Bireysel Finans Projesine Katılımcı Arıyoruz

Ekonomi Türk blogunun iki tane ana misyonu var: birincisi ekonomi ve finansal piyasalar konusunda tarafsız yorumlarla halkı bilgilendirmek, ikincisi ise insanları tasarruf yapmaya ve bu tasarruflarını akılcı bir şekilde değerlendirmeye teşvik etmektir. Birinci misyonumuzla bağlantılı olarak hazırladığımız Ekonomi Türk kitabı önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak. Şimdi ikinci misyonumuzla ilgili olarak bireysel finans, emeklilik ve yatırımlar konusunda bir kitap üzerinde çalışmaya başladık. Halkın anlayabileceğini bir dilde, sade vatandaşın hem bilgi aldığı hem de uygulamasına şahit olduğu bir kitap ortaya çıkarmak istiyoruz.

Bu kapsamda kitabımıza konu olacak, finansal konularda bizim kitapta herkesle paylaşacağımız ilkelerimiz doğrultusunda adımlar atacak 7 kişi arıyoruz. Ilk aşamada altı ay sürecek bu proje süresince blogumuz yazarlarından C.Onat ve ben sizlere birebir koçluk yapacağız, harcamalarınızı, gelirlerinizi, borçlarınızı ve varlıklarınızı mercek altına yatırıp ilk aşamada 10000 TL, ikinci aşamada 100,000 TL ve üçüncü aşamada da 1,000,000 TL bir birikime ulaşabilmeniz için bir yol planı hazırlayacağız. Altı ay sonunda hala bizimle birlikteyseniz ayrıca size 100 TL’lik bir ödeme yapacağız. Bunu programımıza dahil olmanızın size getireceği ek maliyetlerin bir bedeli olarak kabul edin. Ayrıca sizleri harcama, tasarruf ve yatırımlar konusunda da eğiteceğiz. Unutmayın, blogumuza $39 ödeyerek 6 ay üye olan arkadaşların email yoluyla aldıklarından çok daha kapsamlı bir eğitim olacak bu ve bunun karşılığında da cebinizden bir kuruş dahi çıkmayacak.

Cebinizden bir kuruş dahi çıkmayacak ama sizden de bir takım beklentilerimiz olacak.

1. Cesaret gösterip finansal hayatınızın en ince detaylarını bizlerle, okuyucularımızla ve kitabımız piyasaya çıktığında binlerce kişiyle paylaşma cesaretini göstermenizi bekliyoruz. Aldığınız sakıza, dilenciye verdiğiniz 25 kuruşa kadar bütün harcamalarınızın listesini okurlarımızla paylaşacaksınız. Gelirlerinizi, borçlarınızı, ve tasarruflarınızı da en ince ayrıntısına kadar aynı şekilde mercek altına alacağız. Isterseniz takma isim kullanabilirsiniz ama ben hayatınıza ilişkin durumu yansıtacak resimleri de okuyucularımızla paylaşmak istiyorum, o yüzden diğer insanlardan saklansanız bile tanıdıklarınızdan saklanamayacaksınız.

2.Bizimle bugün ve gelecekte gelirinizi, giderlerinizi, borçlarınızı ve tasarruflarınızı etkileyebilecek her konuda içtenlikle, şevk ve kararlılıkla çalışmayı arzu ediyor olmanız gerekiyor. Biz size ne yapmanız gerektiğini söyleyeceğiz, siz de söylediklerimizi uygulayabilmek için elinizden ne geliyorsa gerektiğinde toplumsal baskılara da göğüs gererek yapmaya kararlı olacaksınız.

3. Bizim oluşturacağımız bir blogda hem harcamalarınızda hem gelirlerinizde, borçlarınızda ve tasarruflarınızda meydana gelen hareketleri günlük bazda okuyucularımızla paylaşırken, hem de hissettiklerinizi, yaşadıklarınızı ve çevrenizin size verdiği tepkiyi de bizlerle paylaşmanızı istiyoruz. Her şey herkese açık olacak ve toplum olarak size maddi bağımsızlığa ulaşmanız konusunda yardımcı olacağız (köstek olanlar da çıkabilir, internet bu). Tutacağınız günlük vasıtasıyla yeni dostlar ve arkadaşlar da edinmeniz kuvvetle muhtemeldir.

4. Aradığımız kişilerden bir tanesi üniversite üçüncü sınıfta olan bir kişi olacak ve çok çalışmaya, ek iş yapmaya açık bir kişi olması gerekiyor. Ailesinin maddi durumunun da bu kişiye yardımcı olamayacak kadar zayıf olmasını bekliyoruz (yani babadan zengin birisi olmasın diyoruz). Ikinci aradığımız kişi son 3 yıl içerisinde mezun olmuş ve bir iş sahibi bir kişi olmalı, evli veya bekar olabilir. Iki tane 30 yaş civarı boğazına kadar maddi problemlere batmış, bir sürü kredi kartı borcu olan kişi arıyoruz; öyle birisini bulamazsak bir miktar borcu olan ve ay sonunu bir türlü getiremeyen kişileri de kabul edebiliriz. Bu kişilerin de iş sahibi olmasını bekliyoruz. Iki tane de 35-40 yaşlarında yine benzer özelliklere sahip kişiler arıyoruz, bunların da genç çocukları olmasını ve maddi problemlerle boğuşuyor olmasını bekliyoruz. Son olarak da 40 yaş üzerinde bir kişi arıyoruz. Bu kişi emekli de olabilir, maddi problemleri olmalı, en azından emekli maaşı yetmiyor olmalı... Eğer aradığımız finansal problem kriterlerine uymuyorsanız, az borcunuz var ise veya para biriktiriyorsunuzdur ama istediğiniz kadar biriktiremiyorsanız da bize başvurun, programa dahil edebiliriz.

Eğer söylediklerimiz kulağınıza hoş geliyorsa ve programımıza dahil olmak istiyorsanız bize turkekonomi gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.

11 Yorum Var.:

tekeli71 dedi ki...

Almanya'nın pencere imparatoru camcı Kaya

Bugün kü Referans gazetesinde: Cam kesme ile işe başlayan bir gurbetçi'nin nasıl super zengin olduğunu açıklamış.

jedi-tetsu dedi ki...

ben 3 sene önce mezun oldum çalışıyorum :)

serhat dedi ki...

Iyiymis bu. Acun'dan once akil ettiginiz isabet olmus :) peki tasarruflarini bu program boyunca hicbir sekilde cekemeyecek mi denekler?

Editor dedi ki...

Projenin detaylarini ileriki zamanlarda aciklarim ama yanlis anlasilmaya mahal vermemek icin belirteyim, burada bahsettigimiz 35-40 yillik bir surede uygulayacaginiz, degisik kademeleri olan ve neticede buyuk bir olasilikla sizi milyoner yapacak bir sistem. Temel olarak harcamalarinizi kontrol altina almak ve gelirlerinizi arttirmak suretiyle, ve yanlis finansal kararlardan kacinarak kaplumbaga hizinda tasarruflarinizi yavas yavas ama surekli bir sekilde buyuterek bir cok kisiden daha rahat bir emeklilik surmeniz mumkun.

Yoksa kimseye "kimsenin bilmedigi gizli bir" iksir veya akliniza ne geliyorsa satma gibi bir sozumuz yok.

Prensipler cok basittir, ortaokul seviyesinde matematik bilen kisilerin anlayabilecegi kavramlardir. Uygulamasi ise zordur. Bizim getirdigimiz yenilik uygulamanin surekliligini saglamak olacak diye umit ediyorum.

Bu sistem kimseye herhangi bir garanti vermiyor ama. Dogacak sonuclardan da siz sorumlu olacaksiniz. Kimseden para istemiyoruz, yatirim kararlariniza da siz karar vereceksiniz, size verecegimiz bilgiler yatirim danismanligi kapsaminda kabul edilmemelidir, yatirim danismanligi icin bu konuda yetkili kisi ve kurumlarla irtibata gecmenizi oneririz.

Proje baslamadan tum arkadaslarla detayli bir anlasma yapip sadece tum sartlarimizi kabul eden arkadaslarla projeye baslayacagiz. Bu projeden dolayi ortaya cikabilecek beklenen veya beklenmeyen tum olumsuz sonuclardan dolayi biz sorumlu tutulamayacagiz. Ayrica bu proje yuzunden ozel hayatinizda da yasayabileceginiz problemlerden dolayi biz sorumlu tutulamayacagiz. Gozu kapali olarak kimsenin bu projeye girmesini istemiyoruz.

Kubilay dedi ki...

Proje sonucunda muhtemelen milyoner olacak kişiye fazlasıyla medya ilgisinin olabileceğini de göz önünde bulundurmak lazım. bu, özel hayatta ve finansal hayatta beklenmedik sonuçları olabilecek bir durum.

alfabeta dedi ki...

Sayın İnan Doğan

60 yaşında 1 milyon dolarınız olacak mı ?

Editor dedi ki...

Alfabeta,

Simdi 1 milyon dolarim olmadigini neden varsaydiniz ki? :)

Umarim 60 yasimda o kadar yoksul olmam.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

editör bey,

yaşınızı öğrenmek isterdim.
günümüzde yatırım danışmanlığı iyi bir meslek olacaktır.
burada önemli olan kişinin iyi para kazanmasıdır.yemesinin içmesinin ailesinin tüm ihtiyaçlarını sağlayacak ve tasarrufa ayırabileceği sürekli bir gelirden yada irad dan bahsediyorum.
bunları yapabilen bir kişi hovardalık yapmaz ise hayatta kalır ise zenginliğe ulaşmaması mümkün değil.
birde ülkemizde yaşlanmak ta zor mesele.

Editor dedi ki...

Huseyin Bey,

Kitabin ic kapaginda ozgecmisim olacak sanirim, oradan bakarsiniz...

Zenginlik maraton kosmak gibidir, uzun zaman alir, egitimi (universite egitiminden bahsetmiyorum), altyapisi olmayan adam beceremez.

Hüseyin MEÇO dedi ki...

haberiniz olsun beyazıt sahaflarda kitabınız bulunmamaktadır.dün itibari ile.

Unknown dedi ki...

Bu bir cesit deney olduguna gore (en azindan benim anladigim kadari ile), bir de kontrol grubu gerekmez mi?