Sigara Vergileri ve Sigorta

Turkiye'deki yetiskinlerin yuzde otuzu sigara kullanicisi olarak dunya kadar vergi veriyorlar. Sigaraya uygulanan OTV vergisi 2,05 TL'ye cikarilmis. KDV'yi de goz onune alirsak ortalama bir tiryaki ayda 75 TL civarinda vergi veriyordur.

Tutumluluk  Inovasyon örnekleri  Türev Konu Anlatımı  EFT Nedir  Olasılık nedir    Ekonomi Nedir  Hisse Yorumları  Bilinçli Tüketici

Bu vergiyi kullanarak devlet tum yetiskinlere hayat sigortasi yapabilir ve trafik kazasi veya herhangi baska bir nedenle hayatini kaybetmis kisilerin cocuklarinin geleceklerini guvence altina alabilir. Hayat sigortasinin miktari 50000 TL olarak belirlenirse vergilerden arta kalan para sigara tiryakilerin hastane masraflarinin karsilanmasinda da kullanilabilir. Mantikli bir oneri mi bu?

4 Yorum Var.:

Pasha dedi ki...

Mantikli bir oneri ama devlet mantigina ters. Devlet dedigin Ahmet'ten aldigini geri Ahmet'e vermez. Sigaradan aldigi vergiyle camasir makinesi dagitmak daha mantiksiz; onu yapmali.

DaesAgelmar dedi ki...

Devletimizi yönetenler hep ikili ilişkilerdeki neden sonuç ilişkisini gözeterek kararlar aldığı için bir çok akla yatkın öneri uygulanamaz duruma getirilerek sunuluyor.Küçük bir kasaba da yapılan seçimleri ve seçim sonrası yapılanları inceleme imkanınız olursa ne demek istediğimi anlayacağınızı umuyorum

hostrans dedi ki...

Keyif ürünlerinde kaçakçılığı teşvik etmeyecek ölçüde vergi alınmalıdır.

Ben kendi hesabıma pazarlardaki açık tütünleri tüketiyorum.

Pasha dedi ki...

>> Keyif ürünlerinde kaçakçılığı teşvik etmeyecek ölçüde vergi alınmalıdır.

Mesela %0 gibi. Kacakciligi hic tesvik etmeyecek bir oran bence.

Buna Amerika'da "keyif vergisi" degil "gunah vergisi" deniyor. Nasil olsa "gunah" ya, insanlar gonul rahatligiyla "birak canim, tabi %100 vergi odesinler, oh olsun" diye "kraldan fazla kralci" oluyorlar. Krallar da bu psikolojiyi bildigi icin basiyor vergiyi.

Bence sunlardan da %50 keyif/gunah/luks vergisi alinsin. Neticede bunlar olmadan da hayatta kalabiliyoruz degil mi?

1. Her turlu renkli elbise. Siyah ve beyazin nesi varmis.
2. Mini etek vergisi
3. Gunes gozlugu vergisi
4. Eti terbiyelemek icin gerekli her turlu baharat.
5. Balkon vergisi
6. Kaliteli muzik vergisi. Mankenden bozma sanatcilarin albumleri vergiden muaf.
7. Ekonomiturk vergisi. Cok keyifli bir site...