne Demektir?

Ekonomide principal agent problemi olarak da bilinen agency teori, yani vekalet teorisi önemli teorilerden bir tanesidir. Tanımı bir şirketin sahibi ya da müdürü ile çalışanı arasındaki ilişkileri inceleyen ekonominin alt dalıdır. Hep el elin eşeğini türkü çağırarak arar deriz ya, işte bu konuyla ilgili araştırmaların yapıldığı alandır.

Geçen yıl Toronto Raptors takımıyla 5 yıllığı $53 milyona sözleşme imzalayan Hidayet Türkoğlu agent, Toronto Raptors takımının yöneticileri de principal oluyor bu teoriye göre. Mesela geçen hafta “karnım ağrıyor” diyerek oynamayan, maçtan sonra ise barlara giderek fink atan Hidayet tam anlamıyla “türkü çığıran bir eşek arayıcısı” oluyor. Buna teknik olarak kaytarmak deniyor. Hidayeti barda kızlarla cilveleşirken gören seyirciler de hemen müdürüne haber vererek Hidayet’in ceza almasını sağlamışlar. Kaytaran çalışanlar yakalanırlarsa veya yakalanmaları kolaysa kaytarmaları da azalıyormuş. Hidayet için bu durum ne kadar geçerli bilemeyiz tabii. Tuzu kuru, 31 yaşına gelmiş (mutlu yıllar Hedo) ve 5 yıllık kontratı da imzalamış, bundan sonra oynasa ne yazar oynamasa ne yazar?

Aslına bakarsanız bir sürü Türk futbolcuya kıyasla çok daha ahlaklı bir kariyer sürdü Hidayet Türkoğlu, son iki yılda çok çalıştı ve geçtiğimiz yıl hem takımının finale yükselmesine büyük katkı yaptı hem de kendisine $20-25 milyon ekstradan kazandırdı. Bundan sonra göstereceği marjinal çaba belki biraz daha reklam gelirlerini arttırmasını sağlayabilirdi ama 38 yaşında emekli olunan bir ülkeden gelen adamdan da emekliliğine 7 yıl kala çok şeyler beklememek lazım, öyle değil mi?

Vekalet teorisi nedir sorusuna cevap verdik, bu daha çok doktora seviyesinde öğretilen bir konudur, o yüzden detaylarına fazlaca girmeyeceğiz.

Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası
Türev Konu Anlatımı: Türev Nedir
Nükleer Kirlilik
Nükleer Santraller
Nükleer Enerjinin Zararları
Gönüllü Çevreci Kuruluşlar
GSYH, CPI ve GSYH Deflatoru
iktisat nedir

1 Yorum Var.:

Unknown dedi ki...

çok güzel bir yazı. bu tür yazılarınız çok verimli oluyor. ufuk açıyor resmen. teşekkürler...