Borsalara bakarsaniz krizde dibi yakin bir zamanda gorecegiz, ucuncu ceyrekte resesyondan cikacagiz, son ceyrekte ise pozitif buyume gorecegiz. Bu arada Amerikan ekonomisinden ve borsalarindan bahsediyorum.
Borsalar hakli mi? Bu soruya cevap vermeden once baska bir konuya deginecegim. Bugunlerde bana gelen baska bir soru ise Amerika'da anti-Roubini olacak iyimser ekonomistler kimlerdir sorusu. Bunun cevabi size sasirtici gelecektir ama yine de soyleyeyim. Amerika'daki ekonomistlerin buyuk cogunlugu Turkiye standartlariyla iyimser ekonomisttir. Bana sorulan Amerika'da iyimser ekonomist var mi sorusu "denizde kum var mi" sorusu kadar abes bir sorudur anlayacaginiz.
Borsalara donecek olursak sunu soyleyebilirim ki ayni borsalar bundan 1 sene once simdi seviyelerinin yuzde 50 uzerinde seyrediyordu. Krizin en siddetli gunlerinde SP500 1000 seviyesinin uzerindeydi. Krizin basladigi Agustos 2007'den bu yana borsalar 6-7 defa krizde dibin goruldugu mesajini verdi. O yuzden borsalarin ne. Soyledigi o kadar onemli degil.
Manipülasyon Nedir Küresel ısınma Karikatürleri Türk Bilim Adamı Liderlik Nedir? Türkiyede Ödenen Vergiler, Vergi Türleri Enformasyon Nedir Slogan Nedir Enflasyon Nedir Nükleer Santraller Devlet Nedir
Asil onemli olan Amerikali tuketicilerin ne soyledigidir. Mesela senelik 4 trilyon dolara yaklasan perakende satislar serbest dalisini geride birakmis olsa da bir sene oncesine kiyasla yuzde. 10 daha azdir. Bu rakam yerinde sayarsa senelik etkisi 400 milyar dolar olacaktir. Krizin derinlesmesinin arkasinda yatan nedenlerden bir tanesi budur. Amerika'da issizlik orani bu sene yuzde 10'a ulasacak gibi gorunuyor. Burada da issizlik orani cabuk cikip yavas yavas dusuyor. Isini kaybeden ve bir muddet sonra issizlik sigortasinin bagladigi maaslari kaybedecek 6,5 milyon kisinin tuketim harcamalarini nasil etkileyecegini varin siz hesaplayin.
Anlayacaginiz krizde dibi gormus olsak bile hemencecik eski gorkemli gunlere donecegimize yonelik veriler henuz gelmis degil. Cin ekonomisinin dunyayi krizden cekip cikaracagini da zannetmeyin. Amerikali tuketicilerin yarattigi bosluk kalici ise Cin dunya ekonomisinin derdine derman olmaz.
Turkiye'ye bakacak olursak borsalarin yukselmesinin arkasinda Merkez Bankasinin faiz indirimlerinin yattigini goruruz. Faiz indirimleri en cok bankalara yarar, o yizden de bankarin yuzde 70-80 cikmasina sasirmamali. Sasirilmasi gereken bir durum varsa o da ulkedeki buyuk sirketlerin bir kisminin batmamasi ve beraberinde bankalari da krizin icerisine suruklememesidir.
Ben gelecek konusunda tamamen iyimser degilim henuz ama borsada olan yatirimlarimi Nisan sonundan beridir arttirdigimi da belirtmeliyim. Yine de portfoyumun cogunlugu nakitte duruyor.
5 Yorum Var.:
Ekonomix hocam
Ben mesela Roubini bu kadar karamsar olmasındaki bilincaltındaki duyularına baglıyorum. 2002 yılından beri Dünyanın bir kriz ortamına gireceğini söyleyen bir sahsın sonrada dünyanın krize sürüklenmesi içersinde tahmininin dogruluk payı onu gururlandırmakta mantık ve düşünce yapısı ile 2002 yılından beri kriz olacak mantıgını kendisine aşılamış birinin kalkıpta krizin biteceğine inanması kadar zor bir durum yoktur.
