Turkiye Nereye Gidiyor?

Yok yok, o kadar uzun boylu degil. Sadece onumuzdeki aylarda ekonomik aktivitelerde nasil bir gelisme bekleniyor ona deginecegim.

Asagidaki sekilde ithalat, ihracat ve sanayi uretim rakamlarinin ucer aylik buyumesini goreceksiniz. Ucer aylik buyume ile kastettigim 2006 yilinin uc ayi ile 2005'in ayni donemi arasindaki fark.

2006 yilina yavas bir hizla giren sanayi uretimi Mart ayindan itibaren yuksek bir buyume hizi gostermeye basladi. Mayis ayindaki calkantiya ragmen buyume hizi yaz aylarina kadar devam etti. Agustos'dan itibaren ise bir yavaslama belirtileri goruluyor.

Ayni seyi, daha carpici bir sekilde tuketim mali ithalatinda gormek mumkun. Ozellikle son bir kac ay icinde hizi tamamen kesilmis durumda. Eger tuketim ithalatini ic piyasadaki tuketimin bir olcusu olarak kullanirsak, diyebiliriz ki su anda uretim buyuk oranda dis piyasaya yonelmis durumda. Tuketici kredilerindeki artis hizinin kesilmesi, tasit satislarinin azalmasi ic tuketimin yavasladigini gosteren diger veriler. Tuketimin yavaslamasinda MB faiz artislarinin buyuk rol oynadigini zannediyorum. Yatirim egilimindeki dusus son aylarda yerini nisbi bir istikrara birakmis gozukuyor.

Tutumluluk Nedir    Nükleer Enerjinin Zararları    Nükleer Kirlilik    Nükleer Nedir    Fraktallar

Ihracatta Nisan ayi ile birlikte gorulen canlanma yilin ortasina dogru epey hizlanmis. Bunda TL'nin deger kaybi kadar Avrupa ekonomilerindeki canlanmanin etkisi var.

Aramal ithalatinin hizindaki yavaslama ileriki aylarda sanayi uretiminin yavaslayacagini dusunduruyor. Bu veriler isigi altinda onumuzdeki aylarda ekonomik aktivitelerin hizi buyuk oranda ihracata bagli kalicakmis gibi gozukuyor.



Borsa Yorumları
Altın Yorumları
Borsa nedir?
Borsa nasıl oynanır
Hisse Yorumları
Ekonomi nedir
Fraktallar
Fraktal nedir?
Çernobil Faciası

6 Yorum Var.:

Adsız dedi ki...

Umarim hakli çikarsiniz. Aksi takdirde enflasyon düsemez.

ahmet çavusoglu

Adsız dedi ki...

grafikte ara mali ithalati ile sanayi uretiminin bire bir ayni aylarda artmasi veya azalmasi bana bir hayli tuhaf geldi. ara mali ithal ediliyorsa bunun üretimde kullanilmasi zaman alir , en azindan birkac aylik bir faz farki olusmalidir. ayni ay icinde sanayi uretimine yansimasi imkansizdir. dolayisiyla grafik ve pek tabi ki grafige bagli olarak yapilan yorumun yanlis olmasi buyuk olasiliktir.

Adsız dedi ki...

"Sekilde ithalat, ihracat ve sanayi uretim rakamlarinin ucer aylik buyumesini goreceksiniz.

tugrul dedi ki...

grafikte ara mali ithalati ile sanayi uretiminin bire bir ayni aylarda artmasi veya azalmasi bana bir hayli tuhaf geldi.

karsilastirma aylik bazda degil, 3 aylik bazdadir.

mesela mayis ayindaki rakam aslinda 2006 mart-mayisi ile 2005 mart-mayisinin kiyaslamasini gosterir.

Adsız dedi ki...

Sayın Çavuşoğlu,
Gördüğüm kadarıyla yazı bir hayli altlara düşmüş.Bu nedenle düşüncelerimi buraya aldım.Bu durum sebebiyle ayrıca Tuğrul Bey'den de özür dilerim.

Amacım sizin cahilliği bilemeyecek kadar cahil olduğunuz kanaatine varmak değil, kaldı ki burda böylesine kabaca bir hakaretle de yazı yazmam mümkün değil.Sizin yazdıklarınızdan birkaç sonuç çıkarmaya çalıştım.

"Sayin Herackles'in söylediklerinin birinin üzerinde önemle durmamiz gerektigine inaniyorum."
Bu sözünüzden sonra üzerinde önemli durmaktan ziyade "önemle yanlışlamalıyız" sonucuna varan bir yazı okudum.

Her şeye rağmen, faydalı bir fikir alış verişi karşılıklı bir kalp kırımlasına vardıysa özür dilerim.
Aynı fikirde olmadığımız, en azından bu konuda, ortada.Ancak bunun size hakaret etmem için (öyle anlaşılıyorsa) bir sebep olabileceği aklımın ucundan bile geçmez.
Saygılarımla...
-------
------------------

Tuğrul Bey,
Yazılarınız için de ayrıca teşekkür ederim.Fazlasıyla faydalanıyor, birçok köşe yazarının da aynı faydayı ---kardinaller mi yoksa ordinaller mi acaba :)--- alacağına inanıyorum.

Adsız dedi ki...

Sayin herackles,

tesekkür ederim.

sevgi ve saygilarimla,
ahmet çavusoglu