Bildiğim kadariyla "emekli olduğumda elime kaç para geçer" diye hesaplama yapmak isteseniz bunu sadece Mali Müşavirlerin erişebildiği bir sitede ve Ali Tezel'in sitesinde (artık ücretli) olarak yapmak mümkün.
Komünizm nedir iktisat Nedir Devlet Üniversiteleri Eğitim Nedir Dejavu Nedir Bilgi Nedir Wifi Nedir Teknoloji Nedir
Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım Ali Tezel'den danışmanlık almaya gitmiş. Kendisi yaklaşık 5 yıldır kurduğu şahıs şirketi üstünden danışmanlık yapıyor ancak SSK'lı statüsünü kaybetmemek için bir yakınının şirketinden asgari ücretten primlerini ödemeyi sürdürmüş. Emekliliğine 2 yıl kalan bu arkadaşım, bu seçimi nedeniyle emekli oldugunda yıllarca en üstten yatırdığı primler hiç dikkate alınmaksızın alabileceği maksimum ücretin yaklaşık yarısını almak durumunda kalacağını öğrenip fena üzülmüş. Üstelik de şu aşamada bu durumu önemli ölçüde iyileştirmesine olanak yokmuş. Kendi şahıs şirketini kurarken anlaştığı Mali Müşavir'in kendisini bu konularda hiç uyarmadığını söyledi. Asgari ücretten sigortalanmak yerine kendini part-time çalışıyor gösterse ve primleri maksimumdan ödese bu duruma düşmeyecekmiş.
Nükleer Enerjinin Zararları
Gönüllü Çevreci Kuruluşlar
GSYH, CPI ve GSYH Deflatoru
Şu sıra ben de kendi işimi yapma planları yaptığımdan, bu bilgilerin bana da fevkalade faydası dokundu.
Ali Tezel çok iyi bir uzman ve bu becerisini işe dönüştürmekle çok da iyi yaptı. Onun gibi daha yüzlerce uzmana ihtiyaç var. Zira, bu konularda deneyim sahibi olmayan insanların mevzuatı takip etmesi ve gereken tedbirleri alması pek de olası değil.
1 Yorum Var.:
Tpol merhaba,
Ben mali müşavirim. Mali müşavirler için özel emekli maaşı hesaplama sitesi yok.
Esasında mali müşavirlerin böyle bir derdi de yok. Zira firmalardan çok çok iyi para aldıkları yok. Zaten her mali konuda mali müşaviri ilgilendirsin ya da ilğilendirmesin hemen vergi mükellefleri mali müşavirin yanına koşmaktadırlar.
Ali tezel'e bilgisi karşılığında 5 soru sorup 250 TL vermek zorundasız. Kardeşi Şevket Tezel'e ise 5 soru karşılığı 150 TL.
Emeklilik bu ülkedeki en karışık sistemlerden birisi doğrudur.
Örneğin, Eniştemin eski bir ssk girişi var ve sonra bağkurlu olmuş. Geçen sene ben eniştemin işyerini ablamın üzerine aldırttım. Eniştem de ablamın yanında ssk lı olarak sözükmekte. Böylece eniştem 3,5 sene prim ödeyip emekli olacak. Bir senesi tam olarak doldu. Fakat sağlıktan yararlanmadan yaşı beklemek durumunda kalacak.Bunun için yılbaşından sonra noterden bir sözleşme yapıp ayda sadece 10 gün ya da 15 gün çalışacağına dair bir sözleşme yapıp bunu her ay sgk'ya eksik gün bildirimi ile birlikte verip eniştemi ve ailesini kalan 2,5 yıl değil. Yaşın dolması gereken 5 yıl sağlıktan yararlanmasını sağlayacağım.
Daha önceleri de büroda smmm stajyeri olarak çalışırken bir çok yaşı büyük esnafı bagkurdan çıkarıp işyerlerini eş ya da çocuklarının üzerine yapmış ve ssk ya geçirmiştik böylece bu kişiler 5 sene erken emekli olabilmekteydiler.
5 sene erken emeklilik demek. ayda 300 tl ödenen bagkur priminden , 300*60 = 18.000 TL, 5 sene alınacak maaş = 600*60 =36.000 TL, toplamda 18.000 + 36.000 = 54.000 TL olmaktadır.
Emeklilik konusında çok fazla kişi bilgi sahibi değildir. Hele matbaa ya da denizcilik gibi çeşitli mesleklerde 10 sene çalışıp 3.600 gün çalıştıysanız devlet baba da sizin hanenize 900 gün eklemekte. Belki bu şu an kalkmıştır. Tekrar bakmak lazım.
Ali Tezel'in bir sözü var. SGK kanununu oldukça karışık yapacaksınız ki kimse bir şey anlamayacak.
Cidden , misal ölüm aylığı alabilmek için belirli şartlar var. 900 gün prim ödemek 5 yıl sistem içerisinde kalmış olmak gibi. Fakat ekim 2008'den önce ölmek ya da sonra ölmek arasında bile çok fark var. Birisinde prim gününüz eksik ise askerliği borçlandıra biliyorsunuz birisinde ise askerlik borçlanması yapamıyorsunuz.
Şahsen ben 60 yaşında emekli olacağım için emeklilik maaşına umut bağlamıyorum. Hele baba tarafımın ortalama yaşam süresi 50 yıl iken esasında çokta prim ödemek istemem ama çalıştığım şirket ödüyor.
Yorum Gönder