Balonlar, Finansal Kriz, Efficient Markets

Müthiş bir mülakat okudum bugün, New Yorker dergisi efficient markets (etkin piyasa) teorisini babası University of Chicago’dan Eugene Fama ile konusmus. Neredeyse her telden çalmışlar, mülakatı yapan da biraz sol eğilimli birisi, ortaya çok iyi bir yazı çıkmış. Ingilizce bilenler yazıyı buradan okusunlar, ingilizce bilmeyenler ise Ingilizce öğrensinler, sırf bu yazıyı okumak için değer. Yazıda dikkatimi çeken noktalar şunlar:

1. Balonlar ve etkin piyasa teorisi arasındaki ilişki
2. Etkin piyasa teorisi çöküyor mu?
3. Geçen sene yaşadığımız ekonomik gerilemeyi finansal kriz mi yarattı yoksa ekonomik gerileme mi finansal krizi yarattı?
4. Balon ne demektir? Önceden belirlenebilir mi?
5. Fama “Richard Posner sizin söylediklerinizin tam tersini söylüyor” sorusuna “he is not an economist” şeklinde cevap veriyor.
6. Finansal krizlerin çözümü hükümet düzenlemesi midir (regülasyon)?
7. Modigliani-Miller teorisi nedir?
8. Hükümet büyük bankaların çökmesine izin vermeli miydi?
9. Milton Friedman ve George Stigler’ın savaştığı savaş ne idi?
10. “Steve Levitt is a very unusual type of economist. His brand of economics, which is an extension of Gary’s is taking over microeconomics.” (Gary Becker kimdir?)
11. “Krugman wants to be the czar of the world. There are no economists that he likes.” Fama Krugman hakkında başka ne dedi?
12. Hükümetlere neden güven olmaz?
13. Krizden hangi dersleri çıkardık?
14. Richard Thaler kimdir, Fama ile golf oynarken neler konuşuyorlar?

Ekonomiyi ve finansal piyasaları öğrenmenin iyi yollarından bir tanesi uzmanların bu konulardaki tartışmalarını takip etmektir. Derslerde öğrenemeyeceğiniz kadar bilgiyi bu tartışmaları takip ederken öğrenirsiniz, hem de çok daha eğlencelidir. Okuyun, öğrenin.

4 Yorum Var.:

çağatay dedi ki...

bizim ekonomistlerin mülakatlarından tartışmalarından öğrenebileceklerimiz var mı?

milleplateaux dedi ki...

New Yorker: ... Finally, before I go, what about Paul Krugman’s recent piece in the New York Times Magazine, in which he attacked Chicago economics and the efficient markets hypothesis. What did you think of it? (Gitmeden once sorayim, Paul Krugman'in New York Times'ta etkin pazar hipotezi ve Chicago ekolune saldirdigi yazi hakkinda ne dusunuyorsunuz?)

Eugene Fama - (Laughs) My attitude is this: if you are getting attacked by Krugman, you must be doing something right. (Eger Krugman size saldiriyorsa, birseyleri dogru yapiyor olmalisiniz.)

milleplateaux dedi ki...

Fama, Krugman hakkinda, benim duydugum, en agir ve isabetli ikinci yorumu yapmis. Birincisi azili Krugman karsiti William L. Anderson'in. Asagidaki bolum Anderson'un Krugman and the Nobel Fraud makalesinden (Turkce meali asagida):

"What does bother me is that the man pretends to be something he clearly is not: an economist.

That is correct. Let me say it again. Paul Krugman is not an economist. His colleagues in the economics profession and the editorial board of the Times may call him an economist, but that does not make him one.

This is harsh criticism, I realize, so I must explain my views in full. Yes, Krugman has a Ph.D. from MIT in economics, but his writings, both popular and academic, demonstrate that he does not believe in laws of economics. Instead, like most folks with socialist leanings, he believes that the state is both omniscient and omnipotent and simply by fiat can eliminate those pesky little problems caused by scarcity."

"Beni rahatsiz eden bu adamin olmadigi birseymis gibi davranmasi: bir ekonomist gibi.

Evet dogru duydunuz. Tekrar soyluyorum, Paul Krugman ekonomist degildir. Ekonomi isindeki is arkadaslari ona ekonomist diyebilir, the Times editorleri ona ekonomist diyebilir ama butun bunlar onu bir ekonomist yapmaz.

Biliyorum bu cok agir bir elestiri, o nedenle fikrimi daha acik belirteyim. Evet Krugman ekonomi dalinda MIT doktorasi sahibi ama hem populer hem de akademik yazilarina baktiginizda ekonominin yasalarina inanmadigini gorursunuz. Sosyalist egilimli bircok kisi gibi Krugman, devletin herseye kadir olduguna ve sirf kagit para pasarak kucuk, sinir bozucu "kit kaynaklar" problemini ortadan kaldirabilecegine inaniyor."

DaesAgelmar dedi ki...

İnternette Amerikan başkan yardımcısının çakma haberini manşet yapıp haber yapan anlı şanlı gazetelerimiz şu yazının ufak bir özetini olsun haber yapmazlar. Gerçi Güven Sak köşesinde yazdı ama onu kim gördü ki?