Borsada Kacirilan Firsatlar

Blogumuzun en az iki yildir takipcisi olan Emrah isimli okuyucumuz bizi borsanin 21000'den 33000'e yukseldigi donemde kacirdigimiz firsatlardan oturu elestiriyor ve aradaki makasi 10 yilda tahvillere yatirim yaparak mi kapayacagimizi alayci bir ifadeyle soruyor.

Normalde bu tur satasmalara cevap vermeyiz, gul agaci degiliz ki her gelene egilelim. Ama Emrah'I hem taniyoruz, hem de simdiye kadar neler yaptigini biliyoruz. Ayrica Emrah'a verecegimiz yanittan diger okuyucularimiza da bir seyler ogrenecegini dusunuyoruz. Emrah'in elestirisine su yanitlari verebiliriz:

1. Sadece borsa 21000'den 33000'e yukselirken degil, her gun sayisiz firsatlar kaciriyorum. Mesela dun borsa gun icinde 33 bine dustu ama daha sonra yuzde 2 yukseldi ama ben bu firsati degerlendiremedim. Simdi dizimi dovuyorum :)

2. Ingiltere'de bir golcu varmis, yakaladigi her pozisyonu gole ceviriyormus. Her macta ayagina gelen her top gol oluyormus, hehehe. Yok boyle biri tabii ki. Dunyanin en efsane yatirimcisi Buffett borsa 1100 iken "ben Amerikan aliyorum, siz de alin" dedi bir suru kisiyi yamulttu. Onemli olan kisa vadedeki getiriniz degil uzun vadedeki getirinizdir.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

3. Borsa 21 bin iken alim yapanlar kimlermis ki? Alim yapanlar benim Aralik 2007'de kriz zikacak diye uyardigim zaman 55000'den satim da yapmislar mi? Getiri kadar onemli bir sey de aldiginiz risktir. Ben Amerika'nin yuzde 6, Almanya'nin yuzde 10 (Turkiyeninkini siz tahmin edin) kuculdugu bir zamanda risk almadim. Risk almadigim icindir ki bu yilki getirim borsanin uzerindedir, risk almadigim icin gecen sene borsaya tur bindirdim.

4. Risk konusuna deginmisken, ekim 2007 tarihinde 2mrah'in blogunda Baran isimli bir teknik analizci vardi. Citibank'in 55 dolardan 35 dolara dusmesini firsat bilip 3 arkadasindan 10'ar bin dolar toplayip 40000 dolarlik citi hissesi almislardi. Ben onlari o zaman uyardim riskler fazla diye. Onlar da bana "citinin adi 35 dolar eder" manasina gelen cevaplar vermisti. Ne oldu? Bir bucuk yil sonra ben ayni citiyi borsa'da 3 dolardan islem gorurken 2,5 dolara aldim. Baran degerinin yizde doksanini kaybeden portfoyuyle son 6 ayda yuzde 50 kazansa ne yazar kazanmasa ne yazar?

5. Biraz da bonolar hakkinda egitim verelim. Borsa 21 bin iken benim tavsiye ettigim enflasyona endeksli bonolar yuzde 17'nin uzerinde reel faiz veriyordu. Bugun reel fai yuzde 9'a dusmus. Faizler duserse bonolarin fiyati ne olur? O zaman satin aldiginiz bir bononun fiyati ne idi bugun ne? Bunu da ev odevi olarak verelim, odevini yapmayanlara soz hakki vermeyecegiz.

6.Ben Turkiye borsasi 20 bine duser tahmini gecen ayin sonunda geri cekip portfoyumde borsanin agirligini arttirdigimi burada soylemistim. O yuzden baz almaniz gereken rakam borsanin bugunku degeri degil o zamanki 30 bin degeridir.

7. Borsadaki payimi arttirdim dediysem bu rakam hala yuzde 100 degil. Zaten en iyimser oldugum zamanlarda bile borsaki payim ortalama yuzde 75 civarinda seyreder. Neden boyle oldugunu siz cevaplayin.

8. Her zaman okurlara tahminlerimin dogru cikma olasiliginin yuzde 60 oldugunu soyledim. Borsanin dusecegini soyledigim zamanlarda dahi benim tahminlerimin yanlis cikacagini dusunen okurlarimiza da 10 TL bagis karsiliginda borsadan daha cok yukselecek hisselerin isimlerini verdim. Bir ev odevi daha: bu verdigim hisseler borsanin yuzde kac uzerinde performans gostermis? (En son baktigimizdan bu yana DYHOL neredeyse ikiye katlandi). Ev odevini yapmayanlara cevap hakki vermiyorum, odevin sonuclariyla birlikte cevap verebilirsiniz.

Bu konu ile diger alakali bir yazi ise Borsa Nasıl Oynanır? En Sağlam Tüyolar baslikli yazimizdir.

8 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

BORSADA OYUN OYNARAK PARA KAZANAN ACABA KAÇ KİŞİ VAR?
ÖRNEK: BEŞİKTAŞ HİSSELERİ 1 LİRADAN 8 LİRAYA ÇIKTI. KAÇ KİŞİ 1 LİRADAN HİSSE TOPLADI, KAÇ KİŞİ DE 6-8 LİRADAN HİSSE ALDI? BJKAS'IN F/K ORANI 6000 CİVARINDA PD/DD ORANI 145 AMA BURASI BORSA HALA DELİ GİBİ ALIM YAPANLAR VAR. BAKALIM BUNDAN SONRA NELER OLACAK?

BU ARADA TÜFE ENDEKSLİ TAHVİL 5 AYDA %30 DEĞER KAZANDI. TAVSİYENİZE UYDUM BENDE KAZANDIM.TEŞEKKÜRLER SAYIN EKONOMİX.

Unknown dedi ki...

ustad, citibank dedin yuregimi dagladin.
iki ay once citigroup hissesi 1 dolara dustugunde herhalde daha kotusu olmaz biraz alayim diye dusunmus ama is yogunlugundan usenmis ve firsat bulamamistim.
simdi 3,8 civarinda.
offf off.

Unknown dedi ki...

unutmadan ekleyeyim.
gerci general motors 1 yil icinde 16'dan 1,5'e geriledi.
ama coktan veda etmesi gereken bu zombi icin hala bir umut goremiyorum.

Unknown dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Birde yazımın blogun ana sayfasında yayınlamasını rica ediyorum.

Teşekkür ederim.

Blog Sahibi dedi ki...

Emrah,

Gordugum uzere ev odevini yapmadan cevap vermissin. Zaten benim yazilarimi da takip etmedigin DYHOL disinda hangi hisseleri tavsiye ettigimi bilmememden belli oluyor.

Ayrica tekeli71'in verdigi cevaptan kopya cekmissin ama o da sordugum soruya cevap vermemis. Soru su: borsa 21 bin iken enflasyona endeksli tahvillerin fiyati ne idi, simdi ne? (ayrica getiri hesaplamasi yaparken 6 ayda bir yapilan kupon odemelerini de hesaba katman gerekecek)

Serkan dedi ki...

Ekonomix Bey,

Elimde birlesik faiz orani 17% ye ciktigi donemde TUFEye endeksli tahvil vardi, halen daha var. O zamanlar buyuk zarar etmis gibi gorunuyordum cunku alis satis arasindaki komisyon farkini bankalar inanilmaz yukariya cekmisti. 15% lere varan farklar vardi. Yani tahvili ikinci el olarak bankadan alirken direk 15% zararla basliyordunuz.

O zamana gore 2012 vadeli kagit fiyati yaklasik 70% artti. Fakat alis satis farkini hesaba katinca 50% lere dusuyor TUFEye endeksli tahvilin deger kazanisi.

O zamanlar faiz cok cazip olmasina ragmen cesaret edememistim.

Size bir soru sormak istiyorum neden TUFEye endeksli tahvil garanti getiri avantaji sunmasina ragmen bu kadar yuksek getiriyi de sunabiliyor. Gosterge faizin 12% 13%lerde gezdigini dusununce 9% reel faiz halen daha cok yuksek. TUFEye endeksli tahvilin sabit faizli yada degisken faizli tahvillerden daha yuksek getiri sunmasinin nedeni hakkinda bilgilendirebilir misiniz bizi?

Serkan

tekeli71 dedi ki...

KASIM 2008 DE TAHVİLİN BİRİM FİYATI:97-98

20/05/2009 TAHVİLİN BİRİM FİYATI:125.800

18.ŞUBAT.2009 DA %6 KUPON ÖDEMELERİ YAPILDI(6 AYLIK)