Finansal Aktivist- David Einhorn

Ekonomiturk blogunda daha oncede bahsettigimiz hedge fon yöneticisi, finansal aktivist David Einhorn yine yatirimcilarin dikkat ile takip etmesi gereken adimlar atiyor. Kendisi bizim icin onemli bir uzman, cunku kendisinin kurdugu ve yonettigi Greenlight Capital Fonu, fonun son donem raporlarina gore, baslangic yili olan 1996’dan beri kumulatif olarak 1,397%, yillik olarak da 22% getiri elde ettiler. Ustelik bu performansi butun aidatlar ve giderler dusuldukten sonra sagladi. Bu David’in yonetimindeki uc ayri fonun birlestirilmis performanslari. Ayni donem benim hesaplamalarima gore S&P, gosterge endeksimiz, ise senelik yaklasik 9.20% (temettu dahil) bilesik yillik getiri elde etmis!! Simdi denilebilir ki, adam riskli yatirim araclarina yatirim yapiyor, dogal olarak getirisi de ayni oranda yuksek olabilir. Kendisinin elinde tuttugu portfoy, S&P 500’dan daha az riskli, “hedging”i de bu nedenle yapmiyor mu? Yani hem daha az riskli bir yatirim portfoyu tutup, hem benchmark endeksini “yenebilmek” bir basaridir.

David Einhorn, Greenlight yatirim fonunun kurucusu ve baskani, iyi bir poker oyuncusu, hatta o kadar iyi bir poker oyuncusu ki bir oyunda kazandigi $650,730 dolari Parkinson hastalari icin kurulan unlu bir dernege bagisladi. Kendisi basarili bir fon yoneticisi ve ayni zamanda bir activist. Soyle ki 2002 yilinda, David bir aciklama yaparak Allied Capital’in, orta buyuklukte bir finans kurumu, uc kagitcilik yaparak Amerika’daki bir hukumet ajansi olan kucuk –orta boy isletmeler yonetimini, SBA, aldattigini ve en dolayisi ile de vergi veren halki aldattigini soyledi. Tabii sirkette onu manipulasyon yapmak ile sucladi. SEC, Amerikan Sermaye Piyasasi kurulu, devreye girdi. Konu hala tam olarak netlik kazanamadi. Editor’un bahsetmis oldugu Fooling Some of the People All the Time, bu konu ile alakali. Lehman Borthers batmadan aylar oncede, sirketin kagitlarindaki CDO’lar gibi radyoaktif elementlerin, toksik kagitlarin zararlarinin dogru durust yazilmadigini soylemisti. Ve sirketin hisselerini elinden cikarmisti. Yani ilginc bir kisilik.

Greenlight Capital’ın bu ay yatırımcılarına gönderdiği ve faaliyetlerinin özetini içeren mektubu ele geçirdik.  Greenlight’in su an icin portfoyunde tuttugu yatirimlari ve ayrica 2009’un son ceyreginde fonun portfoyunde yaptigi degisikleri sunlar: GreenLight’in hali hazirda acikladigi ve long posizyonda tuttugu yatirimlar, Arkema, Boston Scientific, CIT Group, Ford Motor Company debt, Gold, ve Vodafone. Ozellikle 2009’un son ceyreginde Boston Scientific(BSX), medical gerec ureticisi, Delta Lloyd(DL), Hollanda merkezli genel ve saglik sigortasi saglayicisi ve bankacilik alaninda, ve son olarak Turk halkinin da yakinda tanidigi Vodafone Group(VOD), dunya capinda yatirimlari olan kablosuz iletisim operatoru, gibi sirketlerin agirligini arttirarak, bu sirketlerin fiyatinin yukselecegi yonendeki inancini gostermis oldu.

Editörümüzün tavsiyesi üzerine biz Einhorn’un sözlerini hisse tavsiyesi olarak alıp iki şirketten bahsedeceğiz. Einhorn Vodafone şirketinin Verizon Wireless’ın %45’ine sahip olduğunu ama Verizon Wireless’ın kazançlarının kendine düşen payını muhasebeleştirmediğini, o yüzden de analistlerin Verizon Wireless’ı göz ardı ettiğini belirtiyor. 2010’un ortasında Verizon Wireless’ın hissedarlarına temettü dağıtmaya başlayacağını beklediğini söyleyen Einhorn, o zaman Vodafone’un da %50’e varan bir prim yapabileceğini belirtiyor. Vodafone hem Londra’da hem de New York’ta işlem görüyor. Einhorn 138 pence fiyat ödeyerek VOD almış, Editörümüz de Cuma günü 135 pence civarına karşılık gelen bir fiyattan almış. Hisseler Cuma günü New York’ta $21.55’den kapandı. Elinizi çabuk tutarsanız Einhorn’dan daha ucuz fiyata bu hisseyi alabilirsiniz.

Einhorn ikinci olarak da Hollandalı Delta Lloyd (DL) isimli sigorta şirketini önermiş, Hollandalı okuyucularımız veya Hollanda’da işlem yapabilen kişiler Einhorn’un bu şirket hakkındaki yorumlarını okusunlar.

Peki Greenlight bazi long pozisyonlar aldigina gore, bazi pozisyonlarda da short’a cikmis olmasi lazim. Son ceyrek boyunca, “dog” diye tabir edilen, hem yasli endustrilerde olan hemde pazar payi ufak olan, sirketlere olan yatirimini azaltti. Bu sirketler sunlar: Criteria Caixa, Echostar Holding Corp, Nokia OYJ, Nyrstar , IHOP Framchising ve International Bancshares Corp.

Peki madem bu David Einhorn bu kadar akilli, o zaman onun atmis oldugu adimlari izlemek bizim icin de faydali olabilir. 2010 yilina iliskin fonun yatirim stratejisi su yonde: fon oncelikle muhafazakar durusta olacak, cunku cizilen butun pembe tablolarin sanildigindan biraz daha karamsar olacagini dusunuyorlar. Her ne olursa olsun, fonun portfoyu daha sabit ve ekonomideki dalgalanmalardan az etkilenecek sirketlerde yonelecek. Demin de belirttigimiz gibi, ekonomik calkantilardan ciddi olarak etkilenen sirketlere agirliklarinida dusurup, ya da tamamini ile elden cikaracaklar.

Ayrica fon iyi getiri elde ettigi borc enstrumanlarindan yavas yavas cikip, hisse senetlerine yonelecekler. Bu karar da yoksa FED’in faizleri artik yavas yavas yukseltecegine karsi olan inanclari mi etkili yoksa bu kağıtların getirilerinin önümüzdeki dönemde düşeceğini mi düşünüyorlar? Birde altin’a yonelik bir çok yatırım yapmışlar. Acaba onumuzdeki donemde enflasyonist bir bekleyis mi var? Yoksa bazi ulkelerin (baş harfi Japonya ve Amerika) borclarini odemede sikinti yasayip, ortaligi bulandiracaklarini mi dusuyorlar? Bu konudaki görüşlerini öğrenmeniz için geçen sene gönderdikleri mektupları bulup okumanız gerekecek, ya da zamanla biz size aktaracağız.

0 Yorum Var.: