Findikta Taban Fiyat Belirlendi

Findikta taban fiyat belirlendi. Gecen sene findik ureticilerine karsi can siperane bir mucadele veren hukumet bu sene secimler oncesinde 180 derece donus yaparak findik ureticilerine %28'lik (4YTL'den 5.15'YTL'ye) bir rusvet verme yolunu secti. Bu sefer oyle yol kesmeler falan da olmadi. Alan memnun, veren memnun, dolayli olarak veren memnun degil ama dinleyen kim.

Subat ayinda AKP'nin secim ekonomisi uygulamaya basladigini tespit etmistik. Artik cumle alem AKP'nin secim ekonomisi uyguladigini biliyor. Secim ekonomisi TDK sozlugunde "oy almak icin vergi veren vatandasin parasini rusvet olarak dagitmanin kibar bir sekilde soylenmesi" olarak tanimlanmis.

Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası
Türev Konu Anlatımı: Türev Nedir
Nükleer Kirlilik
Nükleer Santraller
Nükleer Enerjinin Zararları
Gönüllü Çevreci Kuruluşlar

Neyse, populizm konusu uzerine cok konustuk, findikcilara verilen rusvetin de vatandasin cebinden cikan, politikacilar tarafindan dagitildigini belirtmekle yetinecegiz. El elin esegini turku cigirarak ararmis. O yuzden devletin kuculmesi, vergilerin azalmasi gerekmektedir. Turkiye'de bu vizyona sahip bir parti maalesef yoktur. Boyle halka boyle politikacilar az bile.

12 Yorum Var.:

Özkan D. dedi ki...

hocam haklısınız, fiş toplamanın kalkması, sözleşmeli işçilerin kadrolu olması vs derken, fındığa yapılan populist zam... sırf bunların cezasını çeksinler diye AKP başa gelsin istiyorum. Bugün fındığa yaptıkları zammı iktidardayken diğer çiftçiden çıkaracaklar, ama halkımız günü kurtarma derdinde...

Aaron dedi ki...

bence de popülist politikalardan kaçınması lazım. tayyip amcanın ençok takdir ettiğim yönü geçmişte fındık-çay tütün vs ürünleri geçmişte yapıldığı gibi yakma pahasına yüksek fiyattan almaması ve halkın karşısına bunun nedenini açıklayacak cesaretle çıkmasıydı. Bunların yerinde eğer başka bir hükümet olsa tahminim daha popülist davranılacağı yönünde ama yine de yapılmaması gereken bişey. sonuçta bizim vergilerle kapanıyor bunlar :(
Bilinçli seçmenin bunları görmesi gerek.

Admin dedi ki...

Sınırlı devlet + minimization of taxes ! Respect !

soner dedi ki...

Şimdiye kadar ekonomide sağlanan büyüme sürecine, maliye politikasının katkısı yadsınamaz. Son 4 yıla bakıldığı zaman bütçe gelirlerinin giderlerinden daha fazla artmış olması ve böylelikle bütçe açıklarının azalması ekonomik büyümenin mimarıdır diye düşünüyorum. Hatta bütçe açıklarının GSMH ye olan oranı %1,5'in altına düşmeside büyük bir başarıdır. Son aylarda maliye politikasında yaşanan gevşeme süreci doğal olarak tüm kesimleri kaygılandırmaktadır. Yalnız 2007 ilk yarı itibariyle bütçe açığı 3 miylar ytl civarında gerçekleşmiştir. Sene sonu hedeflenen bütçe açığı ise yaklaşık 17 milyar ytl dir. Sanırım hükümet, 2007 nin ilk yarısı ne kadar iyi gitsede, yıl sonunda bu hedefi tutturmak istemektedir.. Fındığa verilen fiyat, kuraklık nedeniyle 1 milyar ytl lik destek gibi uygulamaların etkisininin sınırlı olacağını düşünsemde, 220 bin geçici işcinin kadroya alınması uzun dönemde kamu mali yapısına olumsuz yönde etkileyecektir. Bunun ilerleyen yıllarda daha iyi göreceğiz. Sosyal güvenlik reformu uygulamaya konabilseydi önemli bir atılım gerçekleştirilmiş olacaktı. Gevşeyen maliye politikası cumhurbaşkanlığı seçimi ve küzey ırak operasyonu ile birleşirse, para politikasındaki arzulanan düzeltme,arzulanmayan bir şekilde gerçekleşebilir. İzleyip göreceğiz.

ekşi iktisat dedi ki...

demek ki akp yeniden tek basina iktidar olacagindan cok emin degil. yoksa secimden sonra ellerinde patlayacak bir bombanin pimini bugunden cekmezlerdi. kimin elinde patlarsa patlasin sonunda millete patlayacak bir bombanin pimini cekmek de ayri bir sorun tabii. ancak o ana kadar bir sey yapilmamissa, secim zamani gelip cattiginda populizmin onune gecmek mumkun degil. bugun yapabilecegimiz en iyi sey bir dahaki secimden once populizm musluklarini kismaya calismak olabilir.

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Sorun bence AKP'nin populizm yapmadan ne kadar oy toparlayabileceği. Ben artık 'populizm yapmayan' parti aramaktan şahsen vazgeçtim, nispeten az populizm yapan parti aramaya razıyım. Mazot 1 YTL tenoru ile mukayese edildiğinde de AKP evet, belki seçim ekonomisi yapan ama kendisinden daha az seçim ekonomisi yapacak bir parti de bulunmayan bir parti.

Millet seçim ekonomisinden başka bir şeyden anlamıyorsa, gidip fındık 8 YTL olacak diyen Uzan'a oy verebilecek adamlar varsa, diğer partilerin ekonomik programlarının Türkiye'yi batırma olasılığı bu kadar yüksekse, varsın AKP de biraz seçim ekonomisi yapsın.

Anlaşılan çünkü bu memlekette seçim ekonomisi yapılmadan, "ben sana şimdi bu teşviği/fiyatı verirsem seneye bütçede eşşek gibi açık veririm, kusura bakma, avucunu yala" diyerek seçim kazanmak mümkün değil.

Biraz da gerçekçi olmak gerek.

Özkan D. dedi ki...

sevgili ekonomix hocam, arkasından konustuklarımız listesine emin çölaşan da şu yazısı ile girmek istiyor sanırım !!
bu adamlara göre madalyonun tek tarafı var hep, hatta bu aralar ytağmur yağmaması da AKP nin suçu,
baksanıza "Türk halkı, beş yıl boyunca dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandı" demiş, sanki önceden en ucuz benzin bizdeydi, ve bomba2; AKP iktidar olduğunda bankacılık sektöründeki yabancı payı yüzde 3. Bugün itibariyle yüzde 42. Artış oranı yüzde 1300. Cüzdanımız, evimiz, paramız, yabancıların denetimine girdi

Mahmut Alpi dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Dane dedi ki...

İyi de hırsızın hiç mi suçu yok?

evdeki ses dedi ki...

yanlız ben tarım bakanlığından birilerini dinledim "rekolte" düşük dedi. yani bütün hepsini alsalar da geçen seneki para ödiyceklerinden bahsetti. ne kadar haklılık payı var bilemiyorum...

Cebir Kismiturev dedi ki...

Evet rekolte %30 dusuk olacakmis, ulan bunlar cok akilli be hasta oldum simdi. Halka iyi gozukup daha az odeme yapmis olacaklar. Ilgili kisasyol altta

http://www.ekipgazetesi.com/haber_goster.asp?id=2064

Adsız dedi ki...

Bir işi ik kişi birden yapamaz.

Devlet fındık üretebiliyorsa üretsin.
Üretebilecek olsa zaten yapardı.

Memlekettepiyasayı her yanlış okuyanın zararını devletin karşılaması nereden icap etmektedir?

Gıda toptancıları da tutup "Kardeşim gıdada kredi kartına taksidi kaldırdınız, işlerimiz bozuldu, zararımızıkarşılayın!" gibisinden höykürse kim ne diyebilir, bu durumda?

Üstelik kredi kartı uygulamasında devletin komutası hakikat, fındık piyasasında ise borsa taaa Hamburg'da...

Gözümüzü kapatıp da önümüzü görmemekte ısrar ederek, " Ne olur devletceğizim bana yürümeyi öğret!" demekten vazgeçmezsek ne yürümeyi öğrenebiliriz ne önümüzü görebiliriz...