Ulkelerin Dostlari Yoktur, Ulkelerin Cikarlari Vardir

Yorumsuz bir yazi yazacagim ingilizce bilenler icin. Azerbaycan gazini yuksek fiyattan satmak ve Turkiye uzerinden ucuza yollayabilmek icin bakin neler yapiyor:

"Azerbaijan’s inability to agree transit and supply with Turkey, its biggest gas market and most direct route to Europe, has hindered progress on Nabucco and other links. Nassirov’s message to the EU is that the so-called southern corridor to the Caspian region may be lost if Turkey doesn’t act like a “responsible transit nation,” Lee said."

Yanlis anlasilmasin, Azerbaycan kendi cikarina ne geliyorsa onu yapmaktadir ve yapmalidir da. Ayni sekilde biz de isimize ne uygunsa onu yapmaliyiz. Devletler takim tutar gibi ulke tutarak yonetilmez.


Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

5 Yorum Var.:

miglate dedi ki...

İşte budur ya...
Müthiş tespit... Biz bunu bir türlü anlatamadık halkımıza: Devletler arası ilişkilerden devletlerin çıkarı söz konusudur. Ortak dilmiş, ortak tarihmiş, ortak dinmiş vs. sözde kalır diye...

neqx dedi ki...

Zaten Turkiye ve Azerbaycan'in da kendi ulkelerinin cikarlarindan baska bir dusunceyle hareket ettiklerini dusununler ancak isin icinde olmayanlardir.

Having said that, ABD - Ingiltere iliskileri nasil bir formasyondaysa Turkiye ve Azerbaycan arasindaki iliskilerde ayni potada olmasi cok normaldir.

tekeli71 dedi ki...

Yazı başlığınız sadece ülkeler için değil,insanlar için de geçerli.
"İnsanların dostları yoktur,insanların çıkarları vardır"
"Düşenin dostu yoktur"

Cuneyt Kazokoglu dedi ki...

Cok boyutlu konular siyah-beyaza indirilince son yazilardaki gibi (örn. nükleer enerji vs. alternatif enerji ya da Nabucco) bir de müzmin kendine güven eksikliginden muzdarip Türk'ü gidiklayacak sekilde hamasî-cafcafli basliklarla süslenince (ülkelerin dostlari-cikarlari, breh breh breh) dösenen yorumlara hasta oluyorum. Hürriyet gazetesinin okuyucu yorumlarini aratmamaya basladi burasi da.

"Biz bunu bir türlü anlatamadik halkimiza" Vay vay vay! Abim yillardir yirtiniyor, maalesef halkimiz dikkate almiyor bir türlü.

"Nükleer enerjinin sonuna kadar arkasindayim!" Fiyuuuu. Ver coskuyu, kim tutar!

"İnsanların dostları yoktur,insanların çıkarları vardır"
Peh! Bitirmis abim olayi zaten, ben bugüne kadar dost bildiklerimden yedigim kaziklara yanip durayim.

Isin boktan yani niye geri kaldigimizi, niye sagda solda gol yedigimizi de hesap-kitap yapmak yerine gaz sloganlar, siyah-beyaz bakislar bazinda strateji belirledigimiz icin bir türlü anlayamiyoruz.

Türkiye'de herkes enerji analisti, herkes ekonomist, herkesin dilinde bir "büyük satranc tahtasi Kafkasya" geyikleri, herkes politik deha ve stratejist (ne berbat ve salak bir kelime bu), herkes milli takim teknik direktörü, herkes ralli pilotu, herkes...

Nasil kolay gaza gelen, hesap-kitap yapmak yerine sloganlara tav olan, ezik bir milletiz, bazen acaip icim karariyor bu zirvalari okuyunca.

Hayatimiz geyik velhasil.

miglate dedi ki...

İ. Cüneyt, yazının başında eleştirdiğin duruma yazının sonlarına doğru sen de düşmüşsün:
Mesela:
"Türkiye'de herkes enerji analisti, herkes ekonomist, herkesin dilinde bir "büyük satranc tahtasi Kafkasya" geyikleri, herkes politik deha ve stratejist (ne berbat ve salak bir kelime bu), herkes milli takim teknik direktörü, herkes ralli pilotu, herkes..."

Bu da bu ülkede düşülen çok klasik bir hata değil mi? Sen siyasetçi misin niye siyaset konuşuyorsun, ekonomist misin ekonomiden konuşuyorsun ya da -bu en komiği- teknik direktör müsün futboldan konuşuyorsun ne demek yahu? Madem öyle Hürriyet'in okur yorumlarında işin ne? Haberi oku geç! Bir saniye, niye haber okuyorsun ki?

Nasil kolay gaza gelen, hesap-kitap yapmak yerine sloganlara tav olan, ezik bir milletiz, bazen acaip icim karariyor bu zirvalari okuyunca.

Bu cümleye bittim gitti. "Biz milletimize bazı şeyleri anlatamadık" sözlerimizi derinliği olmayan, beylik laflar içeren yüzeysel değerlendirmeler olarak bulurken senin o milleti nasıl-kolay-gaza-gelen-hesap-kitap-yapmak-yerine-sloganlara-tav-olan- ezik-bir-millet olarak tanımlaman nasıl siyah-beyaz ifadeler içermeyen, nasıl grinin bütün tonlarını barındıran, nasıl buram buram hesap kitap kokan bir ifade oysa ki!!!

Valla İ. Cüneyt Cuma vakti sen beni güldürdün Allah da seni güldürsün!

Bence sen Hürriyet gazetesinin okuyucu yorumlarını okumayı bırak. Ne de olsa kıratın yanında duran ya huyundan ya suyundan!