Benimde iddiam dünya krizden cıkarken krizden cıkışı en son görecek uzmanların başında Roubini gelecek bu tesiptimde haklılık payım nedir.
60 gün karanlık bir odada kalmaya alıştırılan birinin gün yüzüne cıktıgındaki güneş sendromunu şu an Roubini'de görmekteyip
Ekonomix hocam
siz hala dibi bulmaya bakın 21000 ile 33000 araındaki makası sanırım 10 yıl tahvil yatırımıyla kapatmayı düşünüyorsunuz.
Bence birazda kaçırdığınız fırsatlardan bahsedin sayın hocam!
Bunun yanında Yiğit Bulut piyasalar dibi buldu dedikten sonra gerçekten de piyasalar o tarihten beri sürekli bir yükseliş ivmesine girdi.
Dip bulma konusunda başarısız olduğunuzu da belirtmek isterim..
Asil onemli olan Amerikali tuketicilerin ne soyledigidir. Mesela senelik 4 trilyon dolara yaklasan perakende satislar serbest dalisini geride birakmis olsa da bir sene oncesine kiyasla yuzde. 10 daha azdir. Bu rakam yerinde sayarsa senelik etkisi 400 milyar dolar olacaktir. Krizin derinlesmesinin arkasinda yatan nedenlerden bir tanesi budur.
Amerika'da issizlik orani bu sene yuzde 10'a ulasacak gibi gorunuyor. Burada da issizlik orani cabuk cikip yavas yavas dusuyor. Isini kaybeden ve bir muddet sonra issizlik sigortasinin bagladigi maaslari kaybedecek 6,5 milyon kisinin tuketim harcamalarini nasil etkileyecegini varin siz hesaplayin.
Ekonomix hocam
Geçenlerde Kaya Çilingiroğlu evlendi Eşi Feraye Tek taş yüzük alamadığını söyledi.Kriz ortamında bulunduklarını söyledi.
Tüketimin azalmasındaki etkenler güven sorunu bugün dünyada yaşanılan kriz sadece güven sorunu
Burada anlaşılması gereken tüketim harcamalarındaki düşüklüğü basitce 6,5 milyon işsizin tüketim harcamalarını etkilemesi normal fakat bugünkü sorun varlık sahibi ve iş gücü olanında tüketmeme sorunu
Güven ortamı yerleştikce bu diger kesimin yapacağı harcamalarıda düşünmek gerekir. Birbirlerini tetikleyen bir unsur. Bu kesimin harcamaarı diger kesimdeki işsizlere tekrar iş kazandırma tüketimi saglayacaktır.
Borsa endekslerinin rakamsal görüntüsü cok önemlidir.
Bugün Dow endeksinin 6200 SP 500 endeksinin 820 seviyesine gerilemesini düşünelim ve hangi psikoljide davranacağımızı
Dow endeksinin 9050 seviyesi SP 500endeksinin 1050 seviyesinde ulaştıgı rakamsal psikoloji cok farklılık yaratır.
Mart ayından günümüze gelen yükselişlere baktıgımızda gelinen nokta dip bulundumu sorgulamasını bize yaptıran ve düşündüren resmin tam kendisidir.
Bugün borsa endekslerinin fiyat yüksekliğinden bahsedenlere baktıgımızda hala en kötüyü bekleyen kısmın oldugu aşikardır.
Rakamlar bu yüzden cok önemlidir.
SEIL,
Roubini o kadar kriz cigirtkanligi yapiyordu ama kriz suresince de yatirimlarini hic degistirmeden borsa endeks fonlarinda tutmus. Artik buna "hedge" mi dersin, baska bir sey mi bilemem.
Bu arada kendini sadece Roubini ile sinirlama, bir suru uzman var, onlar ne diyor diye de bak.
Yorum Gönder