Olimpiyatlar Icin Yatirim Mantikli mi?

Gazetelerde Naim Suleymanoglu'nun resmini gorunce ilk aklima gelen adamin ne kadar cok kilo almis olduguydu. Resmen piknik tupune donmus. Haberi okuyunca seker hastasi oldugunu da ogrendim.

Iki yorum yapacagim. Birincisi sporcular aktif olarak sporu biraksa da sporculugun geregi olan yeme aliskanliklarini birakmiyorlar ve eski sporcular bir kac sene icerisinde tosun olarak karsimiza cikiyorlar. Madem artik gunde 5-6 saat antrenman yapmiyorsun, artik eskisi gibi yemegi de birakacaksin. Yoksa seker hastaligina yakalanirsin veya kollestrolun yukselir ve kalp hastasi olursun.

Demokrasi Nedir   Küresel ısınma Nedir  Özel Üniversiteler

Ikinci konu ise ancak dort senede bir ay izleyicilerin ilgisini ceken bir spor dalina bireysel olarak yatirim yapmak mantikli mi sorusu. En basarili halterci Naim bile bakin ne hallere dusmus. Adamin yaptigi spordan dolayi boyu guduk kalmis, neticede seker hastasi olmus. Bunlarin yaninda kimsenin izlemedigi kurek, eskrim, okculuk gibi hobiler var, cunku ben akli basinda bir kisinin bu sporlari profesyonel olarak yapacagini dusunmuyorum.

Istisnalar da var tabii. Ozellikle boks, tekvando, judo gibi sporlar Turkiye'de gunluk hayatta cok isimize yarayan sporlar. Mesela taksim meydaninda gosteri yapmaya gidiyorsunuzn yolda lavugun biri yolunuzu kesti, hemen arabanizi durdurup bir temiz dovebilirsiniz herifi. Sonra da Taksim meydan muharebesine gidip bir kac polis veya karsi gorusten gruba ait kisilerin de kasini ve gozunu dagitabilirsiniz. Haftasonu ise mactan sonra rakip takimin taraftarlariyla kozlarinizi paylasirsiniz. Tabii burada bazi riskler var ama konumuz o degil.

Diyecegim o ki bana Olimpiyatlara gulle, cekic, cirit atarak hazirlanmak, kosarak veya sirikla citanin ustunden atlamak, havuza takla atarak dalmak vs. bos isler. Devlet bu islere bes kurus para harcamasin, hatta atletizm federasyonunu da kapatalim. Olimpiyatlara sebek gondersek daha cok reklamimizi yaparlar. Veya engelli vatandaslarimizi gondersek sonuncu olurlar ama reklam puanlarini biz kazaniriz.

5 Yorum Var.:

neqx dedi ki...

Hafta sonu geldi, geyik muhabbeti basladi!

birinci yorum super!. Sporcular sporu biraktiktan sonra yemegi de biraksinlar. sigara icenler sigarayi biraksin, icki icenler ickiyi biraksin, belli bir yasin ustundekiler kara et yemesinler... Haklsiniz tabiiki ama insanlar ickiyi sigarayi birakmadiklari gibi yemegi de birakamiyorlar, aliskanliklar kolay kolay birakilmiyor, birakilmak istenmedigi durumlari da bilahare degerlendirebilirsiniz..

bireysel spora yatirim yapmak mantikli mi derken ROI'den mi bahsediyorsunuz? :-) Olimpiyat sampiyonu seviyesinde bir sporcunun antreman yaparken, musabakadayken, madalya alirken hissettiklerini anlamak cok zor olmasa gerek. Olimpiyatlarda madalya almayi birakin, olimpiyatlara katilabilmek bile basli basina bir basari...

