Portfoy Performansi

Bir okuyucu mektubu portfoy performansi hakkinda bize su sorulari yoneltiyor:

Dün can sıkıntısından geçmiş yazılarınızı tekrar gözden geçirdim. En çok da 2006 yılında ki; borsa üzerine olan yazılarınız dikkatimi çekti. Sizi o zamanlar çok heyecanlı gördüm(yorumlarınıza dayanarak) hisseleri alıyorsunuz satıyorsunuz hemde çok kısa vadede . Aslında siz hep uzun vade düşünen kişisiniz.

2006 haziran ayında gerçekleşen türbülansı da önceden farkedememişsiz. 2006 nisan-mayıs aylarında da hisse almışsınız.hayret!!!!

Bir de Notradamus hikayesi dikkatimi çekti. Hürriyetin haberine göre "Nostradamus, İspanya'nın futbol da Dünya şampiyonu olacağını "ön görmüş. siz de şakayla karışık eleştirmişsiniz. İspanya,Dünya Şampiyonu olmadı ama Avrupa şampiyonu oldu. Belki Hürriyet Nostradamusun Avrupa Şampiyonuluğu ile Dünya Şampiyonlunu karıştırdı.

Son olarak halanız'ın 1000.-Ytl'si şu anda kaç Ytl oldu?


Cevaplara gelelim. 2006 yilinda cok alim satim yapmamizin onemli sebeplerinden bir tanesi %10'luk verginin olmayisiydi. O vergi getirildikten sonra islemlerimde ciddi bir azalma oldu. Ote yandan 2006'daki dalgalanmayi onceden tahmin etmeyi birakin, gereksiz bir dalgalanma oldugunu ve iyi bir alim firsati oldugunu dusunuyordum. Bu nedenle de borsa dustukce ben AKBNK aliyordum, borsa dusuyor ben AKBNK aliyordum. O zamanlar en son 2007'nin sonunda %160 karla sattigim GARAN hisselerini almistim. Bu sene o kadar hevesli degilim. Birincisi Amerika'daki dususun arkasinin daha gelmedigini dusunuyorum. Ikincisi Erdogan hukumetine guvenim fazla yok, kendilerini kanitlamalari gerekli.

Nostradamus 2006 Dunya kupasini Ispanya'nin kazanacagi tahmininde bulunuyordu, 2008'e ait bir tahminde bulunmuyordu maalesef. Aslina bakarsaniz 2006 ile ilgili bir tahminde de bulunmuyordu ama Hurriyet gibi gerizekali gazeteler gerizekali okuyuculari oyalamak icin boyle salakliklari haber yapiyor iste.

Halamin 1000 YTL'sinden pek bir sey olmadi aslina bakarsaniz. Erdogan hukumeti sacmalayip (ekonomi adina) yapmasi gerekenleri yapmayip polemiklerle ve secim savurganligiyla ugrastigi icin o zamandan bugune IMKB sadece %27.8 deger kazanabildi. Asagi yukari toplam enflasyon oraninin da bu kadar oldugunu goz onune alirsak Erdogan hukumetinin uc yil boyunca (ekonomik olarak) bir arpa boyu yol gidemedigini goruruz. Ote yandan siyasal olarak kendileri adina cok buyuk kazanclara imza attilar, en buyuk basarilari en son Erbakan'in, ciragi Gul tarafindan affedilmesi oldu. Herhalde bundan sonraki asama 200 YTL'lik banknotlarin onune Erbakan'in arkasina da unlu Turk dusunuru Fettuhlah Gulen'in resimlerinin yerlestirilmesi olur.

Ne diyorduk, halamin 1000 YTL'si. Evet o gunku 1000 YTL bugun itibariyle 1630 YTL'ye ulasmis. Yani borsanin kazandirdiginin iki katindan fazlasini kazandirmayi basarmisiz. Bunu da vergileri islem masraflarini dustukten sonra yapmisiz. Turkiye'de bunu yapabilen kac tane profesyonel fon vardir?

Halama sorarsaniz hic memnun degil ama, simdiye 3-4 katina cikmasi gerekirdi diyor.

0 Yorum Var.: