Reeskont Nedir Bütçe Nedir Aritmetik Ortalama Nedir Hisse Senedi Nedir Bilanço Nedir Akreditif Nedir
Ali Babacan aciklanan buyume rakamlarinin 2010'un birinci ayina degil, 2009'un 9 ayi ile 2010'un ilk uc ayinin ortalamasi oldugunu biliyor olmasi lazim. Eskiden TUIK ceyrekler itibariyle buyume rakamlarini aciklamazdi, artik onu da yapiyor. 2010'un ilk ceyreginde ekonomimiz sadece ve sadece %0,1 oraninda buyumus. Ali Babaca'in demecinde belirtildigi gibi guclu bir ic talep performansi ve beklenenin uzerinde bir buyume durumu hurafeden ibaret. Ic talep yerlerde surunuyor, buyume orani da benim beklentilerimin cok cok altinda, Amerika'dan ve Avrupa'dan bile daha yavas bir hizla buyuyoruz. O yuzden enflasyon oranlari da son bir kac aydir dusus trendine girdi. Ekonomimiz gercekten cok hizli buyuyor olsaydi enflasyon rakamlari da benim aylar once ifade ettigim gibi %10-12 seviyelerinde olmasi gerekirdi, %8,4 degil.
Tahvil Nedir Broker Nedir Portföy Nedir Tutumluluk Nedir Varlık Barışı Nedir Evrim Teorisi Nedir Reyting Nedir
Benim simdiki korkum ulke ekonomisinin 2010'un ikinci ceyreginde kuculuyor olmasi ve yeniden resesyona dogru yol aliyor olmasidir. Gerci bir kac ay icerisinde hukumet gelecek seneki secimler icin harcamalari arttirip ekonomiye doping yapacaktir ama bu stratejideki problem de Avrupa'daki borc krizi konusundaki kaygilarin Turkiye'ye de sicramasi olabilir (yine de bu ufak bir ihtimal). Asil problem ise ihracat yaptigimiz ulkelerin tekrardan kemer sikmaya baslamasi ve yeni bir dis darbe yememiz olacaktir.
Keske 2006-2007 yillarinda Ekonomi Turk blogunda ve Ekonomi Turk kitabinda siddetle tavsiye edildigi gibi butce fazlasi verseydik ve bugunler icin hazirlik yapiyor olsaydik. O zamanlar da problem yaklasan 2007 secimleri icin harcamalarin yapilmasi ve reformlardan vazgecilmesi oldu. Bedelini bugun oduyoruz. O zamanlar yedigimiz hurmalar simdi bir taraflarimizi tirmaliyor.
0 Yorum Var.:
Yorum Gönder