Turk Telekom Sabit Ucreti

Turk Telekom'un sabit ucret alabilmesine Yargitay izin vermis: Haber milliyetten. Sirketlerin nasil para kazanabilecegini belirlemeye calisan Tuketici Hakem heyetinin kararini Yargitay bozmus. Tabi dava gerekcesinde bir ton aciklama var. Ama beklerdim ki gerekceli karar kisaca "begenmiyorsan kullanma" seklinde olsun. Ben sabit ucretin karsiligini alamamis biri olarak 3 senedir sadece cep telefonu kullaniyorum.

Nükleer Kirlilik  Gönüllü Çevreci Kuruluşlar  Olasılık Soruları ve Çözümleri  Marksizm Nedir  Spam Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları  Bono Nedir?  Fareli Köyün Kavalcısı  Arge Nedir?  Kalite Nedir  Açık Arttırma Nedir  Pesimist Nedir?

"Bu kapsamda sabit ücretin, yapılan görüşmeler dışında abonenin telefon görüşmesini sağlamak üzere bütün yıl boyunca telefon hattının görüşmeye hazır tutulması için Türk Telekom tarafından yapılan enerji tüketimi, teknik donanım, bakım ve yönetim ile gerekli personelin çalıştırılmasından doğan masrafların karşılığı olduğu beyan edilmiştir".

8 Yorum Var.:

Kubilay dedi ki...

Türk Telekom'un cevabı şöyle olmalıydı:
"Biz tekeliz. devlet bize tekel hakkını sattı. yani sizin adınıza biz devlete bir miktar dolaylı vergiyi peşinen ödedik, şimdi sizden misliyle çıkaracağız. öptüm, kib bye."

mrt dedi ki...

devletin piyasa sisteminin işleyişini artırmak için(!) yaptığı özelleştirme sonucu toplumun refahı artmış mıdır? diye sormak lazım derim

Kadir dedi ki...

Bence telekomun sozu gayet mantıklı.Sonuçta bir işyerininin işleyebilmesi için sabit maliyetler vardır.Misal bankalar kredi verirken kredi oranını belirlemede hiç riske girmeden devletten alacagı faizin üzerine çeşitli eklemeler ile yeni bir oran bulur ve bu oranı müşterilerine sunar.
Türk telekom'da bunun gibi, istemeyen kullanmasın sozu dogru, istemeyen kullanmasın.ama halkın olaya yaklaşım açısı yanlış.tutup turk telekoma sızlanıyorlar, hiç türk telekom kardeşim ben sizi şimdiye kadar fazladan öptüm der mi ?
Sizin gidip devlete başka şirketlerede bu hakkın verilmesi için baskı yapmanız gerekir.Devlet dedşğin öyle bir güçki 3g de de gördügümüz üzere üzerimizde bulunan havayı kiralıyor şirketlere.Bunu bile yapan devlet gidip turk telekoma rakip çıkartabilecek bir sözlşemeye yanaşmıyorki, telefon dedigimiz hat ile interneti bile bedavaya verebilecek firmalar çıkabilir.
İşin aslını bilemiyoruz, belkide sözleşme yapılırken devlet turk telekoma bir güvence vermiş olabilir, 5 sene yeni ihale açamayacaksın gibi.

Bilemiyoruz ki..

Adsız dedi ki...

tamam anladık sabit ücret verilen hizmete karşılık isteniyor. devlet özelleştirdi, telekom (tekelkom) insanları öpüyor. anladık buna da eyvallah. ancak şu 6 - 7 kalem vergi neyin nesi. madem özelleştirdin elini çek. özel iletişim vergisi + özel iletişim vergisi (%25) "bu da neyse" + telsiz kullanım ücreti + telsiz ücreti + mesaj alma ücreti + mesaj gönderme ücreti + KDV + sabit ücret. vergi de vergi. bu ne be. eee ben 8 liralık görüşme yapmışım 60 lira ödüyorum. bu kimin adaleti? Yargıtay ne yaptığını biliyor mu bu kararı verirken çok merak ediyorum. Ya bu yargı mensupları bedava konuşuyorlar ya da bu ülkede yaşamıyorlar. hade öptüm. zaten öpen öpene!...

Pasha dedi ki...

Bir geçiş dönemi yaşandığı kesin. Zaten Türk Telekom, alternatiflerin (GSM, VoIP) oluştuğu bir zamana kadar özelleştirilmediği için 10 sene önceki fiyatının çok altına satılabildi. Telekom'un satışını cazip hale getirmek için regülasyonu hemen kaldırmamaları normal. Ama bunun kalkması lazım. A, B, C ne tip lisans olursa olsun, lisans demek kısıtlama demektir.

Bunun yanında devletin de Telekom çalışanlara bir geçiş dönemi sunup Telekom'un yüzde yüz özel bir şirket gibi yönetilmesine izin vermediği gerçek. Yani Telekom çalışanları 5 sene boyunca devlet memuru statüsünde olacak. Bu aralar Telekom, 5 sene sonunda hala çalışmak isteyenlere yeni bir sözleşme sunuyor. Cazip bulmayanlar diğer kamu kurumlarına geçiyor, özel şirkette kalmayı gözüne kestirenler de kalıyor. Bir süre sonra verimliliği sağlarlarsa, GSM şirketlerine kaptırdıkları payın peşine düşebilirler. Beklemek lazım 2 sene daha.

Tabi ne şimdi ne de 5 sene sonra toplumun refahı için çalışmayacaklar. Çünkü vakıflar genel müdürlüğü değil orası. Arz-talep eğrisine göre optimum bir fiyat seçmeye çalışacaklar. Bazılarına ucuz gelecek, bazılarına pahalı. Alternatiflerin çıkması yasal olarak kısıtlanmadığı sürece sorun olmaz.

Unknown dedi ki...

Kusura bakmayın ama sabit ücret en büyük kazıktır.

Eğer sabit ücret o maliyetleri karşılamak içinse görüşme ücreti nedir??

Bir dükkana giriyorsun ve kapıda "hemşerim bak şimdi o ayakkabılarınla yerleri kirletecen, satıcıları sorularınla meşgul edecen, kabinleri meşgul edecen ondan sonra da bişi almadan defolup gidecen o yüzden biz tüm bu temizlik, eleman, elektrik vb. ücretler için senden ayakbastı parası almak zorundayız" diyorlar.

Telekomun yaptığı aynen bu. Verdiği konuşma hizmetiyle maliyetlerini karşılamayan Telekom'a bizim oranın ağzıyla "yiyemeyeceğin ....... " derler...

Pasha dedi ki...

Evet, "alıcı değilsen dükkanın önünü kapatma" diyen satıcı da var. Minimum şu kadar alışveriş yapmak mecburi diyen de. Hiçbir kanalı seyretmesen de aylık sabit ücretini alan kablo TV şirketleri de. Senelik üyelik ücreti alan marketler de (Costco, Metro). Bu bunlara ait 'business model'. Ben dükkanın önünü kapatma diyenden alışveriş yapmam, ama senelik üyelik ücreti olan marketlerden alışveriş yaparım. Buradaki asıl sorun alternatiflerin devlet eliyle engellenmesi.

erol dedi ki...

Eskiden tekeldi ekmek su gibi ihtiyaçtı,şimdi adsl hizmeti yanında mecburi tutmakta aboneliği.Devlette yarısının hemen altında hala ortak olduğu için özel sektör ve devlet olarak tüketici için en kötü şartlarda buluşuyorlar.Adsl yönünde tuzu kuru olan istemiyosan alma der tabii.