Birinci Ceyrek GSYH Buyumesi: Ak Koyun Kara Koyun Belli Oldu

Bu yazinin sponsoru finans alaninda is arayan Yucel Olcay'dir.

Bundan 6 ay once Turkiye'nin muazzam bir daralma surecinden gectigini ve buyume rakamlarini bir sene oncesiyle karsilastiran ve gec aciklanan istatistiklerin benim o zamanlar soyledigimi ancak 6 ay sonra gosterecegini belirtmistim. Bunun uzerine blogumuzu takip eden ve AKP taraftari olan bir suru okuyucumuzun tepkisini cekmistik. Ben "Hamdolsun Teget Gecti" baslikli bir cok yazi yazarken bu okuyucularimiz benim yorumlarima politika karistirdigimi Turkiye'deki gsyh kuculme oraninin ancak yuzde 1-2 seviyesinde olacagini soylemislerdi. Mesela "Kriz Teget Gececek, Sahibinden Satilik Kopru" baslikli yaziya uzun suredir okuyucumuz olan mr. brooks su yorumda bulunmustu:

"secim sonrasi imf ile anlasilacagini dusunuyorum ve yuzde 1 ila 2 gibi bir kuculme beni sasirtmaz. daha fazlasi benim icin surpriz olur.bu biraz toto oynamak gibi geliyor hukumetin nasil paketler aciklayacagini bilmedikten sonra."

Bu yorum sadece mr. brooks'a ozgu degil. Bunun gibi bir suru yorum vardi, simdi arayip bulacak vaktim yok. Ama sunu soyleyebilirim ki hic kimse Turkiye'nin birinci ceyrekte bir sene oncesine kiyasla %13.8 kuculecegini aklinin kosesinden bile gecirmiyordu. Hatta akli basinda doktora ogrencisi yazarimiz rdynk bile "Ya bu tartışma kabak tadı verdi, anlamıyorum yazarlar ve Ekonomix bu olayın üzerine neden bu kadar gidiyor. Asıl mesele bu değilki, kriz var tum dunyada, en az hasarla nasıl atlatırız bunu dusunmeli." turunden yorumlar yapip, Turkiye'nin krizden Amerika'dan daha az etkilendigini savunmustu. Ben de ona su cevabi yazmistim. Tartismayi bitirdigimiz noktada krizi baslatan ulke Amerika'da ilk ceyrekte ekonominin bir sene oncesine gore %2.8 kuculdugunu ve Turkiye'nin rakamlari aciklandigi zaman bunlari karsilastiracagimizi soylemistik. Simdi soruyorum? Kriz teget mi gecmistir? Kim daha fazla etkilenmistir: Amerika mi Turkiye mi?

Hisse Yorumları  Marjinal Nedir  Fiyat Kazanç Oranı Nedir?  Fraktal Nedir  Borsa Nasıl Oynanır

Buyume rakamlarinin aciklanmasiyla tahmin yarismamizin da sonuclari belli olmus oldu. Okuyucularimiz cogunlugu piyasa beklentilerin aksine ekonominin %12-14 arasinda kuculecegi tahmininde bulunmuslar. Demek ki blogumuzu okuyarak piyasadan daha iyi tahmin yapmaya baslamislar :)

Yanlis tahmin yapan sadece 2 okuyucumuz var: deukrat ve ahmet. Evet, ahmet blogumuzun yazarlarindan ve kendisiyle ekonominin %8'den daha fazla kuculup kuculemeyecegi uzerine bahse girmistik. Olmayacak duaya amin denilmez. Eskiden olsa "keske ahmet kazansaydi" derdim de Tayyp'in 6 ay boyunca, secimlerden sonra dahi milletin gozunun icine baka baka yalan soyleyerek krizin teget gectigini soyledigi bu ortamda boyle bir sozu soylemem. Neyse, yanlis tahmin yapan okuyucularimiz istedikleri bir kuruma 10 TL bagis yaparlarsa isimlerini yandaki listeye ekleyecegim.

Bu arada yilin angutu odulunu de Tayyip'in yalanlarina kanip ekonominin %13.8 kuculdugu bir ortamda dahi "ekonomiyi cok iyi yonetiyorlar abi" diyerek AKP oy veren kisilere veriyorum. Turkiye ekonomisinin 2001 krizinde bile en buyuk kuculme orani sadece ve sadece %9.8 idi. Bunlar mantar beyinli olduklarindan bir miktar isininca hemen beyinleri sulaniveriyor. AKP'ye baska nedenlerden dolayi oy verenler uzerilerine alinmasinlar.

Bana muhalefet yapmaya tesebbus edecek okuyuculara bir sorum var: Turkiye ekonomisi ikinci ceyrekte ne kadar kuculecek? Bu soruya cevap vermeden muhalefet yapmaya yeltenmeyin, simdiden uyariyorum.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

9 Yorum Var.:

Kubilay dedi ki...

TÜİK bence 2. çeyrekte bir önceki yıla göre değil bir önceki çeyreğe göre küçülmeyi açıklayacak, hükümet de küçülmeyi böylece küçük gösterecek. durun bakalım bir görelim. Bence ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre en az yüzde 10 küçülür. seneye de artık küçülmenin topuzu zaten kaçtığı için daha fazla küçülmeyiz. işten atacak adam kalmayınca "işten çıkarmalar azaldı" diye ekonomi sayfası hazırlayan taraf da bayram eder artık.

Not: her gün sadece taraf alıyorum, bir çok yazarına da hayranım ama ekonomi sayfaları rezalet.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

bu açıklanan büyüme rakamı ilerki günlerde revize görür mü.

mr. brooks dedi ki...

sene sonu icin 0'a yakin kuculme rakamlari bekleyenler olarak ciddi anlamda yanilacagiz gibi gozukuyor.

yani yil sonu sizin dediginiz gibi cikacak muhtemelen.

bununla birlikte birinci ceyrek buyumesinin en olumsuz rakamlar olacagini hepimiz biliyoruz herhalde?

Editor dedi ki...

Ikinci ceyrekte de kuculme rakami %10'dan daha kucuk olmaz gibime geliyor. Sene sonunda Polyanna bile en azindan %5 kuculme bekliyor.

syzer dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
syzer dedi ki...

ikinci çeyrekte piyasa beklentisi %8 civarında küçülme imiş.Gelecekte revize edilebilir.
Evet 13.8'te revize edilecek.imalat sanayi %18.5,maden ve taşocak %13 daralmış.Bankacılık sektöründe pozitif büyüme var.Bu arada devlet tahvillerin %60'a yakınlaşmış bankaların elindeimiş.2001'den sonraki enyüksek oran bu imiş.Artık hükümet orta vadeli bir mali program yapar.

Junior dedi ki...

Ekonomix, bu ABD ile kiyaslama isinde hala bir sorun var. Siz ABD rakamlarini YoY hesaplasaniz bile kullandiginiz rakamlar 12 aylik kumulatif milli gelir rakamlari. TUIK ise 3 aylik milli gelir acikliyor. ABD hesabiyle 12 aya roll edip hesaplarsak 3.9% kuculmemiz gecen seneye gore. Bilginize.

jwhat dedi ki...

imalat sanayi rakamlarına göre ikinci ceyrekte de bir %12 küçülme gelebilir. tabi eger imalat sanayi haziranda absurd bir kuculme yavaslaması göstermemisse.

ahmet dedi ki...

Junior'ın hesabı bana mantıklı geliyor. Bu durumda yalnızca benim tahminim dogru çıkmış gözüküyor. Hadi arkadaslar pamuk eller cebe. Keh keh keh. Ekonomix sende.
'Eyvah egitime bir katkım olacak' diye kendinizi hırpalamayın lütfen. Tadını çıkarın.

'TEGV'e ulasamıyorum' diyen bazı arkadaşlar var. Niye ulasmanız gerekiyor, anlamadım. 10 TL için size madalya takmanalarınızı mı bekliyorsunuz ? Internet üzerinden EFT yapıp makbuzunu Ekonomix'e göndereceksiniz. Bu kadar basit.

Bir de 'ben bizim mahalledekilere' yardım ederim diyen arkadaslarımız var. Bence bu arkadaslarına yardımına ihtiyaç yok. Paranız cebinizde kalsın.