Deniz Baykal Haberleri Ziyaretci Sayısını Patlattı

Deniz Baykal skandalıyla ilgili haberleri neden hala yayınladığımı merak ediyorsanız size grafikle açıklayayım. Deniz Baykal haberleri ziyaretçi sayısını bugün dahi önemli ölçüde etkilemeye devam ediyor. Amerika saati ile 15’de Deniz Baykal hakkında bir kaç tane yazı yazdım ve yazının hemen ardından geçen bir saat içerisinde siteyi 538 kişi ziyaret edip 1806 sayfaya bakmış. Haberden önceki bir saat içerisinde ise siteyi 268 kişi ziyaret etmiş ve 721 sayfaya bakmış. Yani bir saatte 250’den fazla kişi ekstradan gelip 1000’den fazla sayfaya bakmış. Bu Deniz Baykal haberlerinin anlık etkisi.

Bundan iki hafta önce bu saatlerde siteyi ortalama 100 kişi ziyaret eder ve 180 sayfaya bakardı. Yani daha önce yazılan Deniz Baykal yazıları da hala siteye saatte 150’den fazla ziyaretçi çekmekte ve fazladan 500 sayfanın görüntülenmesini sağlamakta.

Bu benim için Google’ın yeni kriterlerini ortaya çıkarmak açısından da güzel bir deney oluyor. Google arama sonuçlarını gösterme kriterlerini değiştirmiş ve yeni yazılan yazılara ilk sayfada daha fazla yer vermeye başlamış. Bunu yaparken de amacı kullanıcılara en yeni sayfaları en önde göstermek ve bir bakıma “canlı yayın” yapabilmektir. Ama benim de burada yazdığım yazılarda gösterdiğim üzere bu yaklaşım web sayfası yöneticileri tarafından suistimal edilmeye oldukça açık bir yaklaşım. Yakında Google’ın yaptığı bu değişiklik tam anlamıyla anlaşılıp yaygınlaştığında bir çok spam sitesinin 10 dakikada bir eski haberleri allayıp pullayıp yeniden yayınladığına şahit olacağız. Özellikle Türkiye’de bulunun ve başka sitelerden yazı çalarak yayın yapan site sayısında da önemli artış olacak. Bunun nedeni de Google’ın yaptığı bu değişikliğin bu sitelerin ziyaretçi sayısını ve gelirlerini önemli ölçüde arttıracak olmasıdır.

Not: Finans alanında event study yapan araştırmacılar da yukarıda kullandığım tekniği kullanarak makale yayınlıyorlar.

3 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

Peki bu ziyaretçi sayısının adsense gelirine etkisi ne oldu? misal daha önce günde 100 dolar kazanılıyor kabul edersek bu yazılar girince kaç dolara yükseldi?

Editor dedi ki...

yasak, soyleyemem.

Kadir dedi ki...

oranlama yapmak yasak değil, tutar söylemek yasak. Her ne ise, söylememek sizin hakkınızç