Neden Borsa'da %10 Reel Getiri Bekliyorum?

Borsa'nin uzun yillar boyunca ortalama %10'un uzerinde reel getiri getirmesini bekledigimi daha once belirtmistim. Neden?

Tahminim arkasinda yatan en onemli neden Turk ekonomisinin normallesmeye baslamasidir. Devletin butce aciklari GDP'nin %2.5 seviyesine kadar dusmekte, enflasyon 2006'da %5'e ve reel faizler de %6'ya inmektedir. Burada kritik olan faktor reel faizlerdir, enflasyonun dusmesi ve Turkiye'nin iflas edecegi beklentilerinin azalmasi reel faizler uzerinde oldukca olumlu bir etki yapmistir. Burada hukumeti aciklari kapatmadaki kararli tutumundan dolayi tebrik etmek gerekir. Ote yandan uluslararasi yatirimcilarin da dis piyasalara fonlarini aktarmalarinin Turkiye'deki faizler uzerinde olumlu etkisi olmustur. Bunlar birbirini tetikleyen faktorler. Birindeki iyilesme digerinde de iyilesmeye neden oluyor.

Menkul Kıymetler Nedir?  Faşizm nedir?  Özel Üniversiteler  Devlet Üniversiteleri  Türk Bilim Adamı

Faizlerdeki dususlerle birlikte, sirketler daha once cok karli olmayan yatirimlari artik yapabilir konuma geleceklerdir. Ancak faizlerdeki dususun en buyuk etkisi tuketim harcamalari uzerinde olacaktir. Oncelikle Turkiye'de cok ufak bir mortgage piyasasi var, 2005'de yaklasik 10 milyar dolar civarinda bir buyukluge sahip bu piyasa. Disaridan buraya pek fon girmiyor. Konut ipotekiyle alinan borclarin riski (risk nedir?) oldukca dusuk, ozellikle Turkiye gibi konut fiyatlarinin dis piyasalara kiyasla ucuz oldugu ulkelerde. Onumuzdeki 5-6 sene suresince bu piyasada buyuk bir canlilik bekliyorum. Hem konut yapanlar, hem cimento satanlar, hem de bunlari fonlayan bankalar buralardan cok paralar kazanacaklardir.

Dusen faizlerden fayda gorecek ikinci bir sektor ise otomotiv'dir. Her ne kadar piyasa su an otomotiv'in artacak konut harcamalari nedeniyle zarar gorecegini dusunuyorsa da uzun vadede hem otomotiv hem de bununla ilintili sirketler bundan fayda goreceklerdir. Dikkat ederseniz borsada yatirim yaptigim sirketler bu bahsettigim is kollarinda.

Turkiye'nin riskinin azalmasiyla, disaridan Turkiye'ye kalici cok buyuk kaynak girisini bekliyorum. Sonucta sermaye dusuk riski ve yuksek getiriyi sever, ve Turkiye su anki cizgisiyle bunu dogrular bir nitelikte. Ayrica Turkiye yakin bir zamanda disaridan buyuk miktarda yasli emekli olmus Avrupalilarin istilasina da ugrayacaktir. Neden? Yasam ucuz, saglik harcamalari ucuz, etc.

Turkiye'deki yuksek egitim veren kurumlarin satisinda ve kalitesinde artislar devam etmekte. Bunun da ulkedeki getiriler uzerinde olumlu etkileri devam edecektir. Ayrica daha once yurtdisina giden ("beyin gocu") iyi egitim almis bir kisi de geri donmeye baslamistir.

Son olarak, devlet kurallara uyan kayit icerisinde calisan sirketlerin uzerindeki vergi yukunu, ve bu sirketlerin calistirdigi kisilerin gelir vergilerini azaltarak bu sirketlere destek olmaya baslamistir. Yakin gelecekte bu tur gelismelerin artarak devam edecegini bekliyorum.

Tum bunlar benim onumuzdeki 10 senede Turkiye'nin cok hizli buyuyecegi yonundeki beklentilerimi destekliyor. Bu yuksek buyumeden de en cok bankalarin faydalanacagini dusunuyorum.

1 Yorum Var.:

Tansel dedi ki...

pekala cari açık konusunda ne düşünüyorsunuz. heralde %10luk bir getiri olacağına göre bunun da finanse edilebileceğini düşünüyorsunuz. FED faiz artrırımına gitmiyeceğini söyledi ancak bu uzun dönemde birşey ifade etmez. ben sizin gibi düşünemiyorum. şu bağımlılık meselesini teknoloji meselesini çözmeden bu sizin söylediğiniz makro verilerin sürdürülebilirliği çok tartışmalıdır. sermaye girişinin sıcak para şeklinde olması yapının kırılganlığını gösterir. açıkçası bu nasıl doğrudan yatırıma döner. vs. vs. iyimser olmak zor bence.