İşsizlik ve İstihdam

Eşini 10 sene önce kaybedince 3 oğlundan birinin yanında kalmaya başlayan 72 yaşındaki İsmail Dayan, vücudunun yorgunluğuna aldırmadan, çelik gibi parmaklarıyla kavradığı baltayı odunlara ardı ardına vuruyor. Odunların kırılma noktalarını çok iyi bildiği için ilerlemiş yaşına rağmen bu işi zorlanmadan yapabilen yaşlı adam, acıktığını hissettiğinde ise evden getirdiği tereyağlı ekmekle karnını doyuruyor. Devletin yaşlılara verdiği 'ihtiyarlık maaşı'na başvurmadığını ve çalışarak yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Dayan, yaptığı işi şöyle anlatıyor: "Bizim iş okka işi. Zaman geliyor günde 3 ton odun kırıyorum, zaman geliyor 500 kilo odunla kalıyorum. Odunun zorluğuna göre, 3 ton odun yararsam 35 lira falan elime geçiyor. Ama 500 kilo odunda kalırsam 7 lira alıyorum.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

Gençlere ders veren İsmail Duran, sözlerine şöyle devam ediyor: "Kahvede oturmam. Gençler 'iş yok' deyip kahvede oturuyor. Benim iki oğlum böyle. Ceplerinde çay parası yok, ama gelmiyor. Burada benimle beraber odun yarsa parasını çıkartacak. ... İşte iş burada hazır. ...Neyse bir ücret koymuşlar, benim paramı veriyorlar, ama gençler çalışmak istemiyor." (Star'dan)

Şimdi İsmail amca istihdam içinde sayılıyor, oğulları işsizler içerisinde. Hangisi istekdışı işsiz.

2 Yorum Var.:

Blog Sahibi dedi ki...

Bildigim kadariyla Ismail amca istihdam icerisinde sayilmiyor yasli oldugu icin. Ogullarini ise Stresabi'ye havale etmek lazim da bu ulkedeki haylazlara yetisebilmek icin bir degil bin tane Stresabi yetmez.

Bu arada senin yazinin tonu da bziim burada yazdigimiz eski yazilari cagristiriyor. Neden acaba :)

by-elestirmen dedi ki...

eğer ekonomi ile ilgili elinizdeki veriler gerçeği yansıtmıyorsa, bu verilerden yola çıkarak ne kadar iktisadi çıkarımlarda bulunursanız bulunun sadece sistem tartışmalarının içinde boğulmuş bir nebze de egonuzu tatmin etmiş olursunuz.
Yazı bu durumun tespitine somut bir örnek teşkil etmiş.
Benzer durum sık kullanılan dış ticaret istatistiklerinde de geçerli.Dış ticaretle alakalı hazine TÜİK ve gümrük müsteşarlığından farklı verilere ulaşılabileceğiniz gibi hangisinin sağlıklı olduğu da bir muamma.

bu kaosun tek iyi tarafı herkesin savunduğu fikre en uygun rakamı seçerek haklılığını ispat için uygun zemin bulabilmesi.

bu konuda belli kriterlere ulaşmak ve şeffaflık şart.

konuyla ilgili yakın geçmişte yunanistanın istatistiki veriler ile oynayarak AB fonlarından haksız yardım aldığını ve suçüstü yapıldığını da hatırlayabiliriz.