Isin finans konusunda tabiiki haklisiniz ama her sey para degil! en azindan parasi olan icin :-)

merlin dedi ki...

ben de olimpik sporlara gonul vermis bir insanim ve senin tam ters yonunde dusunuyorum. bana gore insanlarin gerek spordan zevk alabilmesi icin gerekse kisisel gelisimleri acisindan bir sekilde basariyi tatmalari gerekiyor. Ikincisi insanlarin spor yapmasi icin sadece onlerine populer sporlari koyarsaniz cesitliligi azaltmis ve baska sporlardan hoslanabilecek insanlari spordan sogutmus olursunuz. ucuncusu insanlar sporu sagliklari icin yapmalidir, sigara kullanimi su su kadardir veya turkiye de kalp krizi ya da solunum yetersizliginden dolayi su kadar isgucu kaybediyoruz demeyi herkes biliyor. bu riski azaltmak icin rekreasyonel sporlar en basta geeln cevaplar. ama turkiye gibi olimpik sporlara hic yatirim yapmamis yerlerde sadece otoyolun kenarina park yaparak hic bir basarili sonuc alamazsiniz. sadece hastaneleriniz eklem rahatsizliklariyla dolup tasar.

hem kime sorarsan sor. kimse verdigi verginin binde birinin olimpik sporlara gitmesine birsey demez. sonucta burada bir riza da var.

reklam konusunu es geciyorum. kimse de zaten oyle bir vizyon da yok.

hostrans dedi ki...

Rahmetli Sakıp Sabancı hep "önceliklerimizi tespit edemiyoruz.." derdi.Temel sorunumuz ve önceliğimiz eğitim.Spor eğitimi de bunun bir parçası.Fiziksel ve amatör altyapıyı oluşturmadan bireysel çabalara dayalı spor politikası yapmak taşıma suyla değirmen çalıştırmaya benzer.Kaynak israfından başka birşey değildir.Mantıksal olarak aynı şey devlet senfoni opera ve balesi için de geçerli.TRT ve ne iş yaptığı belli olmayan TSE ve MPM gibi arpalıkların da dahil olduğu ve bankamatik memurlarının yuvalandığı tüm çiftliklerin kapatılması gerekiyor.

Blog Sahibi dedi ki...

hostrans nereye gittigimi iyi anlamis. Amerika'da spor egitiminin maliyetini aileler ustlenir. Yazlari cocuklarini spor kamplarina gonderirler, normal zamanlarda ise okulun (ilkokullar dahil) bir cok bransta takimi oldugu icin cocuklar daha ufak yastan itibaren sporla tanisirlar. Ogrencilerin hemen hemen hepsi en azindan bir alanda spor yapar. Bu yuzden Amerikalilar sporda basarililar.

Yani yatirim kararlarini devletler yerine aileler verir, kaynaklar israf edilmez. Turkiye ise merkezi yonetimin verdigi yanlis kararlar yuzunden ancak sporcu ithal ederek veya doping yaparak madalya toplamaya calisir.

neqx dedi ki...

ABD'de aileler para verip cocuklarina spor yaptirabiliyorlarsa ekonomik durumlari oldugu icin yapabiliyorlar. En ucuz sporlardan futbol (soccer) bile rekreasyonal oynandiginda dahi sezon basina 300-500 dolardan az bir maliyeti olmaz. Biraz daha rekabetci takimlarda oynadiginiz zaman sezon maliyetiniz rahatlikla $3000'e cikar.

Tabiiki basarili sporculardan yaslari 10-11 bile olsa kuluplerin kendilernden para almayip, ustune para verdigini de biliyoruz! Kulubun rekabette basarili olmasi icin yildizlari toplmak icin yaptiklarindan sadece bir tanesi!

yatirim kararlarini ise devlet yerine daha cok sehirler karar veriyor. basketbol arena'larinin yapimlarini bazen satis vergilerinin arttirilmasiyla karsilarlar veya yerel yonetimin ihrac ettigi tahvillerle bu tur yatirimlar yapilir. Tabiiki secimlerde bu tahvillerin halk tarafindan kabul edilmesi gerekir.

Turkiye'de merkezi yonetim sporcu ithali (Naim Suleymanoglu haric) ve o girisimlere karismaz.