Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na Yeni Doçentlik Kriterleri Hakkında Açık Mektup

Sayın Yetkili,
Ekim 2010 tarihinden itibaren doçentlik başvuru koşullarını değiştirdiniz. Ben, kendi alanımda (iktisat-işletme) yapılan değişiklikleri çok olumlu bulduğumu söylemek isterim.
Türkiye’de bu alanda yeterince yayın yapılmaktadır. Sorun yayınların kalitesi ile ilişkilidir. Bundan sonra bir doçentten ya da profesörden sadece kendi okulunda çıkan ve ahbap çavuş ilişkileri ile yayınlatılan makalelerden ya da sadece doçentlik sınavından geçmek amacıyla çala kalem yazılmış kitaplardan fazlasını beklemek vergi verenlerin hakkıdır. Türkiye Cumhuriyeti bunun için yeterli insan potansiyeline sahiptir. Yakın gelecekte bu çıtanın daha da yukarılara çekilmesi kaçınılmazdır.
Ancak –maalesef- ülkemizde hala bir kısım akademisyen, bir akademisyenin yabancı dil bilip bilmememsi gereğini bile tartışmaktadırlar. Öğrencileri kadar dahi yabancı dil bilmeden ‘Hoca’ olmaya soyunan bu grup, çalışıp yabancı dil öğrenmektense, daha kolay bir yöntem olan, siyasilere baskı yapıp çıtayı düşürme eğilimindedirler. Nitekim geçmişte bu grup yaptığı lobi faaliyetinde başarılı olmuş ve maalesef yabancı dil barajını ‘bir defaya mahsus’ düşürmeyi başarmışlardır.
Şimdi de benzeri bir grup mevcut yeni kriterleri nasıl sulandırırız ya da geriye çektiririz hesabı yapmaktadır. Bazı üniversiteler kendi atama ve yükseltme yönetmeliklerinde profesörlüğe yükseltilmek için gerekli olan ‘doçentlik kriterlerini yeniden tutturma’ koşulunu değiştirmek için kolları sıvamış bulunmaktadırlar.
Kanaatimce, şimdi yapılması gereken, yaptığınız değişikliğin arkasında kararlılıkla durmak, siyasetçilerden gelebilecek baskılara karşı eğilip bükülmemektir. Sadece doçentlik kriterlerinde değil, özellikle çok sayıda profesörün bulunduğu batıdaki kamu üniversitelerinde profesörlüğe yükseltilmek için ‘doçentlik kriterlerini yeniden tutturma’ koşulu korunmalı, bu koşulun olmadığı üniversitelere bu koşul getirilmelidir.
İkinci olarak, yabancı dil barajı doçentlikten doktora öncesine çekilmelidir. Beğensek de beğenmesek de bugün akademik camianın dili İngilizce’dir. Ancak ülkemizde literatürü takip edecek düzeyde yabancı dile sahip olmadan ‘Doktor’ unvanını almak mümkün olmaktadır. Doktora derecesini elde edene kadar doğru düzgün yabancı dil öğrenememiş bir kişinin ondan sonra bir yabancı dil öğrenebilmeleri mümkün olmamaktadır. Bu nedenle doçentlikte talep edilen yabancı dil barajının doktora başvurularına çekilmesi ve doktor adaylarının belirli bir yabancı dil seviyesine sahip olması garanti altına alınmalıdır.
Üçüncü olarak, doçentlik sınavı girecek jüri adaylarının kendilerinin doçentlik kriterlerini sağlamış olmaları şartı aranmalıdır. Aksi takdirde jürinin meşruluğu sorunu doğmaktadır. Ayrıca, bu jürilere giren profesörlere harcadıkları emeğin karşılığı olarak –TÜBİTAK proje değerlendirme jürilerinde olduğu gibi- maddi bir getiri sağlanmalıdır.
Dördüncü olarak yeni kriterlere göre doçent ya da profesör ya da doçent olanlara sembolik de olsa ilave bir ödeme yapılmalıdır. Hatta mümkünse performansa dayalı bir ücret sistemine geçilmelidir.
İyi çalışmalar dileğiyle….

Murat Çokgezen

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir  Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

2 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Ortalıkta doçent adayı yok anlaşılan.

Emrah Korhan dedi ki...

Haklısınız özellikle performansa dayalı ücretlendirme ..