Hangi Avrupa Ülkeleri Batacak (iflas edecek)?

Hangi Avrupa ülkeleri batacak, iflas edecek diye merak ediyorsanız Deniz Gökçe’nin bugünkü yazısını okumanızı öneririz. Aynı benim Haziran 2010 sayısı için Turkishtime’a yazdığım yazıda belirttiğim gibi o da bundan 6 ay önce “dolar rezerv para özelliğini kaybedecek, herkes avroya ve yuana geçecek” diyenlerle dalga geçmiş.

Benim piyasalarla ilgili görüşlerimi merak ediyorsanız bu ayın sonuna kadar Ekonomi Türk 2 bloguna 6 ay için $12 karşılığında üye olabilirsiniz. 1 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere 6 aylık üyelik ücretini yeni üyeler için $49’a yükselttim. Diğer bir alternatifiniz ise Turkishtime’da yayınlanan yazılarımı okumaktır, orada da ara ara piyasa yorumları yapıyorum.

Deniz Gökçe’nin yazısıyla ilgili bir düzeltme yapmak gerekiyor ama. Yazıda Avrupa’nın toplam borç tutarının 1.282 milyar avro olduğu söylenmiş, doğru bir rakam değil bu tahmin edeceğiniz üzere. Avrupa ekonomisinin büyüklüğü kaç trilyon euro ise bunun %84’ü toplam borç tutarıdır. Bu rakam da belki 1.282 milyar euro rakamının 10 katıdır. Yunanistan’ın toplam borcunun GSYH’a oranı %124,9 imiş. Biz de emekli maaşlarını arttıralım, devlete 40 bin yeni memur alalım, geçici çalışan mevsimlik işçilere kadro açalım, çiftçilere verdiğimiz taban fiyatları iki katına çıkaralım, işverenin vermesi gereken istihdam vergilerini devlete ödetelim. Biz de borç oranımızı yükseltelim ki Yunanistan ile krizlere girmek konusunda rekabet edebilelim. Hemen kovboy nedir yazısındaki gibi “Çankaya’nın şişmanı, borç düşmanı” diye bir slogan üretip Ankara’ya yürüyelim, meclis önünde bir milyon kişiyi toplayarak eylem yapalım. Harcayalım, harcatalım, devletin malı deniz, yemeyen keriz Yunanlı olsun.

1 Yorum Var.:

cahitoz dedi ki...

Süper bir yazı :D