Dolar Son 7000 Yılın Zirvesinde

Dolar piyasalarına ateş düştü ve dolar son 7000 yılın zirvesine yükseldi. En son Mısırlılar piramitleri yaparken küresel piyasalarda oluşan dolar balonunda dolar bu seviyeleri görmüştü. Uzmanlar da son gelişmeleri şaşkınlıkla izliyorlar.

Evet inanamıyorsunuz değil mi, 7000 yıllık tarihi zirvesine ulaştı dolar kuru bugün. Hürriyet bugün yaptığı bir haberde şu ifadeleri kullanmış:

“Dolar ise 1.55 seviyesini aşarak 1.5520 TL'ye kadar yükseldi. Dolar son 7 yılın zirvesinde bulunuyor.”

Hürriyet doların son 7 yılın zirvesine yükseldiğini söylüyor, nasıl böyle bir hata yapabilirler, dolar 7000 yıllık tarihi zirveye yükselmiştir. Geçen sene doların 1,8’in üzerini görmesini hatırlatmayın bize, o yüksek seviyeler mahkeme kararıyla 5 yıl içerisinde tekrarlanmamak koşuluyla sıfıra indirildi. En azından Cavit Çağlar’a verilen hapis cezaları bu uygulamaya tabii tutuldu.

Bu gazeteciler neden bu kadar cahiller? Etik davranmayarak neden olayları abartıyorlar? Her şey rekor, her şey tarihi zirve, her maç yüzyılın maçı ,her yanlış hakem kararı yüzyılın hatası...

Dolar kurunun tarihi zirvesi safsatalarını bir kenara bırakalım ve size doğruyu anlatalım. Doların Türkiye’deki seyrine bakarak Türk lirasının değer kaybettiğini söylemek doğru bir yaklaşım değil. Dünya üzerinde bir sürü para birimi var, eminim Türkiye her gün bunlardan bir kaçına karşı değer kaybediyordur. Önemli olan Türk lirasının bir döviz sepetine karşı değer kaybedip kaybetmediğidir. Son 5-6 haftada avro dolara karşı %10 değer kaybetti, ya da diğer bir ifade ile dolar avroya karşı değer kazandı. Bununla paralel olarak Türk lirası da avroya karşı değer kazanırken, dolara karşı değer kaybederek arada bir yerlerde işlem gördü. Ayrıca Türkiye’deki enflasyon oranlarının hem Avrupa’dan hem de Amerika’dan daha yüksek seyrettiğini de göz önüne alırsak türk lirasının dolar ve avrodan oluşan bir sepete karşı reel olarak aşağı yukarı sabit kaldığını söyleyebiliriz.

Tabii bunları iktisat biliyorsanız söyleyebilirsiniz. Sansasyon yaratarak gazete satmaya çalışan, ekonomiden anlamayan bir ekonomi muhabiriyseniz Dolar son 7000 yılın zirvesinde gibi başlıklar atarsınız.

Not: Piyasadaki gelismeleri uyelerimizle daha sonra Ekonomi Turk 2 blogunda paylasacagiz.

Diger yazilar:
Borsa nasil oynanir? En Sağlam Tüyolar
Dolar ne olur?
Borsa nedir?
Bono nedir?
Hisse senedi nedir?

0 Yorum Var.: