KPSS Sinavi

Vatan gazetesi universite sinavina girenlerin sayisinin 1.5 milyon, universiteden mezun olup da devlet memuru olmak icin KPSS (kamu personeli secme sinavi) sinavina girenlerin sayisinin ise 457 bin oldugunu soyluyor. Haberde soyle deniyor:

"Özel sektörde iş bulamayan yüzbinlerce üniversite mezunu memurluğu garantilemek için dersanelerin kapısını aşındırıyor. En ucuzu 1000 YTL olan KPSS'ye hazırlık kurslarına büyük illerde yoğun ilgi var. Kursa gidemeyenler ise "KPSS Soru Bankası" na yöneliyor.

70 bini işe alınacak
KPSS sınavlarının soru ve yanıtlarını satın almak için 50 YTL'yi gözden çıkarmak gerekiyor. Sınava girenler ayrıca ÖSYM'ye yaklaşık 50 YTL başvuru ücreti ödüyor. Son yedi yıldır yapılan KPSS'ye bu yıl toplam 2.5 milyon gencin katılması bekleniyor. Bunların 457 bini üniversite mezunu. Ancak Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in açıkladığına göre, bu yıl sadece 70 bin kişi memur olarak işe alınacak."


Olayin sosyal boyutlariyla ilgili analizi sosyologlara, acilarin cocugu Kucuk Emrah boyutuyla ilgili analizleri ise sosyalistlere birakiyorum, ben ekonomik analizini yapacagim. (Ay ne kadar gaddarim degilmi?!!!)

Devalüasyon Nedir    Verimlilik Nedir    Altın Yorumları    Hedge Fon Nedir    Resesyon Nedir    Nükleer Santraller

Yazi "Ozel sektorde is bulamayan yuzbinlerce universite mezunu" diye basliyor. Demek ki universite mezunlarinin ilk tercihi ozel sektorde calismakmis. Niye boyle? Ozel sektorde calisanlar icin gelecekte daha iyi is firsatlari veya terfi firsatlari var, ayrica is tecrubeleri insanlara belki de gelecekte kendi islerini kurmalari icin gereken altyapiyi saglayacaktir. Bu yuzden ozel sektor universite mezunlarinin en parlaklarini ise aliyordur. Geriye kalan daha az albeniye sahip universite mezunlari ise az ama garantili bir getiriye sahip devlet memurlugu opsiyonuna yoneliyor. Demek ki ortalama ozel sektor calisani ortalama devlet calisanindan daha kalifiye (istinalar bulmak mumkundur).

Acikta 457 bin universite mezunu olmasi bana biraz yuksek gibi geldi. Sonucta bu universite mezunlari o kadar iyi okullardan mezun olmasa bile Turkiye gibi yuksek egitimin sinirli oldugu bir ulkede rahatlikla is bulabilmeleri gerekir diye dusunebilirsiniz. Mesela calistirdigim lise mezunlarim olsun, disarida biraz daha fazla egitimli universite mezunlari ayni maasa calismak isterse, benim icin en mantikli olan lise mezunlarini universite mezunlariyla degistirmek olacaktir. Boylece is tecrubesinin onemli olmadigi durumlarda daha iyi egitimli universite mezunlarini calistirarak verimliligi (egitimin verimliligi arttirdigini varsayarsak) arttirmamiz mumkun. (Mesela Hindistan'da tekstil fabrikalarinda tekstil iscilerinin buyuk cogunlugu tekstil muhendisleridir.) Ne, sendika iscileri cikarmamiza izin mi vermiyor? Peki o zaman disardaki issizin cani ciksin, bana ne?

Madem mevcut iscileri cikarip yerine daha iyilerini koyamiyoruz o zaman kadrolarimizi genisleterek universite mezunlarini ise alalim. Ne, istihdam uzerindeki vergiler cok mu yuksek? Ne, sendikalar bu kisileri ise aldiktan sonra cikarmamiza izin mi vermeyecekler? Bosver o zaman.

Arkadas, madem bu adamlar bu kadar iyi egitim almislar, kendi sirketlerini kendileri kursunlar, egitimlerini o sekilde degerlendirsinler. Ne, sirket kurmak, burokrasiyi asmak o kadar kolay degil mi? Ne, sirkette calisacak iscilerin istihdam vergileri cok mu yuksek? Bosver o zaman, kos kos kahvede oturup arkadaslarla King oynayalim, sigara icelim, maca gidip kufredelim, devlete kizalim, sosyalist olalim. Gercekten, is bulamayan universite mezunlari ne yapiyor, bilen varsa bana soylesin, sonsuza kadar ailelerinden destek beklemiyorlardir herhalde?!!!

Ilk cumlenin baslangicinin ekonomik analizi 4 paragraf surdu, o yuzden aradaki cunleleri atliyor ve son cumleye geliyorum. 70 bin tane develt memuru ise alinacakmis. Bence hic gerek yok, devletteki buroksiyi azaltarak yuzbinlerce memuru bosa cikarabiliriz ve boylece yillarca devlete yeni memur almaya gerek kalmaz. Ama iste ekonomi bilmez politikacilarin kismi de olsa issizlige bulduklari "mantikli" cozum bu. Niye 70 bin kisiyi ise aliyor ki, 400 bin kisiyi ise alalim, bunu da vergileri arttirarak yapalim, boylece her sene daha fazla kisi ozel sektor tarafindan istihdam edilemesin ve biz de her sene daha fazla kisiyi devlette istihdam edelim; 20 sene sonra ulkedeki herkes devlet tarafindan istihdam edilmis olsun, boylece issizlik problemine de cozum bulmus oluruz!!! Devlete yeni memur almak issizligi azaltmaz arttirir (size ters geldi di mi bu ifade), issizligi azaltmak istiyorsaniz devletin harcamalarini kisip istihdam uzerindeki vergileri azaltirsiniz, burokrasiyi azaltir, is kurmayi kolaylastirirsiniz.

Kusura bakmayin yazi biraz daginik oldu ama umarim soylediklerimi anlamissinizdir.

0 Yorum Var.: