Uçan Dizüstü Bilgisayarım!

Uzun zamandır 2003 model dizüstü bilgisayarım yavaşlıktan beni çatlatıyordu. Sık sık sevimsiz mavi ekranla karşılaşıyordum. Çoğunlukla Web Browser'ımı kapatmak zorunda kalıyordum ya da herşey tamamen donuyordu.

Sorunumun sadece 256 MB Ram'e sahip olmaktan kaynaklandığını biliyordum ama aklım da doğrusu şu yeni netbooklardaydı. Sonuçta Japon yapımı kaliteli bir model de olsa 2003 yılından kalma bir dizüstü eski sayılır değil mi? Hiç de öyle değilmiş!

Bu arada belirtmem gerekir ki, makinemi sadece temel Windows Office uygulamaları ve Net'te sörf için kullanıyorum. Oyun oynamak ya da bilgisayarda birşeyler izlemek adetim yoktur. Bilgisayar işleriyle uğraşan bir arkadaşımla konuştum. Ne kadar RAM upgrade yapılabileceğine baktı. 2 slottan birinin boş, diğerinde ise 256 MB RAM olduğunu görünce, elinde bulunan 1 GB RAM'i boş olan slota taktı ve bilgisayarıma biraz bakım yaptı. Makinem adeta yeniden doğmuş gibi oldu. Bırakın yavaşlığı şimdi adeta uçuyor!

Nükleer Nedir    Yatırım Fonları    Taksi Şöförü   VOB nedir?  IMF Nedir   Borsa Tüyoları  Borsa Nedir  Zaman Nedir  Pi Sayısı Nedir

Tabii söylememe gerek bile yok ama ben de bu tutumlu çözümden dolayı mest oldum. Bilgisayarınıza sinirlenmeden evvel, kapasite artırıp artıramayacağınıza bakın, bakımdan geçirin ve gereksiz programlar varsa kaldırmayı deneyin. İşinize yarayacağı süreyi uzatmanın sadece bütçenize değil çevremize de yararı olduğunu unutmayın.

Bu yazi Tasarruf Yöntemleri konusunda yazilmistir, izinsiz alinamaz.

5 Yorum Var.:

Kadir dedi ki...

2002 model ( tahminime göre ) p4 1.7 bir pc'ye sahibim. Ben de geçen ay 256 ramin yanına bir 256 ram daha takdırdım. bir de format. çok şükür idare eder hale geldi.

cahitoz dedi ki...

Ben bilgisayarı hem işyerinde hem de evde kullanıyorum.

2 GB ramım olmasına rağmen çok yavaşlamıştı. (Aynı anda 7-8 applikasyon çalışıyor.)

Formatlamak çözüm olabilirdi, ama şirket bilgisayarını malesef öyle aklınıza öre formatlayamıyorsunuz.

Geçen Hafta 1TB external hardisk aldım. Ne kadar gereksiz müzik dosya filim program varsa sildim. IOBit in System care programını kurdum. http://download.cnet.com/Advanced-SystemCare-Free/3000-2086_4-10407614.html?part=dl-6271865&subj=dl&tag=button

Ve bilgisayardaki performans değişimine inanamadım ;)

Özkan D. dedi ki...

Ram ile hızı artırmak geçici bir çözüm, bir süre sonra eski haline dönecektir.

hostrans dedi ki...

Sn Tpol
RAM artışı isabetli ve ucuz bir çözüm.Ama asıl maliyet bir virüs yüzünden çökmüş bir makina,kaybolan bilgiler ve formatlarkenki sinir harbi yüzündendir.

Siz bir de linux yükleyin de bakın bakalım ozaman ses duvarını nasıl aşıyorsunuz.

Bu blogun okuyucuları çok akıllı ,onun için herkesi windowsu çöpe atıp linux yüklemeye davet ediyorum.İzmirde oturanlarla bizzat ilgilenirim.

Pasha dedi ki...

TPol,
Bence de bir makineyi isi bitene kadar kullanmak, ya da ikinci el markette satmak cevreci bir yaklasim. Hem de bir emek sonucu olusturulmus bir varlik yok edilmemis olur. Bizimkiler "cash for clunkers" adi altinda 2006 model 20 mpg arabayi cope atip, 25 mpg araba alirsan "cevreci" diye bircok tesvik veriyor. (uretilen herbir ton CO2 basina $300-$500 masraf).

Sadece internete girip muzik dinleyenler linux'u kursun. Bakin hostrans da destek verecekmis zaten. Ama zannediyorum Windows'taki her programi linux'e port edecek kadar vakti yoktur :)

Benim isyerimde xxx tane linux server var; ona ragmen evdeki bir linux makineden remote access yapamam. Kimsenin ayni programi 5 isletim sistemi icin yazmaya ve desteklemeye vakti yok.

Cahit arkadasim,
Sirket bilgisayarinda muzik, film isine birsey demiyorlarsa formatlasan da seslenmezler :)