Ali Babacan Yalan Soyluyor

Basbakab Yardimcisi Ali Babacan ekonominin durumuyla ilgili bir kac yalan ifadede bulunmus. Bugun aciklanan enflasyon rakamlarindan sonra Ali Babacan "Türkiye ekonomisi 2010 yılında bir yandan güçlü bir iç talep performansı ve öngörülenin üzerinde bir büyüme hızı yakalarken, diğer yandan enflasyon da düşmektedir. Bu son derece olumlu bir gelişmedir." seklinde bir demec vermis.

Reeskont Nedir  Bütçe Nedir  Aritmetik Ortalama Nedir   Hisse Senedi Nedir   Bilanço Nedir   Akreditif Nedir 

Ali Babacan aciklanan buyume rakamlarinin 2010'un birinci ayina degil, 2009'un 9 ayi ile 2010'un ilk uc ayinin ortalamasi oldugunu biliyor olmasi lazim. Eskiden TUIK ceyrekler itibariyle buyume rakamlarini aciklamazdi, artik onu da yapiyor. 2010'un ilk ceyreginde ekonomimiz sadece ve sadece %0,1 oraninda buyumus. Ali Babaca'in demecinde belirtildigi gibi guclu bir ic talep performansi ve beklenenin uzerinde bir buyume durumu hurafeden ibaret. Ic talep yerlerde surunuyor, buyume orani da benim beklentilerimin cok cok altinda, Amerika'dan ve Avrupa'dan bile daha yavas bir hizla buyuyoruz. O yuzden enflasyon oranlari da son bir kac aydir dusus trendine girdi. Ekonomimiz gercekten cok hizli buyuyor olsaydi enflasyon rakamlari da benim aylar once ifade ettigim gibi %10-12 seviyelerinde olmasi gerekirdi, %8,4 degil.

Tahvil Nedir    Broker Nedir    Portföy Nedir  Tutumluluk Nedir  Varlık Barışı Nedir  Evrim Teorisi Nedir  Reyting Nedir

Benim simdiki korkum ulke ekonomisinin 2010'un ikinci ceyreginde kuculuyor olmasi ve yeniden resesyona dogru yol aliyor olmasidir. Gerci bir kac ay icerisinde hukumet gelecek seneki secimler icin harcamalari arttirip ekonomiye doping yapacaktir ama bu stratejideki problem de Avrupa'daki borc krizi konusundaki kaygilarin Turkiye'ye de sicramasi olabilir (yine de bu ufak bir ihtimal). Asil problem ise ihracat yaptigimiz ulkelerin tekrardan kemer sikmaya baslamasi ve yeni bir dis darbe yememiz olacaktir.

Keske 2006-2007 yillarinda Ekonomi Turk blogunda ve Ekonomi Turk kitabinda siddetle tavsiye edildigi gibi butce fazlasi verseydik ve bugunler icin hazirlik yapiyor olsaydik. O zamanlar da problem yaklasan 2007 secimleri icin harcamalarin yapilmasi ve reformlardan vazgecilmesi oldu. Bedelini bugun oduyoruz. O zamanlar yedigimiz hurmalar simdi bir taraflarimizi tirmaliyor.

0 Yorum Var.: